x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

05 Apr 2006   •   00:00
Reteta de suflet

Importanta in arta culinara este capacitatea de a inova. As spune ca nu de putine ori, in bucatarie, suntem in fata unei probleme de... combinatorica. In ce fel putem combina cateva ingrediente de baza pentru a obtine rezultate diferite si spectaculoase. Fiindca suntem in post, va sugerez un astfel de joc culinar

Importanta in arta culinara este capacitatea de a inova. As spune ca nu de putine ori, in bucatarie, suntem in fata unei probleme de... combinatorica. In ce fel putem combina cateva ingrediente de baza pentru a obtine rezultate diferite si spectaculoase. Fiindca suntem in post, va sugerez un astfel de joc culinar (si matematic) pornind de la cateva legume: vinete, ardei gras, rosii, ceapa, usturoi. Si, pentru ca jocul sa fie si mai interesant, hai sa pornim si intr-o calatorie prin lume. Va propun azi mai multe mancaruri, fiecare cu alta tara de origine: Ratatouille - Franta, Imambaialdi - Turcia, Vinete umplute cu legume - Irlanda.

Sa incepem cu reteta de Ratatouille, pentru care avem nevoie de 400 g vinete, 400 g ardei gras, 400 g dovlecei, 8 linguri cu ulei de masline, 4 cepe, 800 g rosii, 4 catei de usturoi, sare, piper, foi de dafin, nucsoara si o legatura de patrunjel verde. Vinetele si dovleceii se taie cuburi, ardeii - fasii, ceapa se toaca, iar rosiile se curata de coaja si se taie marunt. Se pune intr-o cratita jumatate din cantitatea de ulei si se calesc legumele, mai putin rosiile, care se pun intr-o alta cratita, in restul de ulei fierbinte. Se adauga nucsoara rasa, usturoi pisat, o foaie de dafin, sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba inabusit, apoi se toarna deasupra legumele calite. Cand sunt gata se presara patrunjel tocat.

Pentru Imambaialdi e nevoie de 400 g de vinete (mici), o ceapa mare, un morcov, un ardei, doua capatani de usturoi, 4 rosii, 4 linguri cu ulei, 4 fire lungi de frunze de telina, cate o legatura de patrunjel si marar. Vinetele se cresteaza in patru (incomplet, fara a taia pana spre varf sau spre codita) si se fierb in apa cu sare. Se scot si se scurg se preseaza putin). Zarzavatul se toaca si se fierbe inabusit in apa cu o lingura de ulei. Se scurg si se impaneaza vinetele cu aceasta umplutura, legandu-le apoi cu un fir de telina. Se pune ulei intr-o tava, se asaza vinetele impanate, apoi restul de zarzavat, se acopera cu felii de rosii si se da la cuptor.

In fine, iata si varianta irlandeza a Vinetelor umplute, pregatite din 400 g vinete, patru linguri cu faina, 8 linguri cu ulei, 4 ardei grasi, 4 morcovi, 200 g ciuperci, 50 ml vin, 200 ml sos de rosii, piper si sare dupa gust. Vinetele se curata de coaja si se taie felii pe lungime. Ardeiul si ciupercile se taie julienne. Morcovii se taie marunt (sau se dau pe razatoarea mare). Feliile de vinete se trec prin faina si se prajesc in ulei. Ardeiul, morcovii si ciupercile se inabusa in vin cu ulei si condimente. Se lasa sa scada bine, apoi se umplu feliile de vinete cu compozitia obtinuta. Rulourile de vinete se asaza intr-o tava, se stropesc cu sos tomat si se dau la cuptor pentru zece minute.
De data asta oprim "exercitiul" la cifra trei.

×
Subiecte în articol: ulei vinete