
Florile de soc sunt folosite de sute de ani în Europa în preparate culinare și medicinale. Siropul de soc se adaugă în băuturi și deserturi, dar și ca remediu împotriva unor afecțiuni.
Beneficiile siropului de soc
Socul este considerat în Europa o plantă medicinală, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antivirale, antimicrobiene, antidiabetice, de protecție cardiovasculară și neuroprotectoare.
Afecțiuni respiratorii
Datorită proprietăților antivirale și antiinflamatoare, florile de soc ajută la reducerea simptomelor de gripă și răceală, precum tusea, febra și durerile în gât.
Diuretic și detoxifiant
Florile de soc stimulează eliminarea toxinelor prin urină și transpirație. Sunt folosite în cure de detoxifiere, în special primăvara;
Imunitate
Datorită conținutului de flavonoide, precum quercetina, rutina (vitamina P) și kaempferolul, florile de soc au efect antioxidant și stimulează imunitatea.
Laxativ
Florile de soc sunt recomandate ca remediu împotriva constipației ușoare.
Glicemie
Extractele de flori de soc stmulează absorbția glucozei și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.

Deși florile de soc au numeroase efecte benefice dovedite, zahărul folosit la prepararea siropului le poate reduce, mai ales dacă este consumat frecvent sau în cantități mari. Întrucât afectează glicemia și crește inflamația din corp, acesta limitează efectele antiinflamatoare și antidiabetice ale plantei.
Însă zahărul nu anulează complet proprietățile florilor de soc. Majoritatea beneficiilor medicinale se păstrează,deoarece compușii activi, precum flavonoidele, antioxidanții și acizii organici, rezistă în sirop. Dacă este consumat ocazional și în cantități mici, siropul de soc poate fi benefic pentru imunitate sau răceli.
Rețetă de sirop din flori de soc
Culege florile într-o zi însorită, înainte să se facă prea cald, și folosește-le cât mai curând posibil. Alege florile cele mai proaspete, când au o culoare crem albicioasă, cu aspect spumos.
Ingrediente:
2 ½ kg de zahăr alb
2 lămâi netratate (bio)
20 de flori proaspete de soc, cu tulpinile tăiate
85 g de acid citric (se găsește în farmacii sau magazine naturiste)
Mod de preparare
Prepară siropul
Dizolvă 2,5 kg de zahăr în 1,5 litri de apă, la foc mic, fără să fierbi. Amestecă din când în când, până când zahărul se dizolvă complet. Rade coaja celor două lămâi, apoi taie-le în felii.
Adaugă florile
După ce zahărul s-a dizolvat, adu siropul la punctul de fierbere, apoi oprește focul. Într-un castron mare sau lighean, scufundă florile de soc pentru a îndepărta eventualele impurități sau insecte. Spală-le ușor, scutură-le și adaugă-le în sirop împreună cu feliile de lămâie, coaja rasă și acidul citric. Amestecă bine. Acoperă oala și lasă amestecul la infuzat timp de 24 de ore.
Strecoară și îmbuteliază
Pune o strecurătoare tapetată cu un tifon (o pânză subțire sau prosop) curat peste un vas mare. Toarnă siropul cu un polonic și strecoară lent. Aruncă resturile rămase în prosop. Cu o pâlnie și un polonic, umple sticlele sterilizate cu siropul obținut.
Cum se păstrează siropul de soc
Sse poate păstra la frigider până la 6 săptămâni. După deschiderea sticlei se recomandă să fie consumat în 7-10 zile. Pentru păstrare îndelungată, are nevoie de pasteurizare.
Dacă vrei să reziste peste iarnă, fierbe în apă caldă sticlele umplute, timp de 15-20 de minute, la foc mic. Apa trebuie să ajungă până la gâtul sticlelor, fără să acopere dopurile. Siropul se poate menține 6-12 luni într-un loc răcoros și ferit de lumină, potrivit a1.ro.