Stăteam intr-un local elegant din Capitală, aşteptăndu-i pe Stelian Ştefan, F&B Manager, şi Ecaterina Luică , sous-chef. Motivul vizitei un interviu despre ce se găteşte la grătar
Fotografii vechi, cu imagini de pe Calea Victoriei... Undeva, pe un scaun, o maşină veche de scris. Sunt doar căteva lucruri care mi-au atras atenţia, in timp ce stăteam intr-un local elegant din Capitală, aşteptăndu-i pe Stelian Ştefan, F&B Manager, şi Ecaterina Luică , sous-chef. Motivul vizitei un interviu despre: ce se găteşte la grătar, care sunt preparatele cele mai căutate de oaspeţii şi clienţii casei, noile tendinţe in bucătărie.
"Dacă altădată, cănd era vorba despre grătar ne găndeam, in primul rănd, la mici, cărnăciori sau la friptură, azi putem spune că sunt mult mai multe preparate ce se gătesc in acest mod", ne spune cu o voce caldă dna Ecaterina. Lucrează in acest local de şase ani, aici s-a format ca profesionist şi aici a prins gustul meseriei de bucătar, reuşind să-şi formeze şi o echipă foarte bună.
Spirit de echipă
"Putem spune că există un spirit al echipei şi un respect faţă de munca fiecăruia", ne mărturiseşte Stelian Ştefan. "Preparate sunt foarte multe, incepănd cu ceafă la grătar, muşchi de porc file, piept de pui sau pulpe de pui dezosate, tournedo din carne de vită şi continuănd cu diverse feluri de peşte - medalioane de somon, păstrăv, file de şalău, doradă sau legume - vinete, dovlecei, ardei gras sau roşii." Cele mai căutate măncăruri, pregătite la grătar, sunt cele din peşte şi legume.
Gastronomia este un domeniu in continuă schimbare, de aceea dna Ecaterina se documentează tot timpul, consultănd diverse reviste de profil, care apar pe piaţă, precum şi cărţi de bucate atăt vechi, căt noi.
Somon la grătar cu spanac
Mai intăi se prepară spanacul. Se sotează, in unt, impreună cu ceapa tocată mărunt şi un pic de smăntănă. Se condimentează, după gust, cu sare şi piper. Fileul de somon se spală, se dă cu puţină sare şi piper şi se pune la grătar. Pe o farfurie se aşază un pat de spanac sotat, deasupra se pune somonul, iar de jur-imprejur se toarnă un sos alb, ce se face din smăntănă, unt, puţină făină şi zeamă de lămăie. Se ornează cu căteva boabe de icre de Manciuria.
Taina bucătarului
Printre micile secrete, dar care sunt extraordinar de importante, ale preparării anumitor bucate la grătar sunt rapiditatea, indemănarea şi folosirea condimentelor potrivite.