x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prietenie la toarta

Prietenie la toarta

29 Mar 2005   •   00:00

  • de TUDOR CIRES
  • REPORTER IN TIAGIE
  • Prieteni la toarta, de la stanga la dreapta: Constantin Tapora, Titi Marin, Didi Focsaneanu, Gicu Cotarcu, Florin Varga, Mitica Toader, Adrian Ionescu, Mihai Grama
    Sinaia. Sfarsit de martie 2005. Primavara invaluie, irezistibil, peisajul montan dominat de alb. Torente-si fac loc inspre gara, gata parca sa prinda ultimul tren. Atmosfera de tranzit: tot mai putini schiori, tot mai multi exploratori "pantofari", dornici sa afle, in week-end, totul despre munte. Urcand spre Cota 1.400 am avut, intr-o astfel de zi, revelatia intalnirii unice: la o masa "la Schiori", opt barbati completau un caiet cu retete dupa principiul "Da’ pe aia o stii?". De fapt, venisem chemati de liderul grupului, Florin Varga, cel care ne scria in februarie, la redactie, povestea prietenilor sai din Sinaia. Cei mai multi se trag din vechi familii care locuiesc in cartierul Izvor, pe Valea Dorului. Au profesii diferite, dar ii leaga pasiunea pentru arta culinara. Gheorghe Cotacu, veteranul grupului (are 72 de ani), a facut schi de performanta si este arbitru national de bob. "Mai tanarul" Didi Focsaneanu a fost campion european si vicecampion mondial de bob, iar acum este arbitru international. Titi Marin a lucrat la Mecanica Fina, ca si Adrian Ionescu sau Mitica Toader. Constantin Tapora este cabanier, la fel si Mihai Grama, iar Florin Varga este implicat, de asemenea, in turism. Se intalnesc lunar si, prin rotatie, cate doi membri ai grupului asigura locatia si mancarea. "Timp de cateva ore, se schimba impresii adunate o luna intreaga. Vorbim in special despre mancare si, credeti-ne, mesele noastre au intotdeauna ceva neobisnuit, exotic, de inspiratie" - ne spune Florin Varga. "Pescarii (Titi Marin si Mitica Toader, pentru care Delta este, firesc (!!), "pasiune de muntean") ne aduc peste din Delta, pastrat special pentru aceste intalniri. Costel Tapora face rost de vanat - mistret, caprior, "o coada, acolo" - Adrian Ionescu e specialist in prajirea puilor de balta, Didi Focsaneanu vine cu idei de prin tarile in care calatoreste." Maestru emerit al sportului, multiplu campion de bob, Didi Focsaneanu e rasfatatul grupului. Ii vine randul sa organizeze masa comuna in aprilie si s-a gandit de pe acum la o pizza carbonara si la o mancare romaneasca pe care o tine, inca, secreta: "Avem o concurenta interna a grupului: cine prepara ceva mai deosebit. Eu sunt un gurmand. Imi plac toate mancarurile, de oriunde. In Japonia, am mancat sarpe umplut cu orez. Eram cu nepotul Imparatului, bobeur si el, mare amator de sarpe cu sake. Sarpele, cum sa va spun, are un gust de peste, ceva apropiat de salau. Imi plac bucataria italiana si mancarea sanatoasa". Il intreb care e "hrana ursului" pentru un bobeur si-mi raspunde fara ezitare: "E chiar ursul! Pentru ca adesea gust si o pastrama de urs. Da puteri. Coeziunea grupului e impresionanta. Cand sunt plecati din tara si stiu ca are loc intalnirea lunara, prietenii telefoneaza in ziua si la ora fixate "pentru a nu fi, Doamne fereste!, exclusi din colectiv".

    In ziua cand i-am intalnit, meniul principal era creierul macelaresc, dar pe mesele din ultimii ani au mai stat: purcel de lapte la cuptor, miel la protap, vanat, peste, icre, pui de balta, fripturi la gratar, la tava sau in terina, tochituri cu mamaliguta, bulz, branzeturi de munte si de campie, muraturi "cu aroma personalizata" si ciuperci de padure. In ce priveste bauturile, aria geografica s-a extins de la palinca de Banat si tuica de Buzau la whisky scotian, iar vinul de la cel de Minis la capsunica subcarpatica… "Suntem - tine sa sublinieze, cu modestie, Florin Varga - o adunare de vecini. Dar cat de bine ne este impreuna!"…

    INCEPUTUL
    Povestea incepe in 2002, cand Titi Marin, din neamul Tecusenilor, s-a intors din Delta cu o captura de crapi si stiuci. Ca sa n-o deranjeze pe coana Marcela, consoarta, a organizat masa in garajul casei din Sinaia, invitand opt colegi si prieteni din copilarie. Aceasta reusita a dat ideea repetarii ei.

