x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate delicioase cu mirodenii sănătoase

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2008 - 00:00

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Supa nu este servită înaintea felului principal, aşa cum ştim din bucătăria noastră, ci o dată cu toate celelalte feluri. Ea are rolul de a "spăla" gustul iute sau foarte condimentat al celorlalte mîncăruri.

De asemenea, thailandezii prepară carnea sau legumele în concentrat de supă sau lapte de cocos, cu o "bază" formată din condimente sau ierburi aromatice. Salatele, în general foarte aromate, poartă denumirea de "yam". Ele se diferenţiază de salatele noastre prin faptul că sosul thailandez nu conţine grăsimi. Condimentele sărate, cum ar fi sosul din peşte (nan pla) cu suc de lămîie, chilli şi usturoi, dau salatei gustul desăvîrşit. Ierburile folosite în general sînt menta, coriandrul, busuiocul, iarba de lămîie şi galangalul. Cu salata thailandeză se pot prepara diverse feluri de mîncare, în combinaţie cu crevete, carne de viţel sau de porc.

 

Tom Kha Kai  - Pui în lapte de cocos cu galangal

Ingrediente: 300 g fileu de pui dezosat, tăiat în bucăţi mici, o jumătate de cănuţă de cremă de cocos, 5 cănuţe de lapte de cocos, 100 g galangal, două plante de lemongrass tăiate în secţiuni scurte, 10 frunze de kaffir lime, rupte, 10-15 ardei iuţi mici, pisaţi, două plante de coriandru, două rădăcini de coriandru, trei linguri de suc de limetă,  3 linguri de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe laptele de cocos, se adaugă puiul, galangalul, lemongrass, rădăcinile de coriandru, frunzele de kaffir lime. Se pun apoi sarea şi sosul de peşte şi se fierbe. Se adaugă crema de cocos şi se amestecă uşor, apoi sucul de limetă şi ardeii iuţi pisaţi.

 

Tom Yum Kung  - Supă acră de crevete cu lemongrass

Ingrediente: 300 g crevete mari, două rădăcini de lemongrass, tăiate în bucăţi mici, 10 frunze de kaffir lime, rupte în bucăţi mici, 5 rădăcini de coriandru, 150 g ciuperci, tăiate în jumătăţi, două plante întregi de coriandru, 5 g ardei iute thailandez, două linguri sos de peşte, o lingură de sare, trei linguri de suc de limetă, 4 căni de supă de pui.

Preparare: Se cojesc şi se curăţă bine crevetele. Se încălzeşte supa de pui. Se adaugă lemongrass, frunze de kaffir lime, rădăcina de coriandru şi ciupercile. Se încălzeşte din nou şi se pun crevetele, sucul de limetă, ardeiul iute, sosul de peşte şi coriandrul.

 

Gang Jeud Sam Kasat  - Supă de pui, porc şi crevete

Ingrediente: 100 g carne de pui, 100 g carne de porc, 200 g crevete proaspete, doi napi săraţi conservaţi, o crenguţă de coriandru, 3 linguri de usturoi prăjit, o lingură de bază de supă, 3 linguri sos de peşte, piper.

Preparare: Se taie carnea de pui şi cea de porc în bucăţi de aproximativ

3 cm. Se prăjesc crevetele. Se feliază napii. Se prăjeşte usturoiul. Se înfăşoară carnea de pui, de porc şi crevetele cu o felie de nap. Carnea se fierbe în baza de supă. Se adaugă sosul de peşte şi piperul. Ca garnitură se pun usturoiul prăjit şi coriandrul.

 

Yam Nuea Yang  - Salată thailandeză picantă cu carne de viţel

Ingrediente: 150 g muşchi de vită, 50 g ceapă, 3 salate, o frunză de coriandru, ardei iute, mentă.

Preparare: Ceapa se prăjeşte. Carnea se frige pe grătar, apoi se amestecă împreună cu ceapa şi sosul picant. Se presară ardeiul iute, frunzele de coriandru şi de mentă.

Ingrediente pentru sosul iute: două linguri usturoi tăiat în bucăţi, o lingură de ardei iute, 3 linguri de sos de peşte, o lingură de sare, 4 linguri de suc de limetă, 3 linguri de zahăr.

Preparare: Se pisează usturoiul. Ardeiul iute se amestecă bine cu sosul de peşte, sucul de limetă şi cu zahărul.

 

Som Tum  - Salată verde de papaya şi morcovi

Ingrediente: o salată verde de papaya, 300 g morcovi, sos.

Preparare: Salata şi morcovii tăiaţi se amestecă bine cu sosul. Se poate servi cu legume proaspete precum varza şi fasolea păstăi lungi.

Ingrediente pentru sos: un sfert de cană de suc de tamarind, suc de lămîie sau oţet, 200 g zahăr, 200 g zahăr de palmier, o lingură de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Ingredientele se amestecă bine şi se lasă la fiert trei minute.

 

Kaeng Khiao Wan Kai  - Pui thailandez cu curry verde dulce

Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 linguri de pastă de chilli, sos de peşte, 200 g vinete tăiate, frunze de kaffir lime, 3 chilli verzi şi roşii, o cană de cremă de cocos, trei căni de lapte de nucă de cocos, zahăr de palmier, frunze de busuioc dulce.

Preparare: Se fierbe puiul în laptele de cocos. Se varsă curry-ul prăjit într-o oală. Se adaugă zahărul şi sosul de peşte, apoi vinetele, busuiocul dulce şi chilli.

Ingrediente pentru pasta de curry verde: un ardei verde, lemongrass, o lingură de coajă de kaffir lime, seminţe de coriandru, ceapă tocată, 15 chilli verzi, doi căţei de usturoi, sare, piper boabe, o lingură de galangal, chimion, o lingură de pastă de crevete.

Preparare: Se macerează ardeii iuţi împreună cu sarea. Se adaugă lemongrass mărunţit, coaja de kaffir lime şi rădăcina de coriandru mărunţite, apoi ceapa, usturoiul, piperul, seminţele de coriandru, seminţele de chimion şi pasta de crevete.

Citeşte mai multe despre:   două,   peste,   sosul,   iute,   linguri,   lingura,   ingrediente,   cocos,   preparare,   caiet de retete,   crevete,   coriandru,   lime,   lemongrass,   kaffir

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat

Cum se curăță corect cotețele găinilor. 6 pași de urmat
Infecțiile și problemele de sănătate ale găinilor - între care se numără și temuta gripă aviară - se pot manifesta și în spații restrânse, nu doar în fermele mari. Pe lângă un adăpost...
Serviciul de email marketing furnizat de