x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rabdarea te face bucatar

Rabdarea te face bucatar

de Veronica Guzun    |    15 Iul 2005   •   00:00
Rabdarea te face bucatar

Masa mare de metal e plina cu bucate frumos aranjate in farfurie. Peste douazeci de feluri de baza diferite si peste douazeci de deserturi asteapta aprecierile. Cursantii unei scoli de bucatarie sunt gata de examen.

Macaroane milaneze, piure cu parjoale moldovenesti, salata de pui, minciunele, crema de zahar caramel si multe altele, acestea au fost preparatele cu care viitorii bucatari au incercat sa o cucereasca pe examinatoare. Gabriela Berechet insa nu s-a lasat prea usor impresionata. Multi au luat note mari pentru rezultatul muncii lor, dar au fost sanctionati pentru tinuta. Baietilor nerasi si fetelor fara boneta le-a alunecat zecele din mana. Cei douazeci si doi de tineri au intrat de la noua dimineata in bucatarie sa prepare un fel de baza si un desert. La miezul zilei, toti asteptau cuminti sa-si prezinte "marfa".

EXIGENTA. In drum spre masa de examinare, farfuriile tremurau usor in mainile tinerilor. Emotiile erau insa mult mai evidente pe fata lui Ion Musat, profesorul care a stat cu ei in bucatarie toate cele patru saptamani de practica. "Eu le spun cursantilor mei ca bucataria este o meserie grea. Bucatarul trebuie sa fie si merceolog, si tehnolog, si politie economica, si Sanepid, si croitor, si tamplar, si artist…"

IGIENA. Cel mai greu se invata bazele gastronomiei internationale. Sosurile, asocierea salatelor cu preparatele de baza si igiena sunt elementele-cheie pe care le invata tinerii. "Dupa ce mancarea este gata, masa unde am lucrat trebuie sa fie bec", a insistat Ion Musat. Din toata grupa, doar trei cursanti nu lucreaza in domeniu. "Exista si persoane care au ales aceasta meserie, pentru ca este bine cotata cand vine vorba de emigrare in Canada", ne-a marturisit Gabriela Berechet, care ocupa functia de sef colectiv gastrotehnica la centrul de formare profesionala THR Consulting Group.

MANDRIE


"Aceasta a fost una dintre cele mai interesante clase cu care am lucrat. Sunt foarte isteti si dotati intelectual. Unii cursanti urmeaza si o facultate"
Gabriela Berechet
examinator

×
Subiecte în articol: gastronomie