    CAIETUL CU RETETE
    TOCANITA CU SOIA

  • Ingrediente:
  • 200 g soia cuburi, 200 g ceapa, un kg cartofi, o lingura cu concentrat de legume, doua linguri cu pasta de rosii, 100 ml ulei, 5 catei de usturoi, sare, piper, boia dulce, frunze de patrunjel, marar.
  • Preparare:
  • cuburile de soia se fierb intr-un litru de apa cu concentratul de legume 30 de minute. Ceapa tocata se caleste separat in ulei, in care se adauga condimentele, cartofii taiati cuburi, pasta de rosii si putina apa. Cand s-au inmuiat cartofii, se adauga cuburile de soia si verdeata. Dupa un clocot, se poate servi cu niste muraturi.

    STIUCA UMPLUTA

  • Ingrediente:
  • o stiuca mare si una mica, doua cepe, trei felii de franzela, 100 grame stafide, doua oua, 50 ml ulei, trei pahare cu vin alb, sare, piper, zahar, verdeata, doua lamai, sos de maioneza cu rozmarin.
  • Preparare:
  • daca faceti rost de o stiuca mare, eviscerata, si doriti s-o faceti umpluta, mai faceti rost de una mica. Pe cea mare s-o curatati de oase (sira si coastele), iar pe cea mica s-o dati prin masina de tocat impreuna cu ceapa calita si feliile de franzela inmuiate. Amestecati tocatura cu stafidele, ouale, verdeata tocata si potriviti de gust cu sare, zahar si piper. Puneti tocatura in burta stiucii mari, coaseti-o, sarati-o, piperati-o si dati-o la cuptor cu ulei si doua pahare cu vin. Preparati un sos de maioneza diluat cu un pahar cu vin alb in care s-au infuzat cateva frunze de rozmarin si ornati-o, cand s-a racit, cu felii de lamaie.

    PASTRAV CU TELINA

  • Ingrediente:
  • patru pastravi, o ceapa, doi catei de usturoi, 400 g telina, 100 g maioneza, doua lamai, un pahar cu vin alb, sare piper, otet.
  • Preparare:
  • puneti la fiert doua cani cu apa si sare, piper, un pahar cu vin, putin otet, ceapa si ustoiul. Pastravii se fierb 20 de minute in amestecul de mai sus, unde vor fi lasati pana se racesc. Dupa ce vor fi scursi, li se vor taia capetele si cozile cu foarfecele, iar din trunchiurile despicate li se vor extrage toate oasele. Telina se da pe razatoare, se stropeste cu lamaie si se amesteca cu maioneza. Pe fiecare farfurie se pune cate un pat de telina pe care se monteaza pastravul cu cap si coada si cate un sfert de lamaie.

    CHILI CON SOYA

  • Ingrediente:
  • 300 g ceapa, 100 g margarina, 100 g pasta de rosii, 200 g soia granulata, o lingurita cu chimen, o lingurita cu piper macinat, doua linguri cu mustar, o lingura cu oregano, o lingura cu busuioc, o lingura cu marar tocat, 5 catei de usturoi zdrobiti, un pahar cu vin rosu, o lingura cu concentrat de legume, praf de chili sau boia de ardei iute, 500 g fasole fiarta.
  • Preparare: soia se fierbe 30 de minute intr-un litru de apa cu concentratul de legume. Ceapa tocata se caleste in margarina, la care se adauga condimentele, pasta de rosii si vinul. Se aduna intr-o cratita soia, fasolea si sosul de ceapa, se da intr-un clocot si se drege cu praf de chili sau boia iute. Se serveste cu paine proaspata si vin rosu usor.

    CREIER MACELARESC
  • Ingrediente: 100 g ceapa calita in ulei, 200 g creier, sare, piper, marar, patrunjel, doua oua batute.
  • Preparare: Se calesc ceapa cu creierul la un loc, cand e aproape gata, se pun ouale batute si se prajesc. Se pun dupa gust sare, piper, marar, patrunjel.

  • ×
    Subiecte în articol: sare soia piper ceapa