x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de duminică. Saramură de pui (rețetă de 100 de porții, pentru praznice și festivaluri)

Rețeta zilei de duminică. Saramură de pui (rețetă de 100 de porții, pentru praznice și festivaluri)

04 Oct 2015   •   17:26
Rețeta zilei de duminică. Saramură de pui (rețetă de 100 de porții, pentru praznice și festivaluri)

E deja o tradiție, la Berca, la Festivalul Cârnaților de Pleșcoi (organizat, de 8 ani, la Casa Matei), ca să se adune bucătarii și să gătească la ceaun. Câte o sută de porții o dată, să mulțumească publicul... pofticios și să dea seama de bunătățile locului. Și fiindcă din cârnații de oaie (cu carne presărată), specifici acelui loc dintre dealurile buzoiene, nu prea se cade să faci fierturi la ceaun - ei sunt buni așa: fripți pe grătar, cu pită sau cu mămăligă și cu un păhărel de vin zurliu ori cu must abia-năsprit - bucatele din largle recipiente, în care se învârte cu linguroaie și din care se ia cu polonice uriașe (ca toate gesturile să fie ample și cu spor), sunt mereu altele.

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate
Te-ar putea interesa și Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) 

Toamna asta, Ștefan Varga - maestrul bucătar nelipsit încă de la cea dintâi ediție - a gătit... Saramură de pui. Porții multe, ca pentru sărbători și festivaluri. Luați de val, am cerut și noi rețeta, tot pentru o sută de porții.

Ai trebuință de 100 de aripi de pui (dar la fel de bine poți folosi „ciocănele” de pui sau 10 pui întregi, porționați să iasă 100 de bucăți), 10 cepe mari (albe, de Buzău), 2 kg de ardei capia, 3 kg de roșii, 1 kg de morcov, 1 kg de țelină, 10-12 căpățâni de usturoi, 4-5 ardei iuți, ulei, o carafă de vin, sare, piper, cimbru. 

Citește rețeta pe ANTENA SATELOR

×