x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    04 Ian 2006   •   00:00
Reteta de suflet

Pe dom’ Puiu Novac l-am gasit, cum ma asteptam, la masa la "Pescarul", sub lotcile care sfideaza toate legile stiute, prinse pe perete, la inaltime. Pasiunea lui de o viata e pestele - nu sa-l prinda, ci sa-l gateasca si sa-l manance. Cum se apropie Sfantul Ion, iar prenumele sau, de-adevaratelea, este acesta, risc si-l intreb ce anume va pregati anul asta celor dragi, pe care-i va avea alaturi la ceas de sarbatoare. Ma astept sa-mi dea o reteta de peste (stiu si eu vreo cateva invatate de la dansul), dar raspunsul ma surprinde: "Am o pulpita de tap, mi-a adus-o cineva... O s-o gatesc cum stiu, cu garnitura de varza".

Nu ma indoiesc ca bucatele vor fi pe gustul mesenilor, fiindca dom’ Puiu are o asa placere a gatitului cum nu mi-a fost dat sa mai intalnesc la nimeni. "E un impatimit", spun prietenii, care nu pregeta sa-l invite la masa ori la vreo petrecere... fiindca, cand il chemi, dom’ Puiu, daca nu vine cu mancarea lui, gatita de-acasa, apoi atunci cu siguranta va prepara cine stie ce bunatati chiar in bucataria ta.

Sunt o norocoasa, pentru ca am dinainte reteta de pulpa de vanat, asa cum mi-a dictat-o. "Indiferent de vanat - ca e caprior, tap sau iepure - , carnea trebuie pusa la marinat. Marinada e un bait in care eu pun toate zarzavaturile: morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, telina, apoi usturoi si ceapa, boabe de piper, concentrat de legume (in loc de sare) si apoi, cat e nevoie, o cana cu apa, una cu vin, una cu apa, una cu vin... Mai torn si putin ulei si las carnea in bait vreo 3-4 zile, la rece. In fiecare zi, carnea se intoarce de pe o parte pe alta. In a treia ori a patra zi, scot carnea si o asez intr-un vas cu apa rece pe care-l pun pe foc. Dupa ce da in doua-trei clocote, se mai tine 5 minute pe foc, se da deoparte si se lasa sa se raceasca. Daca o fierbi putin, carnea se fragezeste mai usor. Cand s-a racit, impanez carnea cu bucati de usturoi. Strecor baitul si pun pulpa si zeama asta intr-o tava. Deasupra asez felii de slanina cruda, groase cam de un centimetru, peste care presar putin concentrat de legume. Am grija ca sosul sa fie in tava cam pana la jumatate din inaltimea fripturii. Dau la cuptor si dupa o juma’ de ceas scot tava, dau slanina deoparte, invart carnea si pun la loc slanina, intoarsa si ea pe cealalta parte. Si asa fac la fiecare jumatate de ora, pana este gata. Garnitura potrivita la felul asta de mancare este varza calita, cu ulei de masline, suc de rosii, ardei tocat, ceapa, sare si piper, data la cuptor intr-un vas de ceramica, sub capac, timp de doua ore."

×
Subiecte în articol: carnea