x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prin jurul lumii, într-o noapte magică

Prin jurul lumii, într-o noapte magică

de Mario jr David    |    01 Dec 2010   •   18:05
Prin jurul lumii, într-o noapte magică

140503-bucate21-30-9.jpgÎmi amintesc şi acum seara de 5 spre 6 decembrie. Moş Nicolae a venit şi la fereastra mea. M-a văzut că dorm şi sunt cuminte, aşa că mi-a lăsat în ghetuţe daruri dulci. M-am trezit încetişor dimineaţa şi am fugit repede la ghetuţe. Fructe multe, multe! Ursuleţi, maşinuţe şi alte jucării! Şi o carte – ultima modă în materie de cadouri, cu care Moş Nicolae îi încântă pe copii. Am auzit că toţi copiii cuminţi primesc o nuieluşă frumos colorată, iar cei mai puţin ascultători, primesc o nuieluşă adevărată, care le aminteşte de o eventuală pedeapsă. Astăzi mulţi părinţi îi transmit lui Moş Nicolae să le aducă o carte copiilor, pentru a nu uita importanţa cărţii. Spre deosebire de Moş Crăciun, pe care l-am văzut de două ori, pe Moş Nicolae nu l-am văzut niciodată şi, din câte am auzit, nici nu am şanse să îl văd, căci el nu se arată copiilor, oricât de cuminţi ar fi.

 

Alte ciuboţele

Am să aruncăm o privire şi în ciuboţelele prietenilor din alte ţări.  De pildă, în Austria, Sfântul Nicolae este însoţit de îngeri care scriu într-un caiet faptele bune şi rele ale copiilor. El vine cu Krampus, un drăcuşor care îi pedepseşte pe copiii care nu au fost cuminţi sau care nu şi-au făcut temele. Dacă aceştia promit că vor fi cuminţi, sunt răsplătiţi cu dulciuri. În Franţa, Sfântul este aşteptaat de toată familia la 6 decembrie, când bunicii le spun copiilor poveşti cu Moşul cel darnic. Înainte de a merge la culcare, copiii îi cântă Moşului diverse cântece. Dimineaţa găsesc în ghetuţă dulciuri şi prăjiturele. În Germania, copiii îşi lustruiesc ghetuţele şi îşi ajută părinţii la curăţenia din casă. În seara dinainte de venirea Moşului, ei lasă la fereastră scrisori cu lista ce îşi doresc să primească.

Pun alături şi morcovi pentru caii Moşului. Acesta vine la miezul nopţii şi împarte dulciuri, fructe şi nuci copiilor cuminţi. Ceilalţi primesc câte o nuieluşă şi cartofi. În Ungaria, un înger îl însoţeşte pe Moş. Darurile sunt aceleaşi: dulciuri şi nuieluşe copiilor obraznici. În şcoli şi grădiniţe, se organizează serbări în cinstea Moşului. În Italia, în Ajunul Sfântului Nicolae, copiii pun pe o farfurie o listă cu cadourile pe care le doresc, dar şi promisiunea că vor fi mai buni în anul care va veni. În timpul nopţii, San Nicola umple farfuriile copiilor cu ciocolată, bomboane şi prăjiuri. Această noapte este magică pentru copiii care aşteaptă cadourile şi ştiu că a doua zi vor sărbători cu cântece şi poezii pentru Sfântul Nicolae.

În Olanda, Sinterklaas intră în oraş pe un cal alb şi este primit de primar. Cu o săptămână înainte, Sfântul vizitează copiii din şcoli, grădiniţe şi spitale. Tot acum, patiserii şi brutarii pregătesc o pră­jitură tradiţională care îl repre­zintă pe Sfântul Nicolae. Copiii lasă la geam morcovi, fân şi apă şi primesc în schimb ciocolată şi bomboane.

 

Magie dulce

Dar să ne întoarcem în bucătăria mea. Nu mai stau mult pe gânduri, ştiu ce magie voi face: un desert cu man­darine cu care să-mi încânt toţi pri­­e­tenii. Voi păstra o bucăţică şi o voi aşe­za la fe­reastră. Oare în noaptea ma­gică Moşul va gusta din magia mea?

 

Desert cu mandarine

Ingrediente: 125 g unt, 250 g făina, un gălbenuş, 100 g zahăr.

Ingrediente um­plutură: 250 g brânză dulce, 4 ouă, 100 g zahăr, esenţă de vanilie, 250 ml smântână, o lămâie.

Pentru decor: 5 mandarine

Preparare: Într-un vas se pune untul, se adaugă făina, gălbenuşul şi se frământă un aluat. Se pune într-o folie de plastic şi se lasă la frigider 30 de minute. Se îm­parte aluatul în două părţi. Din prima se întinde o foaie rotundă, care se pune pe fundul unei forme de tort. Cealaltă parte se întinde într-o bandă de 5 cm lăţime şi se îmbracă pereţii formei. Marginea se acoperă cu folie , iar aluatul de pe fund se înţeapă cu furculiţa. Această for­mă se introduce în cuptorul preîncăl­zit şi se coace 15 minute. Se amestecă brân­za cu ouăle, zahărul, esenţa de vanilie, coaja rasă de la o lămâie şi smântâna. Se scoate folia de aluminiu, se toarnă crema de brânză, se mai coace 40 mi­nu­­te, după care se lasă să se răcească. Mandarinele tăiate şi feliate se aşază deasupra tartei.

×
Subiecte în articol: culinar micul magician