x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate savuroase pentru toate gusturile

0
Autor: Simona Chiriac 25 Iun 2009 - 00:00
Preparate savuroase pentru toate gusturile /

Bucătăria austriacă este de fapt un melanj de influenţe culinare, Imperiul Austro-Ungar "împrumutând" cele mai savuroase preparate din zonele învecinate. Şniţelul vienez, ştrudelul cu mere, găluştele de tot felul servite atât la desert, cât şi garnitură, varza acră sau clătitele fiind astăzi parte integrantă din bucătăria acestei regiuni. Multe dintre preparatele care se servesc în bucătăriile austriece sau în restaurante au fost gustate mai întâi de capetele încoronate, fiind considerate puncte de reper atunci când venea vorba despre rafinament, lux sau savoare.



De la palat... în stradă
Cu timpul însă, mulţi dintre nobilii austrieci au început să tânjească la un palat asemănător celor imperiale, dar mai ales râvneau la preparatele ce se serveau în acele încăperi. Aşa se face că multe dintre mâncărurile imperiale (interesant că unele dintre ele cuprind chiar denumirea de kaiser) au fost uşor transformate astfel încât să aibă acces la ele şi celelalte clase. Porţiile erau întodeauna generoase, iar decorurile foarte elaborate. Cu alte cuvinte, austriecii au ştiut mereu să aprecieze mâncărurile la adevărata lor valoare. Şi totuşi, nimic nu se risipea. Legendele spun că pe vremea Împărătesei Maria Tereza, Barbara Roman, o femeie "întreprinzătoare", ce avea în grijă un han pitoresc dintr-o zonă muntoasă, reuşea să adune resturile de mâncare de pe mesele regale, pentru a le vinde apoi, destul de ieftin, la propriul restaurant. Se obişnuia să se spună în acea vreme că fazanii şi claponii zboară miraculos din bucătăria curţii regale tocmai până la hanul Barbarei, chiar şi după ce erau fripţi. Şi în zilele de astăzi, restaurantele din micile localităţi austriece servesc mâncăruri, ce pot părea la prima vedere simple, dar care sunt totuşi încărcate de istorie.

Ştrudel cu mere
(Apfelstrudel)

Ingrediente pentru aluat: 200 g făină, două linguri de ulei; pentru umplutură: 1.500 g mere, zeamă de lămâie, două-trei linguri de rom, două-trei linguri de stafide, scorţişoară, zahăr vanilinat, 120 g zahăr, 80 g unt, 120 g pesmet; ulei pentru uns, făină, 100 g unt topit, zahăr pudră.

Preparare: Se frământă un aluat din făină, ulei şi 120 ml apă. Se modelează în formă de bilă şi se aşază într-un vas uns cu ulei, timp de 30 de minute. Se taie aluatul în formă de dreptunghi pe un prosop pudrat cu făină şi apoi se împătureşte. Merele se taie felii subţiri, se stropesc cu zeamă de lămâie, apoi se adaugă rom, stafide, scorţişoară, zahăr vanilinat şi zahăr. Se topeşte untul într-o tigaie şi se sotează pesmetul până devine auriu. Se amestecă bine cu merele. Se unge aluatul de ştrudel cu unt topit şi se pune umplutura uniform. Se ridică coca peste umplutură, rulându-se în formă de ştrudel. Se unge cu unt topit şi se coace timp de 40 de minute.

Varză vieneză
(Wiener Kohlgemüse)
Ingrediente: o varză de un kilogram, sare, 100 g bacon, o lingură de unt, o lingură de făină, 250 ml supă de vită, un căţel de usturoi, piper.

Preparare: Se curăţă varza de frunzele exterioare, se taie în jumătate, se îndepărtează cotorul şi se taie în fâşii foarte subţiri. Se fierbe până când se înmoaie (30-45 de minute) într-o oală cu apă şi sare. Se pune la scurs şi se stoarce lichidul în exces. Se taie baconul în fâşii foarte subţiri şi se prăjesc în untul încins. Se adaugă făina şi se amestecă până când se formează un rântaş mai uşor. Se toarnă supa de vită fierbinte şi se lasă pe foc, amestecând încontinuu, până când capătă consistenţa unei smântâni. Se adaugă varza şi apoi usturoiul zdrobit, sarea şi piperul. Se încălzeşte puţin şi se serveşte. În restaurante, varza se amestecă bine cu smântâna înainte de a fi servită. Un sfat bătrânesc este de a fierbe varza împreună cu o coajă mai veche de pâine sau cartofi, pentru a-i reduce acesteia mirosul. Varza este o garnitură potrivită pentru Siedefleisch (vită fiartă) sau burger.

Găluşte cu compot de prune
(Topfenknödel mit Zwetschgenröster)
Ingrediente pentru compotul de prune: un kg prune, un beţişor de scorţişoară, câteva cuişoare, 200 g zahăr tos, zeama şi coaja de la o lămâie; pentru găluşte: 100 g unt, coajă rasă de la o lămâie, un vârf de cuţit de sare, 4 ouă, 200 g cremă de brânză dulce, 200 g pâine albă (fără coajă), 150 g smântână, 120 g făină; 100 g unt, 80 g pesmet.

Preparare: Pentru a face compotul de prune se înjumătăţesc prunele şi li se scot sâmburii. Se pun mirodeniile într-un săculeţ de pânză, se leagă şi se lasă la fiert într-un vas cu 150 ml apă, împreună cu zahărul, coaja şi sucul de lămâie. Se adaugă prunele şi se lasă să fiarbă 20 de minute, până când se înmoaie. Se îndepărtează săculeţul şi se lasă compotul într-un loc rece. Pentru a prepara găluştele se amestecă untul împreună cu coaja de lămâie şi sarea până devine pufos. Se adaugă ouăle, brânza stoarsă. Se taie pâine în cubuleţe şi se pune împreună cu smântâna şi făina în compoziţia pentru găluşte. Se lasă deoparte timp de 20 de minute. Se formează găluşte de dimensiunea unei mingi de golf. Se pune la fiert apă cu sare, se adaugă găluştele şi se lasă să fiarbă 12-15 de minute, până când se ridică la suprafaţă. Se iau din oală şi se lasă să se scurgă bine. Se topeşte untul în tigaie, se căleşte pesmetul la foc mic, apoi se dau găluştele prin acest pesmet. Se servesc alături de compot de prune.

Citeşte mai multe despre:   pană,   lasa,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în Prime Time, pe toate targeturile

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în  Prime Time, pe toate targeturile
Galerie Foto De 1 Decembrie, telespectatorii au preferat programele speciale ale Antenei 1, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Antena 1 conduce detaşat topul audienţelor, atât în Prime Time,...

Jocuri românești pentru această iarnă

Jocuri românești pentru această iarnă
Cum iarna aceasta probabil vom sta mai mult pe acasă, nu cu prieteni sau familia extinsă, m-am gândit că ne-ar prinde bine niște idei de umplut timpul. Și am ales câteva jocuri create de români, pe lângă clasic...

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator
Unul  dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, Singapore, a aprobat comercializarea cărnii de pui crescută în laborator. Este prima aprobare la nivel mondial de către o țară, a vânzării a ceea ce se nume

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 
Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...
Serviciul de email marketing furnizat de