Dupa ce a gatit sapte ani in Ungaria, Cseke Irma a venit la Bucuresti sa ne invete gustul bucatelor traditionale unguresti.
In Ardeal, majoritatea bucatelor au o puternica influenta ungureasca. Dar ce preparate romanesti au ramas totusi pe mese?
In Ardeal, inca se mai gatesc sarmale, insa la noi sunt imbracate si in bacon. De asemenea, se face mancare de fasole cu ciolan afumat. Mamaliguta si muraturile sunt si ele la mare cinste in aceasta parte a tarii.
Foarte multe dintre bucatele unguresti au ca ingredient untura de porc. Cum se impaca acest lucru cu bucataria moderna?
Noi trebuie sa tinem traditia, pentru ca, daca in unele mancaruri nu am pune untura, atunci nu ar mai iesi preparatele asa cum trebuie. De exemplu, gulasul si tocanitele noastre traditionale nu ies deloc fara untura. In restaurant la noi avem si preparate moderne pentru clientii care cer asa ceva: steack de strut - care nu are deloc colesterol - , gulas de strut, ciorba din aripi si gat de strut. De asemenea, vrem sa mai introducem in meniu si preparate pe baza de fudulie de cocos.
Am constatat ca foarte multe dintre aluaturile pentru prajiturile traditionale cer si ele untura. Respectati si in acest caz reteta?
In bucataria restaurantului nu folosesc untura pentru aluaturi. Untul este si el la fel de bun si da aluatului aceeasi consistenta.
Mancarea ungureasca merge foarte bine cu o bautura tot din aceasta tara. Ce ne recomandati?
Acum au intrat si la noi pe piata vinurile din regiunea Tokaji. Mai avem si palinca de piersici - vilmos palinka si cea de caise - fütülös mezes barak.
Toata lumea cunoaste gulasul ca fiind preparatul specific unguresc. Cu ce alte bucate se mai poate lauda bucataria acestei tari?
Noi avem foarte multe preparate traditionale: Rulada Hunyad, jumari de peste Mak"i, clatite Hortobagy, supa de peste Balaton si multe altele. Va spun "Jo etvagyat!" (Pofta buna!)
De câte salarii lunare ai nevoie pentru a cumpăra o casă în Europa, în funcție de țară
Citește pe Antena3.ro
| ||
Somloi |
|
Taina Bucatarului
Chiar daca tendintele moderniste ale bucatariei o cer, unele retete nu trebuie schimbate pentru ca se va pierde traditia. Mai ales ca nu sunt bucate pe care le consumam in fiecare zi, trebuie sa facem un sacrificiu si sa punem in mancare ingredientele ce sunt in retetele originale. |