x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de marți. Sarmale cu grâu, ca-n Bărăgan (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de marți. Sarmale cu grâu, ca-n Bărăgan (rețete românești pe gustul tău)

01 Mar 2016   •   11:51
Rețeta zilei de marți. Sarmale cu grâu, ca-n Bărăgan (rețete românești pe gustul tău)

O carte-ntreagă de retete romanesti, scrisă pe un bob de grâu! În inima Bărăganului, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult, câteodată și astăzi, umplutura de sarmale se făcea cu grâu și nu cu orez, cum tot cu grâu erau umplute și legumele, după cum se va vedea în această rețetă culeasă cu vreo două decenii în urmă din Stelnica ialomițeană.

Trecând din bucătărie în cult și din ritual din nou pe masa fieștecăruia, grâul poartă dăltuit, după credința țăranului român, chipul lui Hristos, pe fiecare bob. Dar să trecem la rețeta zilei: legume umplute cu grâu, ca în Bărăgan.

Ai trebuință de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 roșii, 400 g grâu fiert, o ceapă, doi ardei roșii, un ardei galben, o legătură de mărar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smântână. (urmareste clipul)

Te-ar putea interesa și
Rețeta zilei de marți. Ciorbă de fasole în coajă de pâine (rețete românești pe gustul tău)
Rețeta zilei de luni. Salată de castraveți (ca la Madona Dudu)
Rețeta zilei de marți. Ostropel (sau ostropăț) de miel (rețete românești pe gustul tău)

Vinetele se spală, se taie în două părți egale și se scobesc de miez. La fel se procedează și cu dovleceii. Roșiilor, mai tari, li se taie căpăcelul și li se scoate miezul. Se lasă la scurs un sfert de oră.

Între timp se prepară umplutura, astfel:.............................

Află pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

×