x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

06 Iul 2005   •   00:00
Reteta de suflet

Cineva numea sturionii "linistite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apartine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului.
Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.

De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in "vecinatati" stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele… Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de "ciorba saracului", caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet).

Dar nu acestea sunt retetele ce vreau sa vi le dau, ci una mai… dichisita, asa cum am deprins-o de la tanti Sofia, care spune despre sine ca e dintr-o familie de greci, la fel de veche si de aristocratica precum cea a sturionilor de la Sfantul Gheorghe.

Dar sa nu lungim vorba, si sa vedem cum se face un nisetru a la Meuni"re. Pentru prepararea lui, pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie. Le dam prin faina si le prajim in unt incins. Nisetrul trebuie prajit repede si la foc tare. Stoarcem deasupra cateva picaturi de zeama de lamaie, punem putina sare si piper si… Ei, acuma vine "secretul" cel mai strasnic pazit: presaram deasupra putin patrunjel prajit iute in unt, cat sa nu-si schimbe culoarea si sa nu-si piarda parfumul. Acoperim mancarea asta delicioasa - stiu ca nu mai aveti rabdare sa cititi pana la capat si v-ati repezi chiar acum la supermarket sa cumparati cele trebuincioase - , acoperim deci nisetrul cu unt incins si il servim imediat, pana nu dispare spuma untului. Acum, e randul vostru sa "cercati" reteta!

×