x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reguli la produsele din făină de insecte. Cum pot fi recunoscute pe rafturile magazinelor sau în restaurante

Reguli la produsele din făină de insecte. Cum pot fi recunoscute pe rafturile magazinelor sau în restaurante

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2023   •   23:45
Reguli la produsele din făină de insecte. Cum pot fi recunoscute pe rafturile magazinelor sau în restaurante
Sursa foto: Hepta

Produsele din făină de insecte vor ajunge curând pe rafturile magazinelor, așa că este nevoie de informații pentru a le putea recunoaște.

Un proiect de lege care se află la Senat prevede că alimentele pe bază de făină de insecte trebuie să conțină informații clare și complet.  Totodată, vor fi stabilite și reguli de folosire a insectelor în prepararea mâncării, precum și modul în care vor putea fi comercializate. 

“Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT)”, se arată în propunerea legislativă. 

Va fi interzisă și prepararea sau comercializarea produselor sub denumirea inițială dacă acestea nu erau din făină de insecte. 

Vor fi folosite doar nume proprii distincte. Acestea vor conține sintagmele “cu...” sau „din...”, apoi numele popular al insectei, indiferent de procentul în care se regăsește în produsul final.

Totodată, alimentele care conțin făină de insecte vor fi prezentate într-un stand separat, delimitat de celelalte, care va avea afișat, la loc vizibil, o informare despre acestea. 

Produsele din făină de insecte care vor fi vândute online vor cuprinte atenționări. “Informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”. 

Aceleași reguli se aplică unor astfel de alimente în restaurante ori livrate la domiciliu.

Nerespectarea regulilor va fi sancționată cu amenzi între 10.000 - 100.000 de lei, care nu vor beneficia de reducerea la jumătate a cuantumului în termen de 15 zile, scrie avocatnet.ro.
 
 

×
Subiecte în articol: faina insecte