x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rafinamentul branzeturilor

Rafinamentul branzeturilor

de Mara Raducanu    |    12 Iul 2006   •   00:00
Rafinamentul branzeturilor
CAIET DE RETETE
Haideti sa ne imaginam pentru cateva clipe ca ne aflam in "tara branzeturilor". De fapt, intr-un "imperiu al branzeturilor", caci Franta este locul in care gustul, finetea, rafinamentul si arta prepararii acestora reprezinta un adevarat regal. Odata ajuns aici, ai nevoie de timp ca sa le incerci pe toate. Caci nu sunt decat… vreo 400 de sortimente. Daca pentru unii sunt considerate un lux, servite doar la ocazii speciale, pentru altii, deprinsi cu un alt stil si ritm de viata, acestea au devenit deja o obisnuinta culinara.

"Brien de Melon", "Le brie de Meaux", "Rollot", "Roquefort", "Le bleu d’Auvergne" - iata unele dintre cele mai cunoscute tipuri de branzeturi frantuzesti. Iuti, cu mucegai, cu diverse condimente, prepararea fiecareia are un anumit "talc", care le face sa fie unice prin rafinament si calitate.

Un tip de branza mai aparte este Rolloti. Pe langa gustul desavarsit, aceasta atrage si prin forma ei speciala, care nu poate lasa indiferente privirile indragostitilor: o inima. Chiar daca aceste sortimente de branza nu ne sunt mereu la indemana, sa incercam sa ne bucuram de gustul lor indiferent de ocazie! Primul pas e ca si facut. Noi v-am oferit un caiet de retete!

ANDIVE CU SOS DE BRANZA SI MUSTAR

  • INGREDIENTE: 3 andive, 150 g branza Roquefort; pentru sos: un ou, un paharel cu ulei, o jumatate de lamaie, 3-4 linguri cu mustar, o lingura cu branza zdrobita, 5 linguri cu smantana, sare, piper.
  • PREPARARE: Andivele se spala, se lasa la scurs si se taie cuburi. Branza se taie in bucatele si se asaza impreuna cu andivele intr-o salatiera. Separat se prepara un sos din oul intreg, sucul de lamaie, sarea, smantana si doua-trei linguri cu mustar. Se condimenteaza cu sare si piper, iar dupa gust se adauga si o lingura cu branza zdrobita. Sosul obtinut se toarna peste andive, se amesteca si se lasa la rece. Se serveste cu salata verde.

    APERITIV DIN BRANZA DE VACI

  • INGREDIENTE: 500 g branza de vaci, 100 g smantana, chimen, ceapa, boia dulce, rosii, masline, ardei grasi, marar, ridichi.
  • PREPARARE: Branza proaspata se marunteste bine. Se amesteca apoi cu smantana. Dupa preferinta se poate adauga si o lingurita-doua cu ceapa tocata foarte fin si marar tocat. In branza preparata cu smantana se poate pune si o lingurita cu chimen pisat, iar pentru mai mult gust se poate adauga si un varf de lingurita cu boia dulce. Se serveste ornata cu felii de rosii, masline sau ridichi taiate rondele, ardei grasi. Ca alternativa, cu aceasta crema puteti umple ardeii grasi sau rosiile proaspete.

    COD LA GRATAR CU CREMA DE BRANZA

  • INGREDIENTE: 4 fileuri de cod, 100 g branza de vaci, 75 g mozzarella, coaja de la o lamaie, 30 g pesmet alb, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.
  • PREPARARE: Fileurile de peste se spala, se sterg cu un prosop absorbant si se asaza intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu. Deasupra se presara sare si se pune totul in cuptorul incins, pentru cateva minute. Intre timp, intr-un bol se pun branza de vaci, mozzarella, coaja de lamaie, pesmetul, sarea si piperul. Se amesteca bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Fileurile rumenite se intorc pe partea cealalta si se acopera cu amestecul de branza. Se mai lasa in cuptor circa 10 minute pana cand pestele se patrunde si crusta de branza se rumeneste. Se asezoneaza cu patrunjel proaspat tocat.

    CARTOFI UMPLUTI

  • INGREDIENTE: 6-7 cartofi, 300 g branza de vaci, 80 g branza de burduf, 100 g piept de pui fiert, doua galbenusuri, o lingurita cu chimen, sare, piper macinat, verdeata tocata.
  • PREPARARE: Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja in apa cu sare. Branza de burduf si de vaci se piseaza cu furculita si se amesteca bine. Pieptul de pui se taie cubulete si se incorporeaza in amestecul de branza. Cartofii se lasa la racit, se descojesc, dupa care se taie in doua pe lung. Se curata de miez, amestecandu-se apoi miezul cu branza preparata anterior, putin piper si patrunjel. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de cartofi, se pun intr-o forma si se lasa in cuptor sa se rumeneasca.

    TOFU CU SOS DULCE-ACRISOR

  • INGREDIENTE: 200 g tofu, 120 ml sos dulce-acrisor, o lingura cu amidon, ulei.
  • PREPARARE: Branza tofu se scurge, se taie cubulete, dupa care se trece prin amidon. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun la calit cubuletele de tofu. Se lasa sa se rumeneasca bine, dupa care se pun la scurs. La randul lui, sosul se toarna in vasul in care au fost prajite cubuletele, se amesteca si se pune peste tofu.

    BUDINCA DE DOVLECEI CU BRANZA

  • INGREDIENTE: 5 dovlecei potrivit de mari, 200 g branza de oaie, 100 g unt, 3 linguri cu pesmet, sare.
  • PREPARARE: Dovleceii se curata, se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se lasa circa 30 de minute. Dupa ce au fiert, dovleceii se scot si se pun la scurs. Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se taie pe lungime in felii de jumatate de cm. Se unge o forma cu unt, se presara pesmet si se asaza feliile de dovlecei. Se presara apoi branza rasa, pesmetul si restul de unt taiat bucatele. Se serveste cu salata de legume.

    SUPA DE GALUSTE CU BRANZA

  • INGREDIENTE: un kg carne de vita, 200 g morcov si albitura, 100 g telina, un fir de praz, 100 g branza dulce, sare, 100 g svaiter, 100 g gris, doua oua, 150 g ceapa, verdeata.
  • PREPARARE: Carnea se curata de pielite, se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se inlatura spuma, se pune o ceapa intreaga curatata de foi, dupa care se lasa sa fiarba la foc domol timp de o ora. Morcovii si albitura se curata si se dau pe razatoarea mica, iar telina si prazul, curatate, se taie cubulete. Se adauga in supa si se lasa sa fiarba. Cand sunt bine fierte, se strecoara supa in alt vas, acoperindu-se si pastrandu-se calda. Intre timp se pregatesc galustele. Se freaca bine galbenusurile si se toarna grisul in ploaie. Se integreaza in compozitie albusurile batute spuma. Se adauga svaiterul ras si branza, amestecandu-se bine pana se obtine o pasta omogena. Se ia cu o lingura din compozitie si se pune la fiert in apa clocotita. Cand se aduce supa pe masa, se adauga in farfurie galuste si se presara verdeata.
  • ×
    Subiecte în articol: sare brănză lasa ingrediente taie preparare