x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pranzuri consistente

Pranzuri consistente

09 Noi 2005   •   00:00
ROMANIA CULINARA - BUCATARIA NEMTEASCA
"O caracteristica a bucatariei germane din Turda consta in asocierea carnurilor prin diferite procese termice cu sosuri groase, paste fainoase, cu multe legume si dulciuri. Populatia germana din Turda nu prefera fripturile prajite, ci inabusite si mancarurile de legume cu sau fara carne. (…) Caracteristica este prezenta cartofilor si a pastelor fainoase, de multe ori cartofii inlocuind la masa painea"

"... Micul dejun (Gabel - frühstück) cuprinde: oua fierte moi, omleta simpla sau cu mezeluri, branza sau legume, gustari din mezeluri, branzeturi, miere de albine, gemuri, dulceata, unt, bauturi calde din cafea cu lapte (...) chiflele sau cornurile albe"

"Meniurile de pranz (Mittagsessen) cuprind gustari reci sau calde cu peste, sandvisuri din paine cu unt si mezeluri afumate cu oua, tartine diferite. Meniul se continua cu supe cu rasol din carne de pasare sau vita, creme de cartofi, conopida, spanac, ceapa, supe de paste fainoase, orez, rosii, supe de raci si supe de fructe, (...) rasoluri din carne de vita si pasare, fripturi de pui pane, snitele, fripturi inabusite la tava servite cu legume fierte si sos de hrean cu smantana sau sos si piure de mere. Deserturile preferate sunt fructele proaspete, foietaje de patiserie, placinte si budinci, inghetate cu diferite sosuri de ciocolata sau cu fructe"

"Meniurile de cina (Abendessen) preferate sunt cu diferite antreuri din salate din legume combinate cu sosuri reci sau antreuri din supe-creme, carne de porc, pasare, berbec, pregatite la gratar cu garnituri de legume si sosuri de smantana, preparate de peste la gratar cu sosuri reci" - "Retete culinare turdene" Dana Deac

COZONAC NEMTESC

MASURI: 200 g zahar, un pachet cu unt, 250 g faina, 5 oua, 50 g stafide, nuci taiate marunt, 50 g zahar pudra, o lamaie, un varf de lingurita cu scortisoara, un plic de praf de copt si un varf de lingurita cu sare.

PREPARAREA: Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca galbenusurile cu 100 g zahar si sare, se adauga untul topit putin si se amesteca bine. Separat se bat albusurile spuma, se adauga restul de zahar, stafidele, nucile, coaja de lamaie si scortisoara. Se amesteca tot, apoi se pun si galbenusurile. Dupa ce se omogenizeaza compozitia se pun treptat faina, praful de copt stins cu zeama de lamaie si se toarna in forme de cozonac sau chec unse si tapetate cu faina. Dupa ce se coc, se pudreaza cu zahar pudra.

SUPA DE DOVLEAC

MASURI: o felie de dovleac de 5 cm latime, o ceapa, o radacina de patrunjel, o bucata pastarnac, doi morcovi, 4 linguri cu orez, sare si piper.

PREPARAREA: Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se taie cuburi. Se curata si zarzavatul, ceapa se taie marunt, iar radacinoasele se dau prin razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o oala cu apa si putin ulei se pun la fiert ceapa si radacinoasele. Orezul se fierbe separat. Cand au fiert legumele, se adauga dovleacul, una-doua cani cu apa fierbinte si se lasa iar la fiert. Cand e aproape fiert, se adauga orezul, sarea si piperul si se mai dau in cateva clocote.

TORT CU CREMA

MASURI: pentru blat se face un pandispan din 5 oua, 5 linguri cu zahar, 5 linguri cu faina, sare si coaja de lamaie.

PREPARAREA: Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul, se bate in continuare pana se intareste spuma, se adauga galbenusurile, sarea, faina si se amesteca usor, pentru a nu se lasa. Se pot adauga nuci, stafide, rahat. Se pune aluatul intr-o cratita unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit. Pentru crema se amesteca 4 oua intregi cu o cana cu zahar. Se pune cratita cu aceasta compozitie pe plita la foc mic si se fierbe mestecand continuu, pana da in cateva clocote. Se adauga un pachet de unt sau margarina. Dupa ce acesta s-a topit, se adauga doua-trei linguri cu cacao. Se amesteca, se da la rece, iar cand crema a devenit destul de tare se adauga esenta de rom si se bate cu telul pentru a avea un aspect spumos. Blatul, dupa ce a fost taiat, se insiropeaza cu un sirop din zahar si apa care se lasa sa fiarba cateva clocote si se umple cu crema. Se decoreaza cu frisca si nuci pisate.

ROTNALD CU LEGUME

MASURI: 500 g carne de vita (vrabioara), o telina, o jumatate pahar cu bulion, doi morcovi, un ardei, un pastarnac, un pahar cu vin alb, 3 cepe, piper, sare, faina.

PREPARAREA: Se taie carnea ca pentru snitele si se bate. Apoi bucatile de carne se dau prin faina alba si se prajesc in ulei. Se toaca zarzavaturile, se calesc in ulei, dupa care adaugam bucatile de carne. Ceapa se taie marunt si se caleste separat. O stingem cu bulion. Sosul obtinut il strecuram peste carne si zarzavat. Se adauga vinul, sarea si piperul dupa gust si se mai lasa la fiert 20 de minute. Se serveste cu cartofi natur cu smantana.

SUFLEU DE PARMEZAN

MASURI: 200 g unt, 3 linguri cu faina, 500 ml lapte, 150 g parmezan sau cascaval ras, 5 oua, pesmet.

PREPARAREA: Se pune la topit untul, se adauga faina si se prajeste pana cand devine aurie. Apoi se ia vasul de pe foc. Cand e rece, se adauga galbenusurile pe rand, unul cate unul, parmezanul sau cascavalul ras, apoi se amesteca impreuna cu albusurile batute spuma. Se pune compozitia in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet si se da la cuptor. Cand s-a rumenit, se rastoarna usor pe farfurie si se serveste fierbinte.
×
Subiecte în articol: carne zahăr făină legume adauga