Ca să aflu cele mai grozave retete romanesti, m-am pornit cu ani în urmă să bat țara-n lung și-n lat, intrând prin cele gospodării și întrebând de dichisuri și secrete.
Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui și de bucatele pe care le gătește. Când i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adică - tocmai deschidea ușița cuptorului în care se coceau pâinile. Pâini mai mici, de le zicea „picioi”. Puse laolaltă într-o cratiță mare, rotundă și mai năltuță.
Dar acolo, în câmpie, se fac în special ciorbe și tocane, cu legume multe. Nu de alta, dar pline sunt solariile, la ceasul ăsta, iar în camp încep de-acum a se pune răsadurile. Cum face ciorba de zarzavat si de legume a mamei Lina a lui Ion Lumânare? Ea taie patru cepe și le călește un pic în ulei. Se călesc deoparte și patru roșii tăiate, se pun un morcov și un postârnac (mama Lina rostește, ca în zonă, «postârnac») dați prin răzătoare. Peste ceapa călită punem apa și o lăsăm să fiarbă un pic...............
Află pe Antena Satelor detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI