x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    14 Sep 2005   •   00:00
Reteta de suflet

Nimic mai obisnuit ca, in prag de toamna, gospodinele sa-si impartaseasca retetele si secretele punerii delicioaselor muraturi. Stie una o reteta mai deosebita, din care am gustat cu toatele mai an si tare ne-a mai placut - apoi, tabaram pe ea cu rugamintile: "Spune-ne si noua reteta aceea de salata dulce de gogosari" (de exemplu); "ori pe cea de rosii marinate"; "ori chichirezul ciupercilor marinate"… Si insiruirea asta de conserve - care marinate, care murate - poate continua.

Imi amintesc de o prietena de-a mamei care, toamna de toamna, incerca retete noi. Apoi, peste iarna, le da la degustat amicelor, vecinelor si neamurilor venite in vizita. Isi nota care si ce a spus despre o muratura si… toamna facea un tur prin casele tuturor, lasandu-le retetele salatelor acre dupa care le lasase gura apa. Le aducea gata scrise, cu ingredientele si cu modul de preparare, ceva sfaturi si cateva cuvinte anume pentru "destinatar". Gasesc intre paginile unei carti de bucate o astfel de reteta de la tanti Olga. Salata dulce de gogosari. Citind, imi amintesc si gustul ei dulce-picant si iau deja o hotarare: in toamna asta o prepar si eu!

"Pentru salata dulce ai nevoie de un kilogram de gogosari (cantariti dupa ce i-ai curatat de codite si seminte), 100 ml otet alimentar de 9 grade (nu de mere, nu de miere!), 100 g zahar tos, 10 g miere de albine, o aspirina zdrobita, o frunza de telina, o foaie de dafin. Dupa ce i-ai pus in borcan, mai ai nevoie de 100 g hrean si 100 ml ulei. Gogosarii se taie in felii de 1 cm latime. Toate celelalte ingrediente se amesteca intr-o cratita mai mare, formandu-se un fel de bait, in care se lasa gogosarii taiati timp de o ora-doua, sa-si lase lichidul. Ne dam seama ca gogosarii si-au lasat sucul cand lichidul din vas isi schimba culoarea. Se pune vasul pe foc si se lasa sa dea doar in cateva clocote. In acest timp, cu o spatula de lemn se invart gogosarii, pentru ca toti sa fie opariti. Dupa cateva clocote se iau de pe foc, pentru ca sa ramana crocanti. Se iau cu o lingura si se pun in borcane de mici dimensiuni, se preseaza cu bucati de hrean, se completeaza cu lichid, se adauga o lingura cu ulei fierbinte si se leaga borcanele cu celofan. Se pun in camara si la iarna poti sa-i mananci si pe paine. Cu drag, Olguta."

×