x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete de post propuse de un maestru

0
Autor: Carmen Dragan 11 Mar 2010 - 00:00
Reţete de post propuse de un maestru
Vezi galeria foto
Pentru cei care postesc, sunt vegetarieni sau pur şi simplu îşi doresc să mănânce sănătos, un adevărat ghid este cartea maestrului în arta culinară Dan Teodor Găvruţa, "Mâncăruri vegetariene şi de post". După o vastă experienţă în domeniul gastronomiei, bucătarul a făcut o selecţie a celor mai savuroase preparate.

RECOMANDĂRI
La prima vedere, mâncărurile de post se prepară mai greu, dar, dacă ştii câteva secrete, totul devine simplu. Teodor Găvruţa ne propune peste 150 de reţete, grupate în capitolele: gustări, pizza, salate, ciorbe, supe şi borşuri, fel de bază de post, dar şi pentru dezlegare la peşte, precum şi deserturi de post. Ingredientele se găsesc la îndemâna oricui, rămâne doar să le combinaţi după ideile maestrului. Toate merită încercate, iar rezultatul nu vă va dezamăgi.

 

Roşii umplute cu orez şi stafide
Ingrediente: un kg de roşii de mărime mijlocie, 40 g zahăr tos, 100 ml ulei, 120 g orez, 100 g ceapă, 100 g stafide, 50 g nuci pisate, o legătură de pătrunjel, 10 g sare, 1 g piper măcinat.
Preparare: Se taie la roşii un căpăcel, se scobesc seminţele şi se presară puţin zahăr în interiorul roşiilor. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în 50 ml ulei până devine aurie. Se adaugă orezul curăţat şi spălat, miezul de la roşii, stafidele care în prealabil au fost înmuiate în apă călduţă şi apoi bine scurse, nucile tăiate, pătrunjelul tocat, sare, puţin zahăr şi piper măcinat. Se toarnă 150 ml apă fierbinte şi se fierb înăbuşit până scade lichidul. Cu această compoziţie se umplu roşiile, iar deasupra se pun căpăcelele şi se pun într-un vas termorezistent. Se toarnă peste ele uleiul rămas şi se dau la cuptorul încălzit la 160 de grade C pentru 30 de minute. Se presară deasupra pătrunjel tocat.

 

Iahnie de cartofi
Ingrediente: un kg de cartofi, 200 g ceapă, 100 ml ulei, 50 g bulion, 30 g usturoi, o foaie de dafin, 6 boabe de piper, 5 g boia de ardei, o legătură de pătrunjel, 2 g cimbru, 100 g roşii, 15 g sare.
Preparare: Cartofii şi ceapă se curăţă şi se spală. Cartofii se taie bucăţi, iar ceapa se toacă mărunt. Se încinge ulei într-o tigaie, se prăjesc cartofii, apoi se scot într-un vas. În uleiul rămas se căleşte ceapă până devine sticloasă, se adaugă boiaua şi bulionul de roşii. Se fierb timp de cinci minute, se toarnă apă fierbinte, apoi se adaugă cartofii prăjiţi. Se fierb împreună, se adaugă usturoiul zdrobit, foaia de dafin, boabele de piper, cimbrul şi puţină sare. Se lasă să fiarbă la foc potrivit până se înmoaie cartofii. Se presară pătrunjelul tocat fin şi deasupra se aşază bucăţile de roşii tăiate rondele. Se dă vasul la cuptorul încălzit la 160 de grade C pentru 15 minute.

 

Ciorbă falsă de burtă cu pleurotus (vineţi de fag)
Ingrediente: 600 g bureţi pleurotus, 500 g zarzavt (morcov, pătrunjel şi ţelină), 60 g ceapă, 30 g usturoi, sucul de la o lămâie, 150 ml smântână de soia, o foaie de dafin, 6 boabe de piper, 50 g concentrat de zarzavat, 50 ml ulei, frunze de ţelină.
Preparare: Se fierb în 20 g concentrat de zarzavat o foaie de dafin şi 6 boabe de piper (pentru a se obţine o supă concentrată), iar când este gata se scoate foaia de dafin. Între timp zarzavatul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea cu ochiuri mari, apoi se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei. Bureţii se curăţă, se spală, se taie fâşii, precum burta de vită, şi se pun în ciorbă. Se gustă şi se potriveşte de sare dacă mai este nevoie. Ciorba se drege cu smântână de soia frecată cu usturoiul curăţat, spălat şi zdrobit. La sfârşit se adaugă frunze de ţelină toacate fin şi se acreşte cu zeamă de lămâie. Se poate acri şi cu zeamă de gogoşari sau castraveţi muraţi.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...
Serviciul de email marketing furnizat de