x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pulpe de pui la linia fierbinte

Pulpe de pui la linia fierbinte

de Veronica Bectas    |    08 Iul 2007   •   00:00
Pulpe de pui la linia fierbinte
Sursa foto: Jurnalul foto/

Dacă te scoli cu noaptea in cap, adică mai pe răcoare, poţi prepara o masă delicioasă fără prea mult efort. Dacă ai totul pregătit. Dacă... nu-ţi sună telefonul, dacă...

Dacă te scoli cu noaptea in cap, adică mai pe răcoare, poţi prepara o masă delicioasă fără prea mult efort. Dacă ai totul pregătit. Dacă... nu-ţi sună telefonul, dacă...

Uite aşa m-am pregătit eu intr-o dimineaţă, hotărătă să gătesc pănă nu se incinge blocul. Am scos puiul din frigider, dovleceii, ceapa, ciupercuţele, roşioarele, mărarul şi pătrunjelul, usturoiul, ardeiul gras, sarea, piperul, uleiul, iaurtul pus la scurs de aseară, castraveţii, bucăţica de costiţă afumată, un ou şi gata, astea sunt toate. Aveam de gănd să fac pulpe de pui la grătar, cu dovlecei prăjiţi şi sos tzatziki şi rulouri din piept de pui umplute cu ciupercuţe. Totul era la vedere şi, pentru o pornire cu spor, mi-am pus de o cafea. Gata cafeaua, o pun pe masă intre legume şi mă aşez comod ca să curăţ ciupercile.

SURPRIZA. Cănd să trec la dovlecei sună telefonul. Il trag mai aproape şi surpriză! Un el şi o ea discutau ceva... parcă despre pui, despre ouă... Alo!, zbier eu la ei, cine e acolo?! Nici vorbă să mă audă. Ii tot dădeau inainte. Ea il intreabă dacă puiul are păr pe piept. Eu zic: nu, dragă, n-are şi, chiar dacă ar avea ceva, ar fi fulgi, nu păr! Ea chicoteşte şi zice ceva de pulpe, dacă sunt albe sau bronzate. Nu, dragă, zic eu, cum să fie bronzate, sunt albe şi mă uit la pui. Da, erau albe! Mă, strig eu la ea, ce-ţi veni aşa de dimineaţă? Vrei să găteşti? Cine ţi-a dat numărul meu de telefon? Ea o ţinea langa pe-a ei. Acum zicea ceva de piept... Ce solicon, fetiţo! Mă uit la pui speriată. Nu, n-avea silicon, era normal! Din telefon cineva-mi chema puiul: "Pui, pui, pui!", cu voce ademenitoare. Inşfac puiul şi-l trag mai aproape. In receptor se auzea şi o voce sugrumată de bărbat. Hei, ce aveţi, frate, de vă ţineţi de şotii la ora asta?!, le strig eu. Ei, nimic! Fata iar vorbeşte de pulpe. Pun receptorul jos, dau sonorul mai tare şi tai pulpele. In receptor se petrecea ceva in legătură cu ţăţele! Cred că se referea la piept, numai că bărbaţii ăştia... Tai pieptul puiului, ii scot pielea şi il feliez. Zgomote ciudate şi chicoteli in receptor. Ii anunţ că inchid telefonul. Curăţ dovleceii, ciupercile, roşiile şi ardeiul gras, le spăl şi le feliez. Curăţ ceapa şi castravetele, le toc mărunt şi mă apuc să curăţ usturoiul, il strivesc şi toc verdeaţa. Prăjesc felioarele de dovlecei. Inăbuş ceapa şi ardeiul gras.

BIS. Telefonul sună la fel. Ridic receptorul şi aceeaşi voce zicea ceva de morcov... La dracu’! Uitasem morcovul! Scot un morcov, il curăţ şi-l dau pe răzătoare. Na, că e bună şi fata asta la ceva! Pun pulpele pe grătar in cuptorul incins. Mi se face cald şi-mi pun o porţie de ingheţată. La telefon aveau loc discuţii despre poziţii de şedinţe foto, după cum am inţeles eu. Nu am intervenit. Aveam sentimente blănde faţă de fata aia care imi salvase reţeta. Amestec morcovul, ceapa, ciupercile, o parte din verdeaţă, oul şi feliile subţiri de costiţă. Mănănc o parte din ingheţată. Scot pulpele şi le montez pe rondele de dovlecei. In telefon, chicoteli. Fac rulourile şi le bag la cuptor, intr-o tavă cu ulei. Incep să amestec iaurtul cu ulei, usturoi şi un praf de sare, apoi ii pun castraveţii. La telefon, nimic! Iau receptorul şi strig: hei, aţi adormit? Nu, nu dormeau. Fata işi făcea inventarul, spunea tot felul de măscări şi-l intreba mereu pe găjăitul ăla dacă-i e bine. Găjăia, lua-l-ar dracu’! Acum nu era in stare să zică nimic, iar mie mi se fleoşcăise ingheţata!

Sfaturi

Folosiţi ulei curat pentru inăbuşit ceapa şi ardeiul gras. Nu le prăjiţi! Ungeţi pulpele cu ulei, presăraţi sare, piper şi daţi la rece. Prăjiţi dovleceii, nu-i rumeniţi. Pentru ţaţichi puneţi iaurtul de seară la scurs intr-o pănză şi folosiţi ulei fără miros. Scurgeţi bine de zeamă castraveţii tocaţi mărunt.

Feliile de piept trebuie unse cu ulei şi puţin sărate, pentru că umplutura este şi ea sărată. Puteţi să adăugaţi şi usturoi tăiat fin. Tocaţi căt mai fin verdeaţa. Folosiţi-o şi la umplutură, şi la ornat garnitura din rondele de dovlecei. Aceeaşi garnitură o puteţi folosi şi la rulourile umplute. Ornaţi cu felioare de roşii. Folosiţi ţaţichi la ambele feluri.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end