x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

18 Ian 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA DE POTROACE
INGREDIENTE:
maruntaiele de la o pasare , doua oase de vaca , un morcov , o radacina de patrunjel , un pastarnac , o ceapa , o telina , doua linguri cu orez , 3 linguri cu bulion , un litru zeama de varza , leustean , sare

MOD DE PREPARARE
Se spala bine oasele si maruntaiele, se asaza intr-o oala si se pun la fiert in apa cu putina sare, avand grija sa se adune spuma.
Se adauga zarzavatul curatat, spalat si taiat. Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Dupa ce au fiert maruntaiele, se pun orezul si bulionul, apoi zeama de varza. La sfarsit se potriveste de sare.
SFAT
Deasupra se presara leustean tocat.
BAUTURA:
Palinca
SNITEL DE PUI "ADELINA"
INGREDIENTE:
un piept de pui , doua oua , doua linguri cu faina , 150 g susan , 100 ml ulei , o punga cu varza de Bruxelles , sare , piper , boia , 3-4 linguri cu bulion , o ceapa , un pahar cu vin rosu , patrunjel verde , castraveti acri , mamaliguta

MOD DE PREPARARE
Se taie pieptul de pui in patru felii, se bat cu ciocanul de snitele si se condimenteaza cu sare, piper si boia. Fiecare felie de carne se trece prin faina si ou batut si apoi prin susan. Dupa ce s-a acoperit bine cu susan fiecare felie, se mai trece o data prin ou si apoi iar prin susan. Se prajesc bine in ulei incins. Se scot pe o hartie absorbanta pentru a elimina surplusul de grasime.
Varza de Bruxelles se fierbe in apa cu putina sare, apoi se scoate si se lasa la scurs. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei incins. Se stinge cu vin si se adauga varza de Bruxelles fiarta si bulionul diluat in putina apa. Se lasa sa fiarba pana se formeaza un sos. Se potriveste de sare si piper. Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt. Se serveste alaturi de snitelul cald.
SFAT
Se serveste cu castraveti acri si mamaliguta calda.
BAUTURA:
Chardonnay
MANCARE DE SPANAC CU SNITEL
INGREDIENTE:
600 g spanac , trei morcovi , doua cepe , ulei , boia de ardei , sare , piper , o lingura cu margarina vegetala , o lingurita cu zeama de lamaie , 4 fileuri de porc , doua oua , 3 linguri cu faina , pesmet

MOD DE PREPARARE
Spanacul se curata si se opareste in apa cu sare. Se scurge de zeama si se toaca.
Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste intr-o cratita cu ulei incins. Morcovii se curata si se dau pe razatoare. Se adauga ceapa si spanacul si se amesteca bine. Se pun sare, piper, faina si boia de ardei, apoi se mai lasa sa dea in cateva clocote. La sfarsit se pun margarina topita si zeama de lamaie.
Fileurile de porc se bat cu ciocanul pentru snitele, apoi se sareaza si se pipereaza. Se trec prin ou batut amestecat cu faina si prin pesmet si se rumenesc bine pe ambele parti in ulei incins. Se servesc alaturi de mancarica de spanac.
SFAT
Se pot servi si cu garnitura de legume.
BAUTURA:
Pinot Noir
SALATA DE PUI CU MERE
INGREDIENTE:
o punga cu macaroane , doua mere , un piept de pui , sare , piper , maioneza , 100 g mazare , o lamaie , ciuperci , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Macaroanele se pun la fiert in apa cu putina sare si ulei. Dupa ce au fiert, se scot si se trec sub un jet de apa rece.
Se lasa apoi la scurs, timp in care pieptul de pui se fierbe. Dupa ce a fiert se taie fasiute. Merele se curata de coaja si se taie si ele feliute mici.
Pastele se amesteca impreuna cu puiul si cu merele, se adauga si mazarea fiarta, apoi se omogenizeaza toate cu maioneza. Se potriveste de sare si piper dupa gust. Se garniseste cu feliute de lamaie.
SFAT
Dupa preferinta, se pot pune si ciuperci sau gogosari acri.
BAUTURA:
Feteasca Alba

PREPARATE DIN PESTE

CROCHETE DE CREVETI
INGREDIENTE:
250 g creveti congelati , ulei de masline , pesmet , doua oua , doua linguri cu faina , o ceapa , sare , piper , o cana cu orez , verdeata

