x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei. Păpuși de dragavei (rețetă de post)

Rețeta zilei. Păpuși de dragavei (rețetă de post)

14 Sep 2016   •   10:39
Rețeta zilei. Păpuși de dragavei (rețetă de post)

Adeseori rețetarul românesc tradițional ține seama și de calendarul ortodox și de cel al naturii. De-aceea, căutând adevăratele retete romanesti bine e să te raportezi la aceste două repere temporale... Iată de ce vă propun anume azi această călătorie culinară!

Brancoveni e un sat ca oricare altul in Campia Romana. Un sat ca oricare altul? Poate ca m-am pripit, caci locului acestuia i-au aratat interes voievozii cei mari ai neamului: Mircea cel Batran, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta aici o biserica din lemn, pe care nepotul sau - Voda, adicatelea - o va transforma intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare).

S-au naruit zidurile, in veac? S-au ridicat altele. E poate in datul acestei natii ca zidurile surpate sa se inalte la loc. La 1699, Constantin Brancoveanu construieste biserica noua, in care se roaga azi maicile de la Manastirea Brancoveni Ascultam cu nesat vorbele unei femei intre doua varste, cu glasul cald si puternic, totodata. Stie toata istoria locurilor si are o mare bucurie de a impartasi.

E post. E Ziua Crucii si locul e imprejmuit de lumina si de pretutindeni se inalta voci cristaline, in rugaciune.

Pentru noi, povestea acestei zile mai are un reper: reteta de "papusi de dragavei" primita de la una dintre maicute. Mancare olteneasca pe care maica a invatat a o face pe vremuri, la o alta manastire, cea a Clociocovului.

CItește mai departe ca să afli detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

×