x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Provocare - "Invataturi" de post

Provocare - "Invataturi" de post

de Veronica Bectas    |    19 Noi 2006   •   00:00
Provocare - "Invataturi" de post

Gust minunat si o reteta uimitor de simpla . In Post, cine a zis ca nu poti manca bine si ca nu stii ce sa mai faci? Nu-i mare scofala!

Gust minunat si o reteta uimitor de simpla . In Post, cine a zis ca nu poti manca bine si ca nu stii ce sa mai faci? Nu-i mare scofala!
Iarna, se face repede intuneric. Si cand trebuie sa mai faci si cumparaturi, parca-ti vine sa te lipsesti. Iti faci in gand inventarul frigiderului si-al camarii si, daca afli pe lista ceva ce poate fi preparat, esti gata cu masa. Ce-ti mai trebuie un drum pana la magazin?! Asta mi-a fost gandirea pana am intrat in scara blocului. Aici, ca de obicei, a trebuit sa astept liftul. Asteptare fatala!... Prin usa apartamentului de langa lift se insinua ticalos un miros minunat...
Cartofi prajiti! Da, dar nu oricum,... mai mirosea si a... altele, mai ticaloase, mai minunate! Doamne, ceapa prajita? Din cea inabusita bine, cu obrazul rumeniu?! Descopeream intr-una... Oh! Patrunde un miros de... mujdei cu otet?! Nu, asta e prea de tot! Narile-mi frematau ca ale unui ogar la adulmecat, stomacu-mi picura ceva... La foamea pe care o aveam, m-a cuprins un lesin usor. Cineva a coborat cu liftul si nu stiu daca i-am raspuns la salut. Stomacul... iar... si... mi-am revenit.
Am judecat repede si am sunat cu tupeu. In prag aparu vecina cu o furculita-n mana. I-am explicat, cu gatlejul uscat, ca vreau sa ma invete cum face cartofii prajiti.

In camara. Tuberculii de cartofi ascund provocari savuroase.
S-a uitat la mine nein-crezatoare, banuindu-ma de vreun apropo. "Auzi, pai, cum sa te superi pe cineva care trimite spre tine mirosuri care-ti iau mintile?", i-am zis eu si i-am repetat rugamintea.
M-a chemat in bucatarie, unde am ajuns plutind, si acolo m-am patruns de invatatura gospodinei. Fie vorba intre noi, si de mirosul "invataturii", pe care l-am carat tocmai la etajul noua si mai apoi pe balcon, c-a trebuit sa scutur toate toalele cu care fusesem imbracata. Da, dar rezultatul... a fost pe masura asteptarilor (mele!). Numai sa vezi fete maine! C-am invitat niste prieteni la o... vorba mare: "Cartofi prajiti"! Ei dau vinul... rosu... de la tara, ca merge si la muraturi!...
Cartofi prajiti cu ceapa

Ingrediente: 1 kg cartofi albi, 3 cepe mari, ulei pentru prajit, o capatana de usturoi, o lingurita cu otet indoit cu apa (dupa gust), piper.
Preparare: Alegi cartofi albi, care fierb bine si la prajit se fac pufosi, ii cureti de coaja, ii speli in apa rece si ii tai betisoare. Apoi, pui uleiul la incins intr-un vas pentru prajit. Speli iar cartofii si ii stergi de apa intr-un prosop curat. Cand s-a incins uleiul, pui cartofi la prajit doar cat iti incap, pentru o prima transa, cei care raman trebuie sa stea acoperiti in prosop ca sa nu-si schimbe culoarea. Dupa 5 minute, cu o spumiera ii intorci si ii rasfiri, pentru ca si cei de deasupra sa ajunga la fundul vasului. Acum poti sa dai focul mai mic, pentru ca trebuie sa se patrunda, nu sa se rumeneasca pe deasupra si inauntru sa fie cruzi. In timp ce cartofii se prajesc, curata cepele, spala-le si taie-le feliute fine si pune-le in alt vas la prajit cu putina sare! Prajesti ceapa pana se rumeneste, dar tot la foc moale. Curata 5-6 catei de usturoi, pe care-i pisezi cu putina sare si peste care torni otetul. Daca ai prajit toti cartofii, ii pui intr-un castron (sau alt vas pentru servit la masa). Daca ceapa s-a prajit, ii scurgi uleiul, o torni peste cartofii din castron si mai pui usturoiul cu otet. Cu doua furculite rasfiri cartofii, pentru ca zeama de usturoi si ceapa sa-i atinga pe toti. Drege de sare si piper.
Garnitura? Normal ca...muraturi! La drept vorbind, merg castravetii murati.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end cartofi prajit