De cănd cinematograful a cucerit lumea, viaţa actorilor a devenit, mai mult ca oricănd, un "bun public". Cănd nu sunt chemaţi să dea singuri pe faţă intimităţile existenţei lor, li se scormoneşte, de la o vreme, prin cămări şi frigidere, in căutarea secretelor.
De cănd cinematograful a cucerit lumea, viaţa actorilor a devenit, mai mult ca oricănd, un "bun public". Cănd nu sunt chemaţi să dea singuri pe faţă intimităţile existenţei lor, li se scormoneşte, de la o vreme, prin cămări şi frigidere, in căutarea secretelor.
Asta am incercat, intr-un fel, să facem şi noi, cu rubrica "Reţetă de vedetă", şi aşa s-a intămplat să aflaţi şi domniile voastre despre taina-tainelor de prin cuhniile actorilor (şi nu numai) autohtoni. Am scris, de-a lungul timpului, despre "Şalăul Bonne Femme" al lui Eusebiu Ştefănescu, despre "Scordoleaua de păstrugă" a lui Ştefan Sileanu, despre deliciosul "Tiramisu" al lui Claudiu Bleonţ, despre "Şalăul ca la New York" al Medeei Marinescu, "Tocana de oaie" a lui Ion Besoiu, "Ciorba călugărească" a lui Mihai Mălaimare sau "Copanele de curcă la tigaie" preferate de Tudor Gheorghe.
De data aceasta, insă, vă propunem să cutreieraţi cu noi lumea, pentru a descoperi reţetele de succes ale vedetelor de la Hollywood, acolo unde tendinţa pare să fie: să gătim cu căt mai puţine calorii! Şi asta pentru că faima şi celebritatea - zic unii - cu siluetă subţire se ţine. Nu e de aceeaşi părere insă Elizabeth Taylor, diva cu ochi violeţi, care nu-şi ascunde pasiunea pentru bunătăţi culinare de tot felul. In vreme ce Gregory Peck joacă totul pe simplitate. Chiar şi in bucătărie! In acest număr, veţi mai descoperi reţete delicioase oferite de Mel Brooks, Tatum OâNeal, Julie Andrews, Deborah Kerr sau Brooke Shields. Pănă şi Darth Vader (alias James Earl Jones), urăciosul personaj din "Războiul Stelelor" are o reţetă favorită.
Insă cum cinematografia nu s-a inventat la Hollywood, vă propun să ne intoarcem pe Bătrănul Continent, pentru două manifestări care se derulează in aceste zile: la Cannes, unde are loc a 60-a ediţie a Palme dâOr şi chiar la noi acasă, unde se desfăşoară mult mai tănărul Festival al Filmului European.
Bucătăria Cleopatrei
Despre gastronomie, la scara VIP! Aceasta este tema numărului de azi al Jurnalului de bucătărie. Un periplu culinar prin lume, in compania unor personaje cu care nu te intălneşti in fiecare zi. Ce-aţi spune dacă aţi lua micul dejun impreună cu mereu fascinanta Mary Poppins (July Andrews), aţi continua cu un prănz frugal, alături de personajul din "Laguna albastră" imaginat de Brooke Shields şi aţi cina cu languroasa Cleopatra (in interpretarea magistrală a lui Liz Taylor). Sau dacă aţi fi martori la cina dintr-un restaurant american, unde Mel Brooks a cucerit-o (pentru totdeauna) pe Anne Bancroft. Sau dacă v-ar găti Vatel insuşi. Ori Depardieu, totuna!
simona.lazar@jurnalul.ro