x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate tradiţionale la ceas de sărbătoare

Preparate tradiţionale la ceas de sărbătoare

de Maria Belu-Burtea    |    02 Iul 2009   •   00:00
Preparate tradiţionale la ceas de sărbătoare
Sursa foto: Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional

Sub un soare fierbinte de sfârşit de iunie s-a desfăşurat în comuna Turia, judeţul Covasna, prima ediţie a Campionatului de Gătit în Aer Liber, concurs organizat cu ocazia Zilelor Comunei Turia. Evenimentul, desfăşurat în curtea Primăriei, a adunat 12 echipe de bucătari amatori şi profesionişti din ţară şi din străinătate. "



Sunt trei categorii pentru concursul de gătit în aer liber, aflat la prima ediţie: ceaun, - nu se poate fără ceaun -, grill şi am mai adăugat şi panificaţie, adică langoşi, gogoşi. Să vedem ce o să iasă, habar nu am, nu am cerut amănunte de la nici o echipă, fiecare a venit cu ce a vrut. Pot pregăti orice doresc: la grill ori la ceaun sau, dacă vor, le pot face pe amândouă. O să punctăm diversitatea, tradiţia, adică să nu vină o echipă din Transilvania cu macaroane bolognese. Am adus echipe din Bacău, Târgu-Mureş, Germania, Ungaria şi de aici, din Turia", ne-a spus organizatorul concursului, primarul şi preşedintele ANTREC Covasna, Daragus Attila. "O să facem şi un bulz din recordul mondial depăşit anul trecut, ca să nu zică lumea că am uitat. Din acest concurs putem scoate un lucru foarte interesant pentru că nu există limite", a continuat carismaticul primar.

Concurenţi
Curtea Primăriei Comunei Turia a fost transformată, pentru o zi, într-o mare bucătărie, unde echipele de bucătari din România, Ungaria şi Germania şi-au ales cu mare grijă reţetele preparatelor tradiţionale, specifice zonelor din care provin. Concurenţii, amatori sau profesionişti, au început să robotească încă de dimineaţă pe lângă corturile special amenajate, iar noi ne-am amestecat printre ei şi am încercat să ne împrietenim... La primul stand l-am cunoscut pe oierul Purgulá Ferencz, din Turia, care ne-a spus: "Sunt crescător de oi şi capre, iar aici preparăm un miel la proţap, are trei  luni, crescut de mine, care a mâncat iarbă şi lapte dulce. După ce l-am tăiat, l-am ţinut timp de două zile în baiţ, preparat din toate buruienile ce se pot folosi, adunate de mine din pădure. Am cules, am uscat, am măcinat, apoi am adăugat usturoi, ulei şi am pus mielul în el. Aici, în vas, am oprit tot din baiţul în care a stat mielul, ca să îl ung din când în când cu pensula ca să se rumenească frumos. E gata cam în două ore şi, bineînţeles, trebuie tot timpul întors, iar când îl deschidem o să zboare din el o pasăre. (n.r. - Mielul era umplut cu un pui, am văzut când l-a tăiat!) În tuci - a continuat oierul preparăm o tocăniţă de fasole cu ciolan şi cu cârnaţi afumaţi, asta e o mâncare ciobănească. Ceapa se căleşte în ulei, se pune ciolanul, apoi cârnatul, care a fost prăjit puţin în ulei, apoi adăugăm fasolea, punem condimente precum usturoi, piper, foi de dafin, roşii şi lăsăm să fiarbă". Alături, echipa din Hârja, judeţul Bacău, făcea o ciorbă cu borş de putină după o "reţetă secretă": "Pregătim o mâncare tradiţională moldovenească, un borş de putină din satul Hârja, comuna Oituz. Borşul din carne de porc proaspătă se prepară aşa: se pun legume proaspete precum ceapă, morcovi, ardei, cu tăiţei de casă preparaţi din făină şi ou, turnăm şi nişte borş de putină. Am mai făcut şi grătar de carne de porc cu garnitură de legume, cu un sos preparat din legume proaspete precum usturoi, roşii, morcovi, ardei, sare şi piper, se taie, se amestecă şi se lasă la macerat o seară şi se mănâncă cu legume şi friptură", ne-a spus Cristina Pricope, asistent social.

"Noi suntem din Târgu-Mureş, de la Pensiunea Doina şi Jeno, o echipă de amatori compusă din doi medici stomatologi, un florar, iar eu sunt proprietarul pensiunii. Participăm de fiecare dată la concursul Pomana Porcului, organizat aici, iar acum am venit şi la Zilele Bucuriei, din Turia. Facem un gulaş specific din Târgu-Mureş. Toate fructele pe care le vedeţi aici sunt din curtea pensiunii noastre, care este situată în livada de pomi fructiferi", ni s-a destăinuit Iszlai Jenó.

Bucate de top

Festivalul a avut trei categorii - gătit la ceaun, la grătar şi patiserie-panificaţie. Mulţi au combinat ceaunul cu grătarul sau chiar toate cele trei categorii. Pensionarii de la Clubul Pensionarilor din Turia au preparat kurtos kolacs, iar cei din Micfalău au pregătit "arbore umplut", un fel de minciunele, gătite după o reţetă veche de 200 de ani şi înregistrată la OSIM. Echipa Asociaţiei Meşterilor Bucătari din România, condusă de maestrul Bognar Karoly, preşedintele asociaţiei, a pregătit tocăniţă de mistreţ şi ceafă de porc umplută din zona Borcea-Bistriţa. Tekel Jörg, din Germania, comitatul Hetten, îmbrăcat în cămaşă de noapte, a preparat o mâncare de linte cu ciolan afumat şi "cârtiţă în pajama", aşa a denumit el fantezist rulada de şuncă.

"Preparăm un miel la proţap, avea trei luni, crescut de mine, care a mâncat iarbă şi lapte dulce. După ce l-am tăiat, timp de două zile l-am ţinut în baiţ, preparat din toate buruienile din pădure ce se pot folosi. Am cules, am uscat, am măcinat, apoi am adăugat usturoi, ulei şi am ţinut mielul în el două zile"
Purgulá Ferencz,  -  oier din comuna Turia

Cadouri

Festivalul a fost jurizat de o echipă formată din ziarişti, primarul Daragus Attila, care este maestru al artei culinare, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Acesta din urmă nu a venit cu mâna goală la eveniment, ci "cu un braţ de şorţuri", pe care le-a dăruit participanţilor. Imediat după ce juriul a trecut pe la cele 12 echipe şi a gustat din bucatele pregătite cu grijă de concurenţi şi din nelipsita pălincă, ce era pe fiecare masă, curtea Primăriei a fost invadată de turişti şi localnici, care au început festinul culinar. Totul a fost delicios, participanţii bine pregătiţi, juriul competent, iar localnicii din Turia, deschişi şi prietenoşi.

×
Subiecte în articol: reporter in tigaie