x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Restaurator şi restaurant

0
Autor: Anna Borca 30 Iun 2007 - 00:00
Restaurator şi restaurant

Primul restaurant care a avut salon elegant, chelneri bine imbrăcaţi, vinuri şi bucate alese a fost "Grande Taverne de Londres" de pe Str. Richelieu din Paris.



Primul restaurant care a avut salon elegant, chelneri bine imbrăcaţi, vinuri şi bucate alese a fost "Grande Taverne de Londres" de pe Str. Richelieu din Paris.


De căte ori intrănd intr-un restaurant ne-am intrebat: ce inseamnă restaurator sau restaurant? De unde provine acest termen? Cine a deschis pentru prima dată un local? Filozoful-gastronom Brillat-Savarin, in "Fiziologia gustului", explică semnificaţia acestor termeni: "Un restaurator este negustorul al cărui negoţ este să aibă mereu masa pusă pentru orice consumator, cu feluri de măncare la cerere şi impărţite in porţii cu preţ fix. Aşezămăntul se numeşte restaurant şi restaurator cel care il conduce". Termenul "restaurant", după unii cercetători, a apărut in secolul al XVI-lea şi insemna "un preparat care te reface". Pe la mijlocul secolului al XVII-lea, termenul desemna, mai concret, "o supă concentrată din carne ce te reface". Termenul provine din verbul francez "restaurer" şi inseamnă "a restaura", "a reface". A fost aplicat prima dată unui local infiinţat in 176, la Paris de cafetierul Boulanger.


AMFITRION. Unii consideră că primele restaurante au apărut in secolul al XIII-lea in China, pe vremea dinastiei Song. In Europa, conform Cărţii Recordurilor, "Sobrino de Botin" din Spania, infiinţat in anul 1725, este cel mai vechi local existent şi astăzi. Dar cel dintăi care a avut un salon elegant, chelneri bine imbrăcaţi, o pivniţă cu vinuri alese şi o bucătarie de prima clasă a fost Antoine Beauvilliers, bucătarul prinţului de Condé. Şi-a deschis localul in 1782 şi a fost timp de 15 ani cel mai vestit restaurator din Paris. Era cunoscut pentru memoria sa extraordinară. După douăzeci de ani putea să recunoască persoanele care au măncat o singură dată in localul său. Era un adevărat amfitrion, mai ales cănd era inştiinţat că i-au trecut pragul oameni din inalta societate. Se apropia la masă cu un aer indatoritor, le sugera ce fel de măncare trebuie neapărat să incerce sau ce fel nu merită să fie luat. Dar rolul de "gazdă nu ţinea decăt o clipă". In momentul cănd sosea "sfertul de ceas al lui Rabelais", adică momentul achitării notei de plată, el se făcea nevăzut. La sfărşitul vieţii, Beauvilliers a publicat o lucrare in două volume - "L’Art du Cuisinier". Se spune că, pănă la el, arta culinară n-a fost niciodată studiată cu atăta exactitate şi atăt de metodic.


Varietate

Lista de bucate a restaurantelor de prima clasă, de exemplu, a fraţilor Véry şi Provensali de la acea vreme, era foarte bogată şi variată. Aveau zeci de preparate de tot felul. De exemplu: 12 ciorbe, 24 de gustări; 15 sau 20 de feluri din carne de vită; 20 de feluri de carne de oaie; 30 de feluri din pasăre şi vănat; 16 sau 20 de feluri din carne de viţel; 24 de feluri de peşte şi 50 de dulciuri uşoare. Această varietate de bucate putea fi stropită, din belşug, cu cel puţin 30 de soiuri de vin de la Bourgogne la Tokaj; 20 sau 30 de lichioruri parfumate. Bineinţeles, de pe lista cu băuturi nu lipseau cafeaua, negusul (o băutură din vin, apă caldă, suc de lămăie, zahăr
şi nucşoară), sillabubul (un amestec din lapte, vin şi rom), punciurile şi alte amestecuri.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   restaurant

 



Mai multe titluri din categorie

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...
Serviciul de email marketing furnizat de