MOD DE PREPARARE
Crevetii se decongeleaza si se dau prin ouale batute si amestecate cu faina. Apoi se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins, rumenindu-se pe ambele parti. Se scot si se pun pe un platou.
Intre timp se pregateste garnitura. Orezul se curata, se spala si se pune la fiert in apa cu sare si o ceapa intreaga. Dupa ce a fiert, se scoate ceapa, se scurge si se pipereaza dupa gust. Se serveste impreuna cu crochetele de creveti.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Chardonnay
PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE
INGREDIENTE:
4 fileuri de peste , 8 fileuri de sardele , o ceapa mare , doi-trei catei de usturoi , 150 ml vin alb sec , 6 linguri cu ulei , condimente (piper, cimbru) , rosii , doua vinete , zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se spala si se impaneaza cu sardelele. Se amesteca ceapa tocata cu usturoiul maruntit, zeama de lamaie, vinul si condimentele. Se pune pestele trei ore in acest amestec. Se scurge apoi putin si se prajeste in ulei incins.
Intr-o forma termorezistenta se pun rosiile si jumatate din marinata. Se asaza pestele deasupra si se tine 45 de minute la cuptor, la foc potrivit. Vinetele se spala si se taie felii. Se presara cu sare si piper si se lasa la scurs. Se prajesc in ulei incins.
SFAT
Pestele se serveste cu sos si cu vinetele prajite.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
CRAP CU SOS SI CASCAVAL
INGREDIENTE:
un crap cam de un kg , o jumatate de pahar cu otet de vin cu putin zahar , un pahar cu ulei , un kg de rosii , 200 ml smantana , 200 g cascaval , o lingura cu unt proaspat , o lingura unt topit , o ceapa , sare , piper , o foaie de dafin

MOD DE PREPARARE
Pestele curatat si spalat se lasa o jumatate de ora cu sare. Se asaza in tava cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, untul topit si cel proaspat, uleiul, vinul, otetul de vin, sare, piper, foi de dafin si 100 g cascaval ras.
Se da la cuptor si cand pestele este bine patruns si rumenit se pune pe farfuria de servit. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat prin sita.
Se toarna apoi smantana si restul de cascaval ras. Se mai da la cuptor o jumatate de ora sa se rumeneasca.
SFAT
Se serveste fierbinte cu unt proaspat pe deasupra.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PESTE CU CARTOFI SI SLANINA
INGREDIENTE:
700 g peste , 800 g cartofi , doua cepe , 100 g slanina , sare , piper , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Slanina de porc se taie cubulete si se prajeste intr-o tigaie impreuna cu ceapa curatata si taiata solzisori. Se adauga cartofii curatati si taiati rondele, se pun sare si piper si se stinge totul cu un pahar cu apa.
Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic. Dupa aceea, pestele curatat si taiat se pune peste cartofi si se lasa pana incepe sa se rumeneasca.
Cand se servesc la masa, bucatile de peste se asaza pe un platou incalzit si se garnisesc cu cartofi si slaninuta.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN LEGUME

SALATA DE FASOLE GALBENA
INGREDIENTE:
o cutie cu fasole galbena , o capatana de usturoi , cateva linguri cu maioneza , sare , piper , doi morcovi mici , o telina , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Fasolea galbena se scoate din cutie si se trece sub un jet de apa rece. Se lasa sa se scurga, dupa care se amesteca impreuna cu usturoiul curatat si pisat. Se omogenizeaza totul cu putina maioneza.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Dupa preferinta, in salata se pot rade si vreo doi morcovi sau o telina.
SFAT
Se pot adauga si gogosari acri taiati marunt.
BAUTURA:
Gin tonic
CIORBA DE LEGUME
INGREDIENTE:
3 morcovi , o telina , o radacina de patrunjel , o ceapa , 4 cartofi , un ardei gras , un dovlecel , 150 g fasole verde fiarta , 4 rosii , 200 ml smantana , doua oua , 50 ml ulei , sare

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Legumele se curata, se spala si se taie cuburi, iar fasolea verde se scurge din conserva si se trece printr-un jet de apa rece. Rosiile se spala si se taie sferturi, iar verdeata se curata si se taie marunt. Morcovii, telina si patrunjelul se inabusa in ulei, se sting cu putina apa si se lasa la foc circa 15 minute. Dupa inabusire se adauga si apa de fierbere, apoi ceapa si celelalte legume, fara rosii si fasolea verde. Se continua fierberea, iar cand legumele sunt aproape fierte se adauga rosiile si fasolea verde.
Dupa preferinta, din galbenusuri si smantana se formeaza sosul pentru dres care se adauga in vasul pentru ciorba. Se lasa sa fiarba la foc mic inca 5-10 minute. Se potriveste de sare dupa gust.
SFAT
Se poate adauga si putina sare de lamaie.
BAUTURA:
Tuica
SALATA DE PASTE CU MASLINE
INGREDIENTE:
o punga cu paste , doua mere , trei rosii , masline , un ardei gras , o ceapa , doua-trei linguri cu maioneza , sare , piper , verdeata

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce au fiert, se trec sub un jet de apa rece si se lasa cateva minute sa se scurga bine.
Merele se curata de coaja si se taie fasiute, iar rosiile, ceapa si ardeiul se taie in bucati potrivit de mari.
Pastele, merele si legumele se amesteca impreuna cu maioneza si se omogenizeaza bine. Se adauga si maslinele intregi. Se potriveste de sare si piper.
SFAT
Deasupra se adauga verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Riesling Italian
CHIFTELE DE LEGUME
INGREDIENTE:
doi morcovi , doua radacini de patrunjel , o telina , un fir de praz , 4-5 cartofi , o ceapa mare , doua linguri cu faina , doua oua , doua linguri cu parmezan ras , sare , piper , marar , legume

