x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prăjitura fericirii

Prăjitura fericirii

de Carmen Dragan    |    13 Feb 2008   •   00:00

E sofisticată, dificilă şi extrem de dulce. La fel ca... femeia în­drăgostită. I se spune “Prăjitura fericirii” şi, după legendă, a fost creată în bucătăriile de la Chenonceau, castelul de pe Râul Cher, oferit Dianei de Poitier de Regele Henric al II-lea. Reţeta favorită a unei favorite...

E sofisticată, dificilă şi extrem de dulce. La fel ca... femeia în­drăgostită. I se spune “Prăjitura fericirii” şi, după legendă, a fost creată în bucătăriile de la Chenonceau, castelul de pe Râul Cher, oferit Dianei de Poitier de Regele Henric al II-lea. Reţeta favorită a unei favorite...

 

 

Reţeta

Se pregăteşte mai întâi un blat din compoziţie de pandişpan, în care s-au adăugat trei linguri de cacao, pentru a-i da o culoare brună. E nevoie apoi de trei portocale, 100 g alune, 350 g zahăr cubic, 300 ml apă, 200 ml lichior de mandarine, 250 ml smântână lichidă; pentru nugatine: 100 g zahăr cubic, o lingură de apă, 100 g alune sfărâmate; pentru meringues italiene: 8 albuşuri, 50 g zahăr pudră, 425 g zahăr cubic, 150 ml apă. Mai sunt necesare şi două foi de gelatină.

Trebuie ţinut cont de faptul că acest desert se prepară de pe o zi pe alta.

Se curăţă coaja de la două portocale cu un cuţit foarte subţire şi se taie apoi fin. Se pun cei 300 ml apă la fiert şi se lasă portocalele două minute în ea. Apoi se scot cu o spumieră. Se adaugă 200 g zahăr cubic într-o cratiţă, se toarnă deasupra apa în care au fiert portocalele şi se lasă să clocotească 10 minute. Se adaugă jumătate din cantitatea de lichior de mandarine şi coaja de portocale, tăiată julienne. Se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic. Se trage vasul de pe foc şi se ţine să se răcească. Se adaugă 125 ml de smântână lichidă şi se amestecă bine.

 

Nugatina se pregăteşte astfel: se pun pe foc 100 g zahăr cubic, cu o lingură de apă, până se obţine un caramel subţire. Se adaugă alunele sfărâmate (jumătate din cantitate poate fi înlo­cuită cu migdale sfărâmate), se ames­tecă apoi până se obţine o masă compactă şi se trage de pe foc. Se unge cu ulei o bucată de marmură, se varsă nu­­gatina pe ea şi se lasă să se ră­ceas­că. După ce s-a răcit, se zdrobeşte uşor cu o greutate, apoi se trece deasu­pra ru­loul de patiserie, până când se fă­râmă foarte fin.

Pentru meringues, se face mai întâi un sirop din 425 g zahăr cubic şi 150 ml apă, fiert la 120˚C. Se bat albuşurile, se toarnă peste ele siropul cald şi se bat în continuare până la răcirea completă a compoziţiei. Se pune acest amestec într-o tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru cel puţin patru ore. Se scoate tava, se lasă la rece, apoi se fărâmă uşor şi se amestecă bine cu nugatina fărâmată. În crema pregătită anterior, conform reţetei, se adaugă foile de ge­latină topită în puţină apă călduţă şi se amestecă, după care se încorporează în ea nugatina cu meringues. Se amestecă uşor, se toarnă într-o formă de chec şi se dă la frigider pentru două ore.

 

Finalizarea

Peste blat se toarnă un sirop obţinut din 100 ml apă, 150 g zahăr cubic, zeama de la cea de-a treia portocală şi coaja ei, tăiată julienne. Se fierb toate ingredientele, iar, după ce se răceşte, în acest sirop se adaugă restul de lichior de mandarine, ca să-l parfumeze. După ce blatul s-a în­siropat, se aşază deasupra crema din congelator şi se dă din nou la rece pentru un sfert de oră. Se decorează cu coajă de portocală zaharisită, felii de portocale şi alune glasate.

×
Subiecte în articol: zahăr apă reţetă de vedetă cubic