x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete de preparate cu brânză

Reţete de preparate cu brânză

19 Oct 2012   •   20:07
Reţete de preparate cu brânză
Croissant cu porumb şi caşcaval
● Ingrediente:
10 g drojdie, 500 g făină, 100 ml apă,100 ml lapte dulce, 2 ouă, 200 g porumb din conservă, o conservă ciuperci, 250 g caşcaval, busuioc, sare, piper, ulei de floarea-soarelui
● Preparare: Laptele călduţ se amestecă cu drojdia, puţină făină şi se lasă la dospit zece minute la loc cald. Făina se cerne şi se pune într-un vas mai mare, se toarnă drojdia dospită, apa călduţă, un ou şi o lingură de ulei.
Se frământă totul până se obţine un aluat omogen, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut 20 de minute. Pentru a fi mai pufoase, se mai pot lăsa încă zece minute să crească la loc cald.
Separat se rade caşcavalul iar ciupercile se spală şI se scurg bine de apă.
Aluatul se împarte în bucăţi egale, ce se întind sub formă de cerc. Se taie în triunghiuri egale, se presară caşcaval, boabe de porumb scurse de zeamă şi ciuperci, busuioc, sare şi piper după gust. Se rulează sub formă de croissante, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se ung cu ou bătut.
Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu timp de 20-30 de minute.

Spirale cu brânză şi busuioc
● Ingrediente:
500 g făină, 200 ml apă, 25 g drojdie, 100 g unt, 100 g brânză feta, 100 g telemea de oaie, 50 g parmezan, o lingură cu busuioc uscat, o linguriţă cu zahăr tos, 2 ouă, sare, piper
● Preparare: Drojdia se dizolvă în apa călduţă. Se adaugă untul topit şi răcit, un sfert de linguriţă cu sare şi zahărul tos.
Se amestecă, se adaugă piperul şi busuiocul tocat, brânza feta şi cea de oaie date pe răzătoare şi parmezanul ras.
Se adaugă un ou bătut în prealabil cu o furculiţă, se amestecă şi se toarnă totul peste făină. Se frământă până când rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.
Dacă este nevoie, se mai adaugă făină până când capătă consistenţa potrivită.
Se întinde aluatul într-o foaie şi se taie în fâşii egale ca lungime şi late de un centimetru.
Se răsucesc, se aşază într-o tavă unsă în prealabil cu puţin ulei sau unt şi tapetată cu puţină făină, iar apoi se ung cu ou bătut. Spiralele se pot lăsa să crească 15 minute la loc cald, ca să fie mai pufoase.
Se introduce tava în cuptor şi se coc timp de 15-25 de minute la foc mediu.

Baghete cu cremă de brânză de vaci

● Ingrediente:300 g brânză de vaci, 200 g măsline, 3 castraveţi verzi, 3 roşii, 325 g făină, 15 g drojdie, 125 ml lapte, 50 ml de ulei de măsline, o legătură de mărar, sare, piper
● Preparare: Drojdia se dizolvă în puţin lapte călduţ, se adaugă puţină făină, se amestecă şi se lasă la dospit la loc cald. Restul de lapte se amstecă cu un sfert de linguriţă de sare, uleiul şi drojdia dospită.
Se frământă totul până se obţine un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la loc cald până îşi dublează volumul.
Se împarte aluatul în bucăţi egale, se modelează sub formă de baghete, se pun într-o tavă unsă în prealabil cu ulei şi presărată cu făină, se acoperă cu un şervet şi se mai lasă să crească timp de 15 minute. Se crestează din loc în loc, se introduc în cuptorul încins şi se coc.
Separat, se amestecă brânza cu sare şi piper după gust şi mărarul tocat. Baghetele se lasă să se răcească, apoi se umplu cu crema de brânză.
Se servesc alături de măsline, castraveţi şi roşii feliate.

Tartă de brânză cu legume şi ciuperci
● Ingrediente:
500 g brânză de vaci, 100 g brânză telemea, 300 g cartofi, 2 ardei graşi, 2 cepe, 4 căţei de usturoi, 200 g roşii cherry, 4 ouă, o conservă de ciuperci, o salată verde, 100 ml ulei, sare, piper
● Preparare: Brânza telemea se taie cuburi şi se amestecă cu brânza de vaci. Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Se răcesc şi se taie în felii subţiri.
Cepele şi usturoiul se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Se încinge ulei într-o cratiţă, se călesc ceapa şi usturoiul, împreună cu ardeii graşi, tăiaţi cubuleţe, se scot cu o spumieră şi se pun peste brânză. Se adaugă salata verde tăiată fâşii, cartofii şi ciupercile scurse de apă.
Se condimentează după gust cu sare şi piper, se adaugă ouăle bătute, roşiile cherry, spălate şi tăiate în jumătăţi, şi se amestecă.
Se unge o formă de tartă cu ulei şi se toarnă compoziţia formată. Se nivelează cu o spatulă, se introduce tava în cuptor şi se coace la foc mediu 30-45 de minute sau până când tarta capătă o culoare aurie.
Se serveşte fierbinte sau rece, cu felii de pâine unse cu unt şi usturoi.

×