x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete culese cu vreme în urmă din Oltenia

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Pasiunea Sabinei Motea pentru colecţionarea reţetelor s-a născut după moartea soţului ei. “Am rămas singură cu aproape 30 de ani în urmă şi, de atunci, am început să mă preocup serios de colecţia mea.”

Pasiunea Sabinei Motea pentru colecţionarea reţetelor s-a născut după moartea soţului ei. “Am rămas singură cu aproape 30 de ani în urmă şi, de atunci, am început să mă preocup serios de colecţia mea.”

Pasiunea pentru gastronomie i-a fost alimentată de soţul său, care, din când în când, gătea. Şi încă foarte bine: “Odată, am plecat eu într-o delegaţie de serviciu, iar soţul meu a rămas acasă. Îmi amintesc că i-am lăsat frigiderul plin cu mâncare, iar la întoarcere am găsit neatinse bucatele. Gătise singur altceva! Îi plăcea să pregătească fel de fel de mâncăruri, dar, cum eu nu îl lăsam să intre în bucătărie, profita de fiecare ocazie şi prepara el câte ceva”.

 

Preferinţe

Continuă firul povestirii… “La fiecare sfârşit de săptămână erau ieşirile în parc şi întâlnirile cu prie­tenii. Eram un grup de şase prieteni – trei familii care ne vizitam periodic. În fiecare duminică, cineva pregătea masa. Mâncărurile variau, unele erau de la noi, de aici, specifice Olteniei, iar altele mai sofisticate, aflate de pe la străini. Fiecare se străduia să-şi surprindă musafirii, mai ales că ne vedeam săptămânal”.

Primăvara, vedetele meniului erau scrumbiile. Dacă se făcea un grătar, era musai să se frigă şi scrumbii, dacă nu, în tigaie, prăjite şi cu mujdei.

Cât despre pregătirea scrumbiilor, reţete sunt destule! Sabina Motea ne-a arătat “cutia cu scrumbii”, din care am cules o parte dintre cele mai de seamă reţete.

 

Scrumbii la tigaie

Ingrediente: un kilogram de scrumbie (2-4 peşti), 25 ml ulei, o lămâie, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper; pentru garnitură: 500 g cartofi sau 500 g legume (ceapă, ardei gras, gogoşar, roşii, morcov, broccoli).

Preparare: Se curăţă scrumbiile, înlăturându-li-se capul, se spală, se taie în două (dacă sunt mai mici, peştii se pot pre­gă­ti şi întregi, dar fără cap), se usucă folosindu-se un prosop de hârtie şi se freacă apoi cu sare şi piper. Se pune pe foc o ti­gaie de teflon şi se lasă până se încinge bine, după care se unge doar cu puţin ulei (e de preferat să se folosească o pensulă) şi se pun bucăţile de scrumbie în ea. Nu este nevoie de mai mult ulei, deoarece peştele este foarte gras. Se prăjesc scrumbiile pe ambele părţi, după care se aşază pe platoul de servire şi se decorează cu pătrunjel tocat şi feliuţe de lămâie. Se pot folosi, drept garnitură, cartofi natur sau legume la tigaie.

 

Scrumbii cu sos englezesc

Ingrediente: 4 scrumbii de câte 250-300 g fiecare, două căni de zeamă (supă) de zarzavat (morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cea­pă), zeama unei lămâi, o linguriţă de amidon alimentar, piper boabe, piper măcinat, sare, o foaie de dafin, o linguriţă de coajă rasă de lămâie; ­pentru garnitură: 500 g legume (ceapă, ardei gras, gogoşar, roşii, morcov).

Preparare: Mai întâi se curăţă scrumbiile, înlăturându-li-se capul şi golindu-se de intestine (nu se taie pe burtă). Se spa­lă şi se pun 10 minute în apă rece. Peştii se crestează cu două “x”-uri pe ambele părţi, se freacă apoi cu sare şi piper, după care se pun într-un vas termorezistent şi se toarnă peste ei o cană de zeamă de zarzavat. Se dă vasul la cup­tor, la foc mic, unde se lasă 20 de minute. Se scot peştii apoi pe platoul de servit şi se napează (se acoperă) cu sos englezesc. Sosul se pregăteşte astfel: se dizolvă amidonul într-o cană de zea­mă de zarzavat, se pune sare şi apoi se lasă pe foc să fiarbă în clocot 5 minute împreună cu o foaie de dafin, piper boabe şi puţină coajă rasă de lămâie. În tot acest timp se amestecă în cratiţă cu o lingură de lemn. Când sosul s-a îngroşat suficient se pune în el zeama unei lămâi. Drept garnitură la scrumbie se pot servi legume fierte, sotate ori pregătite la cuptor sau la grătar.

 

Scrumbie în pergament

Ingrediente: un kg scrumbie (2-4 peşti), 100 ml ulei, o lămâie, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper.

Preparare: Scrumbiile se curăţă (se taie pe burtă pentru a se scoate intestinele), se spală şi se freacă apoi cu sare şi piper. Se crestează cu două “x”-uri pe ambele părţi, după care se ung cu puţin ulei şi în interior, şi în exterior. Se înveleşte fiecare peşte într-o bucată de hârtie pergament şi se aşază pe un grătar încins. Se lasă câte 8-10 minute pe fiecare parte (depinde de grosimea peştelui). Se scot apoi peştii din pergament şi se pun pe platoul de servire, lăsându-se să se ră­cească bine. În acest timp se pre­gă­teşte un sos din restul de ulei, zeama de lămâie, sarea, piperul, pătrunjelul verde tocat. Se toarnă acest sos peste scrumbiile reci şi se servesc.

 

Scrumbii cu ciuperci

Ingrediente: 4 scrumbii de câte 250-300 g fiecare, 200 g ciuperci, două cepe uscate, 4 fire de ceapă verde, un pahar de vin alb sec, o lămâie, două gălbenuşuri, 120 g unt, o legătură mică de pătrunjel verde, sare, piper.

Preparare: Se curăţă ciupercile şi ceapa uscată, se taie julienne, iar ceapa verde se taie în bucăţi lungi de 2-3 cm. Scrum­biile se curăţă, înlăturându-li-se capul şi intestinele, se spală şi se usucă apoi cu un prosop de hârtie. Se taie în bucăţi şi se ung cu sare şi piper, după care se pun într-o tigaie fierbinte, în care s-au topit 50 g unt. Se adaugă peste ele ciupercile, ceapa uscată şi cea­pa verde. Se toarnă vinul, zeama de lămâie, se acoperă vasul şi se lasă să fiarbă, la foc mediu, timp de 20-25 de minute. Când este gata se scot legu­me­le şi peştele şi se aşază pe platoul de servire. Zeama se lasă să scadă pe foc, legându-se sosul cu cele două gălbe­nu­şuri şi restul de unt. Se acoperă scrum­biile şi garnitura de legume cu sos şi se presară pătrunjel verde tocat mărunt.

Reţete redactate de Carmen Drăgan

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   lămăie,   piper,   verde,   scrumbii,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Serviciul de email marketing furnizat de