x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    01 Mar 2006   •   00:00
Reteta de suflet

O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al salatei, cel intens al mararului ori al spanacului, carotul - morcovii au dintrodata un oranj intens! Ridichea de luna da o nota aparte salatelor, cu ivoriul marginit de pielea rubinie. Incet, alte si alte culori isi cer dreptul sa se etaleze in farfuriile noastre!

Dar sa ne oprim putin la banala salata verde, cu varianta ei cunoscuta sub numele de "laptuca". De origine incerta, se trage fara indoiala din laptuca salbatica, in Antichitate intalnita in tot intinsul Europei meridionale si vestice, dar si in nordul Africii ori in Orientul apropiat. Grecii si romanii au fost primii care au cultivat-o pentru a fi folosita in salate. Inca de pe atunci avea sa cunoasca multe varietati, de la cele cu frunza alungita, la cele crete sau marginite cu rosu si pe care le banuim a fi "stramosul" salatei romane de azi.

Si daca romanii mancau salata de laptuci la sfarsitul mesei - considerand ca aceasta avea virtuti de somnifer, cateva secole mai tarziu, in Avignonul papilor, ea era adusa la masa la inceput, pentru a provoca pofta de mancare. Speciile cunoscute astazi au inceput sa fie ameliorate in secolul al XVII-lea, fiind cultivate atat pentru calitatile lor nutritive, cat si, unele dintre ele, pentru valentele lor decorative.

Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutii… Pentru patru persoane aveti nevoie de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin postul), patru oua tari, cateva frunze de papadie, o legatura de ridichi rosii (de luna), trei linguri cu ulei, doua linguri cu otet, sare, piper, arpagic si tarhon. Pentru decor, alegeti cateva flori proaspete de papadie (atentie, numai florile, fara codite, care contin un "lapte" cu gust rau). Curatati si spalati salata, desprindeti foile, rupeti-le cu mana, in doua ori in trei si imprastiati-le pe un platou mai larg. Spalati frunzele de papadie si asezati-le peste salata. Adaugati branza taiata in cuburi, feliile de ou fiert si ridichile taiate in sferturi. Preparati o vinegreta din otet, ulei, arpagic si tarhon tocat, sare si piper dupa gust, si stropiti cu ea salata. Decorati platoul cu flori proaspete de papadie. Sigur ii veti impresiona pe cei dragi cu acest aspect primavaratic al salatei.

×
Subiecte în articol: salata