x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rafinamentul branzeturilor

0
Autor: Mara Raducanu 12 Iul 2006 - 00:00
Rafinamentul branzeturilor
CAIET DE RETETE
Haideti sa ne imaginam pentru cateva clipe ca ne aflam in "tara branzeturilor". De fapt, intr-un "imperiu al branzeturilor", caci Franta este locul in care gustul, finetea, rafinamentul si arta prepararii acestora reprezinta un adevarat regal. Odata ajuns aici, ai nevoie de timp ca sa le incerci pe toate. Caci nu sunt decat… vreo 400 de sortimente. Daca pentru unii sunt considerate un lux, servite doar la ocazii speciale, pentru altii, deprinsi cu un alt stil si ritm de viata, acestea au devenit deja o obisnuinta culinara.

"Brien de Melon", "Le brie de Meaux", "Rollot", "Roquefort", "Le bleu d’Auvergne" - iata unele dintre cele mai cunoscute tipuri de branzeturi frantuzesti. Iuti, cu mucegai, cu diverse condimente, prepararea fiecareia are un anumit "talc", care le face sa fie unice prin rafinament si calitate.

Un tip de branza mai aparte este Rolloti. Pe langa gustul desavarsit, aceasta atrage si prin forma ei speciala, care nu poate lasa indiferente privirile indragostitilor: o inima. Chiar daca aceste sortimente de branza nu ne sunt mereu la indemana, sa incercam sa ne bucuram de gustul lor indiferent de ocazie! Primul pas e ca si facut. Noi v-am oferit un caiet de retete!

ANDIVE CU SOS DE BRANZA SI MUSTAR

  • INGREDIENTE: 3 andive, 150 g branza Roquefort; pentru sos: un ou, un paharel cu ulei, o jumatate de lamaie, 3-4 linguri cu mustar, o lingura cu branza zdrobita, 5 linguri cu smantana, sare, piper.
  • PREPARARE: Andivele se spala, se lasa la scurs si se taie cuburi. Branza se taie in bucatele si se asaza impreuna cu andivele intr-o salatiera. Separat se prepara un sos din oul intreg, sucul de lamaie, sarea, smantana si doua-trei linguri cu mustar. Se condimenteaza cu sare si piper, iar dupa gust se adauga si o lingura cu branza zdrobita. Sosul obtinut se toarna peste andive, se amesteca si se lasa la rece. Se serveste cu salata verde.

    APERITIV DIN BRANZA DE VACI

  • INGREDIENTE: 500 g branza de vaci, 100 g smantana, chimen, ceapa, boia dulce, rosii, masline, ardei grasi, marar, ridichi.
  • PREPARARE: Branza proaspata se marunteste bine. Se amesteca apoi cu smantana. Dupa preferinta se poate adauga si o lingurita-doua cu ceapa tocata foarte fin si marar tocat. In branza preparata cu smantana se poate pune si o lingurita cu chimen pisat, iar pentru mai mult gust se poate adauga si un varf de lingurita cu boia dulce. Se serveste ornata cu felii de rosii, masline sau ridichi taiate rondele, ardei grasi. Ca alternativa, cu aceasta crema puteti umple ardeii grasi sau rosiile proaspete.

    COD LA GRATAR CU CREMA DE BRANZA

  • INGREDIENTE: 4 fileuri de cod, 100 g branza de vaci, 75 g mozzarella, coaja de la o lamaie, 30 g pesmet alb, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.
  • PREPARARE: Fileurile de peste se spala, se sterg cu un prosop absorbant si se asaza intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu. Deasupra se presara sare si se pune totul in cuptorul incins, pentru cateva minute. Intre timp, intr-un bol se pun branza de vaci, mozzarella, coaja de lamaie, pesmetul, sarea si piperul. Se amesteca bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Fileurile rumenite se intorc pe partea cealalta si se acopera cu amestecul de branza. Se mai lasa in cuptor circa 10 minute pana cand pestele se patrunde si crusta de branza se rumeneste. Se asezoneaza cu patrunjel proaspat tocat.

    CARTOFI UMPLUTI

  • INGREDIENTE: 6-7 cartofi, 300 g branza de vaci, 80 g branza de burduf, 100 g piept de pui fiert, doua galbenusuri, o lingurita cu chimen, sare, piper macinat, verdeata tocata.
  • PREPARARE: Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja in apa cu sare. Branza de burduf si de vaci se piseaza cu furculita si se amesteca bine. Pieptul de pui se taie cubulete si se incorporeaza in amestecul de branza. Cartofii se lasa la racit, se descojesc, dupa care se taie in doua pe lung. Se curata de miez, amestecandu-se apoi miezul cu branza preparata anterior, putin piper si patrunjel. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de cartofi, se pun intr-o forma si se lasa in cuptor sa se rumeneasca.

    TOFU CU SOS DULCE-ACRISOR

  • INGREDIENTE: 200 g tofu, 120 ml sos dulce-acrisor, o lingura cu amidon, ulei.
  • PREPARARE: Branza tofu se scurge, se taie cubulete, dupa care se trece prin amidon. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun la calit cubuletele de tofu. Se lasa sa se rumeneasca bine, dupa care se pun la scurs. La randul lui, sosul se toarna in vasul in care au fost prajite cubuletele, se amesteca si se pune peste tofu.

    BUDINCA DE DOVLECEI CU BRANZA

  • INGREDIENTE: 5 dovlecei potrivit de mari, 200 g branza de oaie, 100 g unt, 3 linguri cu pesmet, sare.
  • PREPARARE: Dovleceii se curata, se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se lasa circa 30 de minute. Dupa ce au fiert, dovleceii se scot si se pun la scurs. Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se taie pe lungime in felii de jumatate de cm. Se unge o forma cu unt, se presara pesmet si se asaza feliile de dovlecei. Se presara apoi branza rasa, pesmetul si restul de unt taiat bucatele. Se serveste cu salata de legume.

    SUPA DE GALUSTE CU BRANZA

  • INGREDIENTE: un kg carne de vita, 200 g morcov si albitura, 100 g telina, un fir de praz, 100 g branza dulce, sare, 100 g svaiter, 100 g gris, doua oua, 150 g ceapa, verdeata.
  • PREPARARE: Carnea se curata de pielite, se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se inlatura spuma, se pune o ceapa intreaga curatata de foi, dupa care se lasa sa fiarba la foc domol timp de o ora. Morcovii si albitura se curata si se dau pe razatoarea mica, iar telina si prazul, curatate, se taie cubulete. Se adauga in supa si se lasa sa fiarba. Cand sunt bine fierte, se strecoara supa in alt vas, acoperindu-se si pastrandu-se calda. Intre timp se pregatesc galustele. Se freaca bine galbenusurile si se toarna grisul in ploaie. Se integreaza in compozitie albusurile batute spuma. Se adauga svaiterul ras si branza, amestecandu-se bine pana se obtine o pasta omogena. Se ia cu o lingura din compozitie si se pune la fiert in apa clocotita. Cand se aduce supa pe masa, se adauga in farfurie galuste si se presara verdeata.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   brănză,   lasa,   ingrediente,   taie,   preparare

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

    X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
    Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

    Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
    Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

    Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
    Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

    Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
    Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

    Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
    Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

    O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
    Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

    Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
    Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

    La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
    Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

    Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
    Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

    Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
    Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

    Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
    Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

    Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
    Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

    Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
    Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

    Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
    Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
    Serviciul de email marketing furnizat de