GURMANDUL IN BUCATE
Franta a dat lumii mari personalitati, pe care apoi a stiut cum sa le cinsteasca precum se cuvine. Nu se poate sa nu pomenim un nume, fara sa uitam altul. Dar din lista impresionanta de ilustre figuri, cea mai proeminenta este cea a lui Napoleon Bonaparte. In tara in care s-a "inventat" gastronomia, in care s-a stilizat conceptul de bucatarie, bucatari alesi au preparat o prajitura care poarta numele marelui imparat.
Intr-o carte de bucate, aparuta la Editura Parangon in anul 1867, "Le livre de cuisine" - Jules Gouffe, apare prima varianta a acestei prajituri.
PRIMA RETETA. "Curatati, spalati, si uscati o livra (453,59 grame) de alune. Striviti-le intr-un mojar, amestecati-le apoi cu un albus de ou, pentru a le impiedica sa devina uleioase. Cand sunt bine faramitate, adaugati: o livra de zahar tos, o jumatate de livra de unt, o livra si un sfert de faina, un praf de sare, coaja razuita de la o lamaie. Amestecati-le cu 12 galbenusuri, pana cand totul devine o pasta mai consistenta. Apoi lasati compozitia sa se odihneasca timp de o ora. Pasta se va intinde cu sucitorul, astfel incat sa aiba o grosime de 3/16 inci. (1 inci= 2,54 cm), apoi taiati rotunduri de 5 inci si jumatate, pe care le puneti la copt in cuptor intr-o tava. Cand capata o nuanta aurie le scoateti si le finisati cu aceeasi forma rotunda, astfel incat sa aiba marginile fine. Cand se racesc, puneti-le una deasupra celeilalte, asezand la mijloc gem de caise si jeleu de smochine. Cand toate piesele sunt lipite, aranjati marginile cu ajutorul unui cutit si ungeti prajitura si pe afara cu gem de caise. Dintr-un aluat ca acela pentru gogosi, realizati 12 betisoare groase de 1/8 inci, pe care le rasuciti. Apoi, cu ajutorul unui cutit cu tais special, puteti sa va folositi imaginatia realizand modele, pe care apoi sa le puneti la copt. Presarati zahar deasupra lor. Cand sunt gata se folosesc la decorarea prajiturii, care apoi se serveste".
Aceasta este reteta de la care cercetatorii cred ca a pornit prepararea prajiturii Napoleon. Mai tarziu insa, aceasta a ajuns sa fie apanajul patiserilor. Ideea a ramas aceeasi: un dulce cu o forma foarte inalta, creata cu gandul la marile realizari ale imparatului-simbol pentru istoria Frantei si a Europei.
VARIANTE. Cum Napoleon Bonaparte a fost un reformator, si prajitura care ii poarta numele a suferit modificari. Una dintre variantele acestui desert este Parfait à la Napoleon. Se poate sa nu mai recunoasteti nimic din ceea ce a fost prajitura in 1867. A trecut un secol si jumatate de atunci, iar cofetarii si patiserii, care au dorit sa isi puna amprenta asupra desertului purtand numele imparatului au fost foarte multi. Unii au pornit de la reteta originala, altii de la variantele aparute pe parcurs. S-ar putea scrie o lucrare de doctorat pe tema acestei prajituri, o carte de bucate cu toate modalitatile de preparare. Parfait à la Napoleon este varianta de vara, cu inghetata de vanilie siâ¦
PARFAIT. Dar sa o luam cu inceputul. Ingredientele necesare unei prajituri pentru patru persoane sunt: 3 mere verzi, 200 g nuci, doua linguri Amaretto, 200 g frisca (32% grasime),
150 g inghetata de vanilie, 140 g zahar, foitaj, sos caramel, o jumatate de pahar cu vin alb, cateva picaturi de esenta de vanilie. Prima etapa a prepararii este descojirea marului, care apoi se scobeste cu o lingura pariziana (rotunda) si se lasa deoparte. Apoi se pun la fiert vinul, 70 g zahar si apa, timp de 20 de minute. Micile sfere din mar se introduc in siropul rezultat si se tin in frigider 6-8 ore. Frisca se bate bine cu restul de zahar, se amesteca impreuna cu nucile, care in prealabil trebuie sa fie lasate putin la cuptor pentru a deveni mai crocante. Se mai adauga si Amaretto, se mixeaza bine. Cand este gata, compozitia se pune in cate 3 forme de 5-6 cm lungime si grosime de 1 cm. Formele se pun la congelator. Dupa aceea, se taie un foitaj foarte subtire, de mai putin de jumatate de centimetru. Se lasa la cuptor, pana devine auriu si se taie pe aceleasi dimensiuni ca si compozitia pusa la congelat. Se pun foitajul, inghetata parfait, un strat din blatul inghetat, un rand de mere si apoi iar blat. Deasupra se pune o lingura cu sos caramel. Acesta se prepara astfel: se pun la topit pe foc doua linguri cu zahar. Cand acesta devine auriu deschis se amesteca cu 40-50 g smantana lichida. Se lasa sa se raceasca si se pune deasupra desertului. Cel mai bine ar fi ca sosul sa fie preparat cu o zi inainte de a fi folosit si tinut la frigider.
Citește pe Antena3.ro
ASEMANARI
|
In cinstea lui Napoleon Bonaparte s-au inventat o multime de preparate culinare.
Nu numai prajituri. Unii bucatari au simtit nevoia sa dea o importanta si mai mare bucatelor pe care le-au descoperit prin combinarea diverselor ingrediente.
Daca privim intr-un retetar mai vast, vom avea surpriza sa gasim: pateuri Napoleon cu somon si condimente indiene, spuma de ciocolata Napoleon, aperitive din crap Napoleon, somon afumat Napoleon. Si lista poate continua.
Nu numai caracterul si personalitatea imparatului au infierbantat mintile bucatarilor.
Si unele elemente din vestimentatia acestuia au constituit motiv de⦠prajitura.
Palaria lui Napoleon Bonaparte a fost reconstruita nu de un palarier, ci de un cofetar. Ingredientele principale, frisca si ciocolata, au fost incantarea gurmanzilor.
|