x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate delicioase cu mirodenii sănătoase

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2008 - 00:00

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Supa nu este servită înaintea felului principal, aşa cum ştim din bucătăria noastră, ci o dată cu toate celelalte feluri. Ea are rolul de a "spăla" gustul iute sau foarte condimentat al celorlalte mîncăruri.

De asemenea, thailandezii prepară carnea sau legumele în concentrat de supă sau lapte de cocos, cu o "bază" formată din condimente sau ierburi aromatice. Salatele, în general foarte aromate, poartă denumirea de "yam". Ele se diferenţiază de salatele noastre prin faptul că sosul thailandez nu conţine grăsimi. Condimentele sărate, cum ar fi sosul din peşte (nan pla) cu suc de lămîie, chilli şi usturoi, dau salatei gustul desăvîrşit. Ierburile folosite în general sînt menta, coriandrul, busuiocul, iarba de lămîie şi galangalul. Cu salata thailandeză se pot prepara diverse feluri de mîncare, în combinaţie cu crevete, carne de viţel sau de porc.

 

Tom Kha Kai  - Pui în lapte de cocos cu galangal

Ingrediente: 300 g fileu de pui dezosat, tăiat în bucăţi mici, o jumătate de cănuţă de cremă de cocos, 5 cănuţe de lapte de cocos, 100 g galangal, două plante de lemongrass tăiate în secţiuni scurte, 10 frunze de kaffir lime, rupte, 10-15 ardei iuţi mici, pisaţi, două plante de coriandru, două rădăcini de coriandru, trei linguri de suc de limetă,  3 linguri de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe laptele de cocos, se adaugă puiul, galangalul, lemongrass, rădăcinile de coriandru, frunzele de kaffir lime. Se pun apoi sarea şi sosul de peşte şi se fierbe. Se adaugă crema de cocos şi se amestecă uşor, apoi sucul de limetă şi ardeii iuţi pisaţi.

 

Tom Yum Kung  - Supă acră de crevete cu lemongrass

Ingrediente: 300 g crevete mari, două rădăcini de lemongrass, tăiate în bucăţi mici, 10 frunze de kaffir lime, rupte în bucăţi mici, 5 rădăcini de coriandru, 150 g ciuperci, tăiate în jumătăţi, două plante întregi de coriandru, 5 g ardei iute thailandez, două linguri sos de peşte, o lingură de sare, trei linguri de suc de limetă, 4 căni de supă de pui.

Preparare: Se cojesc şi se curăţă bine crevetele. Se încălzeşte supa de pui. Se adaugă lemongrass, frunze de kaffir lime, rădăcina de coriandru şi ciupercile. Se încălzeşte din nou şi se pun crevetele, sucul de limetă, ardeiul iute, sosul de peşte şi coriandrul.

 

Gang Jeud Sam Kasat  - Supă de pui, porc şi crevete

Ingrediente: 100 g carne de pui, 100 g carne de porc, 200 g crevete proaspete, doi napi săraţi conservaţi, o crenguţă de coriandru, 3 linguri de usturoi prăjit, o lingură de bază de supă, 3 linguri sos de peşte, piper.

Preparare: Se taie carnea de pui şi cea de porc în bucăţi de aproximativ

3 cm. Se prăjesc crevetele. Se feliază napii. Se prăjeşte usturoiul. Se înfăşoară carnea de pui, de porc şi crevetele cu o felie de nap. Carnea se fierbe în baza de supă. Se adaugă sosul de peşte şi piperul. Ca garnitură se pun usturoiul prăjit şi coriandrul.

 

Yam Nuea Yang  - Salată thailandeză picantă cu carne de viţel

Ingrediente: 150 g muşchi de vită, 50 g ceapă, 3 salate, o frunză de coriandru, ardei iute, mentă.

Preparare: Ceapa se prăjeşte. Carnea se frige pe grătar, apoi se amestecă împreună cu ceapa şi sosul picant. Se presară ardeiul iute, frunzele de coriandru şi de mentă.

Ingrediente pentru sosul iute: două linguri usturoi tăiat în bucăţi, o lingură de ardei iute, 3 linguri de sos de peşte, o lingură de sare, 4 linguri de suc de limetă, 3 linguri de zahăr.

Preparare: Se pisează usturoiul. Ardeiul iute se amestecă bine cu sosul de peşte, sucul de limetă şi cu zahărul.

 

Som Tum  - Salată verde de papaya şi morcovi

Ingrediente: o salată verde de papaya, 300 g morcovi, sos.

Preparare: Salata şi morcovii tăiaţi se amestecă bine cu sosul. Se poate servi cu legume proaspete precum varza şi fasolea păstăi lungi.

Ingrediente pentru sos: un sfert de cană de suc de tamarind, suc de lămîie sau oţet, 200 g zahăr, 200 g zahăr de palmier, o lingură de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Ingredientele se amestecă bine şi se lasă la fiert trei minute.

 

Kaeng Khiao Wan Kai  - Pui thailandez cu curry verde dulce

Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 linguri de pastă de chilli, sos de peşte, 200 g vinete tăiate, frunze de kaffir lime, 3 chilli verzi şi roşii, o cană de cremă de cocos, trei căni de lapte de nucă de cocos, zahăr de palmier, frunze de busuioc dulce.

Preparare: Se fierbe puiul în laptele de cocos. Se varsă curry-ul prăjit într-o oală. Se adaugă zahărul şi sosul de peşte, apoi vinetele, busuiocul dulce şi chilli.

Ingrediente pentru pasta de curry verde: un ardei verde, lemongrass, o lingură de coajă de kaffir lime, seminţe de coriandru, ceapă tocată, 15 chilli verzi, doi căţei de usturoi, sare, piper boabe, o lingură de galangal, chimion, o lingură de pastă de crevete.

Preparare: Se macerează ardeii iuţi împreună cu sarea. Se adaugă lemongrass mărunţit, coaja de kaffir lime şi rădăcina de coriandru mărunţite, apoi ceapa, usturoiul, piperul, seminţele de coriandru, seminţele de chimion şi pasta de crevete.

Citeşte mai multe despre:   două,   peste,   sosul,   iute,   linguri,   lingura,   ingrediente,   cocos,   preparare,   caiet de retete,   crevete,   coriandru,   lime,   lemongrass,   kaffir

 



Mai multe titluri din categorie

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...
Serviciul de email marketing furnizat de