Pentru cei care postesc, sunt vegetarieni sau pur şi simplu îşi doresc să mănânce sănătos, un adevărat ghid este cartea maestrului în arta culinară Dan Teodor Găvruţa, "Mâncăruri vegetariene şi de post". După o vastă experienţă în domeniul gastronomiei, bucătarul a făcut o selecţie a celor mai savuroase preparate.
RECOMANDĂRI
La prima vedere, mâncărurile de post se prepară mai greu, dar, dacă ştii câteva secrete, totul devine simplu. Teodor Găvruţa ne propune peste 150 de reţete, grupate în capitolele: gustări, pizza, salate, ciorbe, supe şi borşuri, fel de bază de post, dar şi pentru dezlegare la peşte, precum şi deserturi de post. Ingredientele se găsesc la îndemâna oricui, rămâne doar să le combinaţi după ideile maestrului. Toate merită încercate, iar rezultatul nu vă va dezamăgi.
Roşii umplute cu orez şi stafide
Ingrediente: un kg de roşii de mărime mijlocie, 40 g zahăr tos, 100 ml ulei, 120 g orez, 100 g ceapă, 100 g stafide, 50 g nuci pisate, o legătură de pătrunjel, 10 g sare, 1 g piper măcinat.
Preparare: Se taie la roşii un căpăcel, se scobesc seminţele şi se presară puţin zahăr în interiorul roşiilor. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în 50 ml ulei până devine aurie. Se adaugă orezul curăţat şi spălat, miezul de la roşii, stafidele care în prealabil au fost înmuiate în apă călduţă şi apoi bine scurse, nucile tăiate, pătrunjelul tocat, sare, puţin zahăr şi piper măcinat. Se toarnă 150 ml apă fierbinte şi se fierb înăbuşit până scade lichidul. Cu această compoziţie se umplu roşiile, iar deasupra se pun căpăcelele şi se pun într-un vas termorezistent. Se toarnă peste ele uleiul rămas şi se dau la cuptorul încălzit la 160 de grade C pentru 30 de minute. Se presară deasupra pătrunjel tocat.
Iahnie de cartofi
Ingrediente: un kg de cartofi, 200 g ceapă, 100 ml ulei, 50 g bulion, 30 g usturoi, o foaie de dafin, 6 boabe de piper, 5 g boia de ardei, o legătură de pătrunjel, 2 g cimbru, 100 g roşii, 15 g sare.
Preparare: Cartofii şi ceapă se curăţă şi se spală. Cartofii se taie bucăţi, iar ceapa se toacă mărunt. Se încinge ulei într-o tigaie, se prăjesc cartofii, apoi se scot într-un vas. În uleiul rămas se căleşte ceapă până devine sticloasă, se adaugă boiaua şi bulionul de roşii. Se fierb timp de cinci minute, se toarnă apă fierbinte, apoi se adaugă cartofii prăjiţi. Se fierb împreună, se adaugă usturoiul zdrobit, foaia de dafin, boabele de piper, cimbrul şi puţină sare. Se lasă să fiarbă la foc potrivit până se înmoaie cartofii. Se presară pătrunjelul tocat fin şi deasupra se aşază bucăţile de roşii tăiate rondele. Se dă vasul la cuptorul încălzit la 160 de grade C pentru 15 minute.
Ciorbă falsă de burtă cu pleurotus (vineţi de fag)
Ingrediente: 600 g bureţi pleurotus, 500 g zarzavt (morcov, pătrunjel şi ţelină), 60 g ceapă, 30 g usturoi, sucul de la o lămâie, 150 ml smântână de soia, o foaie de dafin, 6 boabe de piper, 50 g concentrat de zarzavat, 50 ml ulei, frunze de ţelină.
Preparare: Se fierb în 20 g concentrat de zarzavat o foaie de dafin şi 6 boabe de piper (pentru a se obţine o supă concentrată), iar când este gata se scoate foaia de dafin. Între timp zarzavatul se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea cu ochiuri mari, apoi se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei. Bureţii se curăţă, se spală, se taie fâşii, precum burta de vită, şi se pun în ciorbă. Se gustă şi se potriveşte de sare dacă mai este nevoie. Ciorba se drege cu smântână de soia frecată cu usturoiul curăţat, spălat şi zdrobit. La sfârşit se adaugă frunze de ţelină toacate fin şi se acreşte cu zeamă de lămâie. Se poate acri şi cu zeamă de gogoşari sau castraveţi muraţi.