FAST FOOD
De la statutul de banale prajiturele,
madlenele au urcat rapid pana la cel de vedeta. Cateva randuri, foarte bine scrise, ce-i drept, au fost necesare pentru ca tuturor sa le fie familiare.
Chiar daca n-ai mancat niciodata o madlena, macar ai citit despre ea. Marcel Proust si capodopera sa "In cautarea timpului pierdut" au facut posibil acest lucru. Amintirile de demult sunt trezite la viata de aroma si de gustul unei bucatele de madlena inmuiata in ceai. Calatoria spre copilarie porneste de la gustul si de la aroma decoctului de iasomie preparat de matusa sa, continua cu imaginea casei verzi unde se afla camera ei, cu trandafirii ce s-au catarat nestavilit pe pavilionul din curte, construit special pentru parintii lui.
Numele acestei prajiturele este la fel de celebru, caci porneste de la versiunea franceza a numelui Mariei Magdalena (una dintre persoanele care au crezut cu putere in misiunea lui Iisus Hristos si careia, de altfel, Iisus i s-a aratat pentru prima data dupa Inviere). Exista doua mari legende care incearca sa explice cine si cum a inventat madlenele. Oricat ar fi de diferite insa, au un punct comun. Ambele situeaza geografic locul lor de nastere, in micul orasel francez Commercy, din regiunea Lorena.
Prima legenda spune ca, in secolul al XVIII-lea, maicutele de la Manastirea Maria Magdalena obisnuiau sa prepare in mod curent astfel de prajiturele. In timpul Revolutiei Franceze, multe dintre manastiri au fost inchise, printre ele aflandu-se si cea din Commercy. In aceasta situatie, maicutele au fost nevoite sa vanda reteta patiserilor din oras. Madlenele incep sa se vanda in cutii ovale, devenind in scurt timp una dintre specialitatile oraselului.
Cea de-a doua legenda are ca punct de plecare tot oraselul Commercy si tot secolul al XVIII-lea, numai ca de aceasta data o fata pe nume Madeleine va pregati niste prajiturele mai speciale pentru fostul rege polonez, Stanislav Leszczynska, exilat pentru o perioada in acea regiune. Se pare ca regelui Poloniei i-au placut foarte mult, caci de atunci madlenele au fost la mare cautare. Au ajuns chiar si la Versailles, in urma casatoriei printesei Marie (fiica regelui Stanislav) cu Ludovic al XV-lea (1710-1774). Cel putin asa ne spune legenda.
|
MADLENE
INGREDIENTE: 4 oua, 70 ml lapte, 250 g zahar pudra, un plic de zahar vanilinat, 350 g faina, 170 g unt, un pachetel de drojdie uscata.
PREPARARE: Ouale se bat cu mixerul si apoi se adauga laptele, zaharul, faina, zaharul vanilinat si drojdia. Untul se topeste putin si apoi se amesteca in compozitie. Se lasa deoparte timp de doua ore, la temperatura potrivita. Formele pentru madlene se ung cu unt si apoi se umplu cu compozitie pana la jumatate si se coc in cuptor, la foc potrivit, timp de cateva minute. Pentru mai mult efect, compozitia se poate imparti in doua. Se va adauga putina cacao intr-una din jumatati. In forme se vor aseza un strat de compozitie cu cacao si altul din cea simpla.
MADLENE AROMATE
INGREDIENTE: 175 g faina, 125 g unt, 150 g zahar pudra, doua oua mari, putina sare, arome (zeama de la o jumatate de lamaie, esenta de piersici sau de vanilie), forme pentru madlene.
PREPARARE: Untul se taie in bucatele si se topeste putin (nu trebuie sa fie foarte fierbinte si sa clocoteasca). Se lasa putin sa se raceasca. Intre timp, se amesteca foarte bine ouale (atat galbenusul, cat si albusul) cu sarea si zaharul, pana cand compozitia devine alba. Se adauga apoi faina putin cate putin, untul topit si la urma aromele. Cu aceasta compozitie se umplu formele speciale pentru madlene (unse in prealabil cu unt). Se coc la temperatura potrivita. Se pot pudra cu zahar.
MADLENE CU COMPOT DE RABARBURA
INGREDIENTE: pentru compozitie: doua oua, 80 g faina, un pliculet cu drojdie uscata, 80 g zahar pudra,
80 g unt; pentru compot:
250 g rubarba, 70 g zahar pudra, un plic cu zahar
vanilinat.
PREPARARE: Mai intai se pregateste compotul. Se iau extremitatile tijelor de rubarba si se taie in bucati foarte mici. Intr-un vas cu suprafata neaderenta se pun zaharul pudra, zaharul vanilinat, doua linguri cu apa si rabarbura. Se amesteca foarte bine si se lasa sa fiarba inabusit timp de un sfert de ora, amestecand din cand in cand. Cand este gata compotul, se lasa la racit. Intre timp, se topeste untul si apoi se lasa un pic la racit. Intr-un vas se amesteca faina, drojdia si zaharul. Ouale se sparg si se separa albusul de galbenus. Galbenusurile se adauga peste faina. Albusurile se bat cu mixerul sau cu telul, apoi se amesteca in compozitie. La sfarsit, se adauga untul topit. Formele pentru madlene se ung cu unt si apoi se toarna, in interior, compozitia. Se coc la temperatura potrivita. Dupa ce madlenele s-au racit, se pot umple cu compot de rubarba, folosind o seringa.
|