x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    26 Apr 2006   •   00:00
Reteta de suflet
RETETA DE SUFLET
S-au scris istorii dedicate cartofilor prajiti si o lume intreaga e astazi "dependenta" de acest produs considerat adeseori nociv, dar nelipsit de pe mesele de sarbatoare. Excelenta garnitura pentru orice fel de friptura, cartofii prajiti te seduc prin culoarea lor aurie si miezul moale ascuns sub crusta.

Curnonsky (1872-1956, romancier, umorist si gastronom francez, pe numele sau adevarat Maurice Edmond Sailland), supranumit si "printul gastronomiei", descria cartofii prajiti ca fiind "una dintre cele mai spirituale creatii ale spiritului parizian". Totusi, cunoscutul om de spirit a facut o greseala. Cei dintai cartofi prajiti nu au fost nicidecum preparati la Paris! La 1780, in Franta, cartofii erau considerati responsabili de… transmiterea leprei si, ca atare, catalogati ca fiind improprii pentru consumarea lor de catre oameni. Pe de alta parte, insa, un manuscris datat 1781 si avand ca titlu: "Curiozitati ale servirii mesei in Tarile-de-Jos si Belgia" relateaza despre obiceiul locuitorilor din Namur, Andenne si Dinant, in special al oamenilor foarte saraci, de a manca, alaturi de peste, cartofi "prajiti, pentru a le imbunatati gustul lor ordinar", iar atunci cand pestele pescuit nu era suficient, ei obisnuiau sa curete cartofii de coaja "si sa-i taie in forma de pestisori, pe care apoi ii prajeau".

Cel care a introdus cartoful in alimentatia francezului de rand a fost, dupa cum bine se stie, Parmentier. Iar tuberculul acesta, in cativa ani, a devenit o leguma populara, astfel incat in timpul Revolutiei franceze de la 1789 se consuma deja pregatit in toate felurile. Inclusiv taiat sub forma de bastonase si prajit in ulei, pe godine improvizate in mici baraci construite pe toate podurile Senei, intre care si vechiul Pont Neuf. Tocmai acest amanunt avea sa-i inspire si pe cei care au botezat tuberculii astfel pregatiti cu numele de "pommes Pont Neuf". Iar la Paris - ca si oriunde in Franta - si astazi orice restaurant sic va propune populara garnitura numai sub acest nume. Asta in vreme ce americanii ii vor denumi "french fries", amintindu-si de Thomas Jefferson, presedintele care a fost primul dintre americani care a gustat si apreciat "cartofii gatiti à la francaise".

×