TOCANITA CU SOIA
Ingrediente: 200 g soia cuburi, 200 g ceapa, un kg cartofi, o lingura cu concentrat de legume, doua linguri cu pasta de rosii, 100 ml ulei, 5 catei de usturoi,
sare, piper, boia dulce, frunze de patrunjel, marar.
Preparare: cuburile de soia se fierb intr-un litru de apa cu concentratul de legume 30 de minute. Ceapa tocata se caleste separat in ulei, in care se adauga condimentele, cartofii taiati cuburi, pasta de rosii si putina apa. Cand s-au inmuiat cartofii, se adauga cuburile de soia si verdeata. Dupa un clocot, se poate servi cu niste muraturi.
STIUCA UMPLUTA
Ingrediente: o stiuca mare si una mica, doua cepe, trei felii de franzela, 100 grame stafide, doua oua, 50 ml ulei, trei pahare cu vin alb, sare, piper, zahar, verdeata, doua lamai, sos de maioneza cu rozmarin.
Preparare: daca faceti rost de o stiuca mare, eviscerata, si doriti s-o faceti umpluta, mai faceti rost de una mica. Pe cea mare s-o curatati de oase (sira si coastele), iar pe cea mica s-o dati prin masina de tocat impreuna cu ceapa calita si feliile de franzela inmuiate. Amestecati tocatura cu stafidele, ouale, verdeata tocata si potriviti de gust cu sare, zahar si piper. Puneti tocatura in burta stiucii mari, coaseti-o, sarati-o, piperati-o si dati-o la cuptor cu ulei si doua pahare cu vin. Preparati un sos de maioneza diluat cu un pahar cu vin alb in care s-au infuzat cateva frunze de rozmarin si ornati-o, cand s-a racit, cu felii de lamaie.
PASTRAV CU TELINA
Ingrediente: patru pastravi, o ceapa, doi catei de usturoi, 400 g telina, 100 g maioneza, doua lamai, un pahar cu vin alb, sare piper, otet.
Preparare: puneti la fiert doua cani cu apa si sare, piper, un pahar cu vin, putin otet, ceapa si ustoiul. Pastravii se fierb 20 de minute in amestecul de mai sus, unde vor fi lasati pana se racesc. Dupa ce vor fi scursi, li se vor taia capetele si cozile cu foarfecele, iar din trunchiurile despicate li se vor extrage toate oasele. Telina se da pe razatoare, se stropeste cu lamaie si se amesteca cu maioneza. Pe fiecare farfurie se pune cate un pat de telina pe care se monteaza pastravul cu cap si coada si cate un sfert de lamaie.
CHILI CON SOYA
Ingrediente: 300 g ceapa, 100 g margarina, 100 g pasta de rosii, 200 g soia granulata, o lingurita cu chimen, o lingurita cu piper macinat, doua linguri cu mustar, o lingura cu oregano, o lingura cu busuioc, o lingura cu marar tocat, 5 catei de usturoi zdrobiti, un pahar cu vin rosu, o lingura cu concentrat de legume, praf de chili sau boia de ardei iute, 500 g fasole fiarta.
Preparare: soia se fierbe 30 de minute intr-un litru de apa cu concentratul de legume. Ceapa tocata se caleste in margarina, la care se adauga condimentele, pasta de rosii si vinul. Se aduna intr-o cratita soia, fasolea si sosul de ceapa, se da intr-un clocot si se drege cu praf de chili sau boia iute. Se serveste cu paine proaspata si vin rosu usor.
CREIER MACELARESC
Ingrediente: 100 g ceapa calita in ulei, 200 g creier, sare, piper, marar, patrunjel, doua oua batute.
Preparare: Se calesc ceapa cu creierul la un loc, cand e aproape gata, se pun ouale batute si se prajesc. Se pun dupa gust sare, piper, marar, patrunjel.