GURMANDUL IN BUCATE
Salata de vara cu nume de racoare. Iceberg. Nu este nevoie decat de o frunza pentru ca noi sa simtim macar o adiere de vant. Chiar si numele si l-a capatat de la o asociere cu frigul. Fermierii californieni o transportau in alte colturi ale tarii tinand-o acoperita cu gheata pisata. Vara ea este foarte indicata in alimentatie, deoarece contine 90% apa, asa incat va va astampara si setea nu doar foamea.
DE SEZON. Si cum intr-o salata punem ingrediente conform cu anotimpul in care suntem, vara trebuie sa alegem ceva racoritor. Cateva frunze de salata obisnuita, tocate marunt. In vremurile antice aceasta crestea in mod salbatic si, pentru ca avea in compozitie o substanta similara opiumului, romanii o consumau dupa masa pentru a dormi mai bine. Salata de astazi nu numai ca nu ne adoarme, dar ne si ajuta sa fim mai activi, datorita vitaminelor, mineralelor si fibrelor pe care le contine.
Nu putem uita nici salata rucola, care are un gust racoritor, fiind una dintre cele mai populare sortimente noi de salata. Ea crestea in mod salbatic inca din Antichitate, cand era folosita pentru calitatile ei afrodiziace. Nu s-a considerat a fi un aliment important pana prin anii 1990, cand a inceput sa fie cultivata pe scara larga.
PROPRIETATI. Pentru ca vara stomacul nostru trebuie sa functioneze perfect, din salata noastra nu puteau sa lipseasca andivele. Acestea sunt recunoscute inca din Antichitate ca fiind un adjuvant de nadejde al aparatului digestiv. Salata trebuie si ea indulcita intr-un fel, asa incat cateva felii de mango sunt necesare. Fructul, simbol al dragostei la indieni, ne poate face si pe noi ca in aceste zile toride sa fim mai buni. Mai avem nevoie si de un element extravagant. Trufele sunt cele mai potrivite, mai ales ca in toate bucatariile lumii sunt considerate a fi "diamantele negre". Salata noastra trebuie sa aiba si un aliment mai satios, asa ca am ales alune caju. Doar cateva, pentru ca din cauza continutului ridicat de grasimi nu sunt indicate pe perioada verii.
AROMA. Cum dintr-o salata nu puteau sa lipseasca condimentele, noi am adaugat in primul rand cimbru. In Antichitate avea un rol purificator. Romanii il ardeau pentru a schimba aerul din camerele in care locuiau, era folosit la imbalsamare sau in temple, pentru a-i imbuna pe zei. De asemenea, romanii se imbaiau in apa in care puneau cimbru, inainte de a pleca la lupta, asa incat adaugarea acestuia in salata noastra nu poate decat sa ne faca mai vigurosi.
Busuiocul nu mai are nevoie de nici o prezentare. Insa busuiocul rosu, folosit in aceasta reteta, are proprietati deosebite. In principal are rolul de a parfuma otetul, dar si salatele.
VEDETA. Ingredientul principal al salatei noastre este branza. Ea este pretextul pentru toate celelalte ingrediente. Le da gust, le sporeste aroma, iar salata capata eleganta, indiferent despre ce fel de branza este vorba. Se poate folosi de la telemea pana la branzeturi cu mucegai, pentru ca efectul va fi acelasi. Si, daca asezonati cu ulei de masline, sare si piper, veti avea o salata cu adevarat extravaganta.
Citește pe Antena3.ro
ALUNE CAJU
|
Sunt printre cele mai iubite tipuri de alune. Popularitatea lor se datoreaza faptului ca se pot adauga in aproape orice tip de mancare, de la inghetata si pana la tocanite. Primii care le-au consumat au fost indienii, iar de la ei au ajuns cu ajutorul comerciantilor si in Europa. Se pot consuma si ca atare, numai ca trebuie evitat consumul excesiv din cauza continutului ridicat de grasimi.
|
MANGO
|
Fructele de mango sunt originare din sudul Asiei, de unde s-au raspandit in intreaga lume. Mangotierul este cultivat in zonele tropicale si subtropicale, pentru ca acolo clima ii permite sa se dezvolte in cele mai bune conditii. Exista in lumea hindusa o legenda care spune ca primul mangotier a crescut din cenusa Printesei Soarelui, care a fost incinerata de o forta a raului. Aceste povesti nu fac decat sa sporeasca atractia gurmanzilor pentru aceste fructe. Bineinteles ca nu sunt uitate nici proprietatile lor nutritive, care fac din ele niste fructe potrivite pentru orice sezon.
|
SALATA EXTRAVAGANTA
|
Ingrediente: 4 frunze de salata iceberg, salata rucola, salata verde, frunze de andive, cimbru proaspat, busuioc rosu proaspat,
4 ciuperci trufe, 400 g branza, 40 g alune caju, ulei de masline, sare, piper macinat,
24 felii de mango.
|