x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prăjitura fericirii

0
Autor: Carmen Dragan 13 Feb 2008 - 00:00

E sofisticată, dificilă şi extrem de dulce. La fel ca... femeia în­drăgostită. I se spune “Prăjitura fericirii” şi, după legendă, a fost creată în bucătăriile de la Chenonceau, castelul de pe Râul Cher, oferit Dianei de Poitier de Regele Henric al II-lea. Reţeta favorită a unei favorite...

E sofisticată, dificilă şi extrem de dulce. La fel ca... femeia în­drăgostită. I se spune “Prăjitura fericirii” şi, după legendă, a fost creată în bucătăriile de la Chenonceau, castelul de pe Râul Cher, oferit Dianei de Poitier de Regele Henric al II-lea. Reţeta favorită a unei favorite...

 

 

Reţeta

Se pregăteşte mai întâi un blat din compoziţie de pandişpan, în care s-au adăugat trei linguri de cacao, pentru a-i da o culoare brună. E nevoie apoi de trei portocale, 100 g alune, 350 g zahăr cubic, 300 ml apă, 200 ml lichior de mandarine, 250 ml smântână lichidă; pentru nugatine: 100 g zahăr cubic, o lingură de apă, 100 g alune sfărâmate; pentru meringues italiene: 8 albuşuri, 50 g zahăr pudră, 425 g zahăr cubic, 150 ml apă. Mai sunt necesare şi două foi de gelatină.

Trebuie ţinut cont de faptul că acest desert se prepară de pe o zi pe alta.

Se curăţă coaja de la două portocale cu un cuţit foarte subţire şi se taie apoi fin. Se pun cei 300 ml apă la fiert şi se lasă portocalele două minute în ea. Apoi se scot cu o spumieră. Se adaugă 200 g zahăr cubic într-o cratiţă, se toarnă deasupra apa în care au fiert portocalele şi se lasă să clocotească 10 minute. Se adaugă jumătate din cantitatea de lichior de mandarine şi coaja de portocale, tăiată julienne. Se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic. Se trage vasul de pe foc şi se ţine să se răcească. Se adaugă 125 ml de smântână lichidă şi se amestecă bine.

 

Nugatina se pregăteşte astfel: se pun pe foc 100 g zahăr cubic, cu o lingură de apă, până se obţine un caramel subţire. Se adaugă alunele sfărâmate (jumătate din cantitate poate fi înlo­cuită cu migdale sfărâmate), se ames­tecă apoi până se obţine o masă compactă şi se trage de pe foc. Se unge cu ulei o bucată de marmură, se varsă nu­­gatina pe ea şi se lasă să se ră­ceas­că. După ce s-a răcit, se zdrobeşte uşor cu o greutate, apoi se trece deasu­pra ru­loul de patiserie, până când se fă­râmă foarte fin.

Pentru meringues, se face mai întâi un sirop din 425 g zahăr cubic şi 150 ml apă, fiert la 120˚C. Se bat albuşurile, se toarnă peste ele siropul cald şi se bat în continuare până la răcirea completă a compoziţiei. Se pune acest amestec într-o tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru cel puţin patru ore. Se scoate tava, se lasă la rece, apoi se fărâmă uşor şi se amestecă bine cu nugatina fărâmată. În crema pregătită anterior, conform reţetei, se adaugă foile de ge­latină topită în puţină apă călduţă şi se amestecă, după care se încorporează în ea nugatina cu meringues. Se amestecă uşor, se toarnă într-o formă de chec şi se dă la frigider pentru două ore.

 

Finalizarea

Peste blat se toarnă un sirop obţinut din 100 ml apă, 150 g zahăr cubic, zeama de la cea de-a treia portocală şi coaja ei, tăiată julienne. Se fierb toate ingredientele, iar, după ce se răceşte, în acest sirop se adaugă restul de lichior de mandarine, ca să-l parfumeze. După ce blatul s-a în­siropat, se aşază deasupra crema din congelator şi se dă din nou la rece pentru un sfert de oră. Se decorează cu coajă de portocală zaharisită, felii de portocale şi alune glasate.

Citeşte mai multe despre:   zahăr,   apă,   reţetă de vedetă,   cubic

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...
Serviciul de email marketing furnizat de