x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea saptamanii - Gustul verdeturilor fine

Recomandarea saptamanii - Gustul verdeturilor fine

de Anna Borca    |    21 Feb 2007   •   00:00
Recomandarea saptamanii - Gustul verdeturilor fine

Mancaruri vegetariene sau de post... Din ce in ce mai multe restaurante includ in meniul lor asemenea preparate. Pentru bucatari este o adevarata provocare. Gospodinele Mariana Dogaru si Constanta Duca, cu toate ca au trecut de prima tinerete, si-au obtinut de curand atestatul de bucatar profesionist. Sansa le-a fost data de omenia unui manager. Emotiile generate de primul interviu sunt evidente.

Bucate de post

Care sunt preparatele cele mai cautate de clientii dumneavoastra?
Ciorba de legume si gustarea vegetariana. Apoi, salata din rosii, ardei gras, castraveti, varza alba si varza rosie, cu sos vinegreta. "Castronul verde" si "rulourile vegetariene" sunt gaselnitele noastre.

Cu ce-i mai imbiati pe pofticiosi?
Surprinzator de bine sunt agreate mancarurile din fructe de mare. O reteta are la baza aceste produse marine in combinatie cu salata verde, usturoi si masline. La fel de cautate sunt si in combinatie cu spaghete, ardei iute, usturoi si sos de rosii. Ca simple gospodine nu le stiam gustul. Acum le preparam si acasa.

Un bun restaurator

MARIANA DOGARU. Bucatar la Restaurantul Sallmen
Cum intocmiti meniul restaurantului?
Ne-am adaptat la gustul si la buzunarul platitorului. Un merit indiscutabil il au patroana noastra si experinta sa de client care stie ce si cum se mananca bine. Ne-a probat ca pentru a fi un bun restaurator, "cursurile de gospodarie" predate de mama si soacra sa au fost la inaltime. De nenumarate ori a intrat in bucatarie, si-a strans parul, s-a spalat pe maini, si-a pus sortul si s-a apucat de bucatarit.

Doamna Constanta, ce mancare va place sa gatiti familiei?
In primul rand ciorbe. De tot felul. De fasole, de varza, de cartofi, de salata… Piperul si ardeiul iute le dau gust… Nu stiu de ce, dar gustul legumelor nu mai este ca in vremea tineretii mele. Sarmalele de post, in foi de varza, cu morcov, ceapa, orez si nuca, au mare cautare.

Castron verde

Taina bucatarului
Sfaturile mamei, "ochiul soacrei", experienta de client si cursurile de gastronomie sunt componente ale reusitei in bucataria profesionala.
Spiritul inventiv al patroanei a denumit astfel o noua reteta de cruditati. Pentru aceasta salata avem nevoie de urmatoarele ingrediente: dovlecei, vinete, salata verde, mazare, porumb, broccoli, paste si un sos de rosii cu busuioc, usturoi, ulei de masline, sare, piper. Feliile de dovlecel si de vanata se prajesc un pic pe gratar. Broccoli se da intr-un clocot, iar pastele se fierb. Intr-un castron se pune un pat de salata verde, apoi pastele si, peste ele, legumele. Deasupra se toarna un sos rece: un amestec de suc de rosii, busuioc, usturoi, doua-trei lingurite de ulei de masline. Se condimenteaza cu sare si cu piper.
×