Rămânem în universul culinar al românilor - și-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moață, fel de bucate care încă o dată probează că în condiții identice, având la îndemână aceleași ingrediente și ustensile și ducându-și traiul asemănător, oameni gândesc și... gătesc la fel. Ce-i „zara moață”? În cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia), R.A.R. o numea „încă o ciorbă din familia fierturilor ciobănești, făcută la stână, undeva, în Apuseni, din puținul ce l-a cărat măgarul și cu ce-a rămas de la alte bucate, mai bune”.
Vezi mai multe rețeta AICI - Marea Carte de Bucate
Este această supă-ciorbă a oierilor din Țara Moților „rudă” cu „foile-n lapte” ale ciobanilor de la stânile de pe Penteleu, din curbura Carpaților, și cu „soup de chalet”, zeama păstorilor elvețieni din alpajurile de la 2-3.000 de metri. Cum se prepară?
Ai trebuință de: 1 ceapă, ceva albitură, 1 kg de cartofi, 1 morcov, 1 litru de zer de smântână (ce rămâne după ce se scoate untul din smântână), sare, piper, paprică.
Află rețeta pe ANTENA SATELOR
Citește pe Antena3.ro