MOD DE PREPARARE
Morcovii, telina, patrunjelul, cartofii, curatati de coaja, se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert, nu foarte bine, se scurg de apa si se dau prin masina de tocat.
Se adauga ceapa data pe razatoare, prazul taiat rondele, faina, ouale, parmezanul, sarea si piperul.
Se fac chiftele rotunde, care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Dupa preferinta, in compozitia de chiftele se poate adauga si marar verde tocat marunt.
SFAT
Se servesc cu garnitura de legume sau cu sos de castraveti.
BAUTURA:
Feteasca Neagra

PREPARATE DULCI

PRAJITURA CU CREMA DE BRANZA
INGREDIENTE:
Aluatul 300 g faina , un ou , 200 g smantana , doua linguri mari cu untura , un praf de copt , zeama de lamaie
Crema un kg branza de vaci , un plic zahar vanilinat , scortisoara , stafide , 100 g zahar , doua oua

MOD DE PREPARARE
Pentru aluat, se amesteca faina, smantana, grasimea, oul si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se face un aluat fraged. Se lasa la temperatura camerei.
Pasta de branza se prepara amestecand branza cu ouale, vanilia, scortisoara, stafidele si zaharul. Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se imparte aluatul in doua si se intinde in tava prima parte. Se pune pasta de branza si se aranjeaza sa cuprinda toata tava, dupa care se asaza a doua parte din aluat.
Se lasa in cuptorul incins timp de 30 de minute. Din cand in cand se verifica cu scobitoarea, iar cand este gata, deasupra se presara zahar pudra.
SFAT
Se poate adauga si nuca de cocos.
BAUTURA:
Cafea cu lapte
CHEC CU SMANTANA
INGREDIENTE:
400 g zahar pudra , 6 oua , 100 g unt , 300 g faina , 200 g smantana , un plic de praf de copt , un varf de cutit de bicarbonat , coaja de lamaie , un plic de zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Se freaca spuma untul cu zaharul. Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare si faina cernuta de doua-trei ori, care a fost amestecata in prealabil cu praful de copt. Se adauga apoi bicarbonatul, amestecat cu smantana, aromele si la sfarsit se incorporeaza usor albusurile batute spuma.
Se toarna compozitia in forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Se da la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 40 de minute.
SFAT
Deasupra se presara zahar pudra.
BAUTURA:
Ciocolata calda
FURSECURI CU SALATA DE FRUCTE
INGREDIENTE:
Fursecurile 200 g unt , 200 g zahar pudra , 4 oua , 200 g faina , 150 g stafide , zahar vanilinat
Salata de fructe un compot de caise , dulceata de nuci , 3-4 mandarine , doua fructe de kiwi , doua linguri cu rom , un plic zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Se freaca untul impreuna cu zaharul pana se obtine o crema. In aceasta crema se adauga ouale, puse unul cate unul. Se pun faina si la sfarsit stafidele curatate de codite si mirodenii. Din aceasta compozitie se iau cu lingurita si se asaza in tava de aragaz gramajoare puse la distanta unele de altele. Se baga in cuptor preincalzit.
Intre timp, se prepara salata. Fructele de kiwi se curata de coaja si se taie rondele. Mandarinele se curata de coaja si se desfac in feliute mici. Caisele se scot din compot si se lasa sa se scuga. Se amesteca toate, peste ele adaugandu-se putin rom si zaharul vanilinat. La sfarsit, peste salata se pun si cateva linguri din dulceata de nuci. Salata se serveste cu fursecurile.
SFAT
Peste salata se poate pune si frisca sau ciocolata rasa.
BAUTURA:
Compot
PRAJITURA BUTURUGA
INGREDIENTE:
Blatul 6 oua , 6 linguri cu zahar , 6 linguri cu nuca macinata , o lingura cu faina
Crema 4 oua , 5 linguri cu zahar , 200 g unt , zahar caramelizat cu nuca , doua linguri cu cacao

MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga albusurile batute spuma, nuca macinata si faina. Se omogenizeaza totul si se pune intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit circa 20 de minute. Dupa ce s-a copt, fierbinte, se pune intr-un prosop umed si se ruleaza.
Pentru crema se amesteca ouale cu zaharul la bain-marie, pana se ingroasa compozitia. Se lasa la rece. Intre timp se caramelizeaza zaharul cu nuca maruntita. Dupa ce s-a caramelizat se toarna pe un fund de lemn umed. O parte din crema se amesteca impreuna cu zaharul caramelizat, iar cealalta, cu cacao. Blatul racit se umple cu crema caramelizata, se ruleaza, iar deasupra se unge cu crema din cacao. Cu o furculita se pot trage niste linii pe care se presara nuca maruntita.
SFAT
Se poate prepara si cu alune.
BAUTURA:
Cappuccino
×