x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete de preparate cu carne

Reţete de preparate cu carne

19 Oct 2012   •   20:44
Reţete de preparate cu carne

Tochitură cu cârnaţi şi vin alb sec
● Ingrediente:
600 g carne, 7 rinichi, 4 inimi, 4 cârnaţi afumaţi, 750 g ficat (toate de porc), 4 cepe, 300 ml vin alb sec, 4 linguri de pastă de roşii, 10 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel şi mărar, sare, piper
● Preparare: Rinichii se taie pe lung în jumătăţi, se curăţă de pieliţe şi vinişoare, se spală şi se ţin în apă rece cu oţet timp de 30 de minute, apoi se taie în bucăţele potrivite.
Inimile se taie, se curăţă de cheaguri, se spală, se fac fâşii, apoi se ţin în apă rece.
Ficatul se curăţă de vinişoare, se spală şi se porţionează în bucăţi mai mari.
Ceapa se curăţă şi se toacă. Cârnaţii se taie bucăţele.
Carnea se spală, apoi se taie bucăţele şi se pun la fiert împreună cu bucăţile de organe într-un vas cu 4 litri de apă rece şi puţină sare. Se ia spuma din când în când.
Când sunt aproape fierte şi zeama a scăzut la jumătate, se adaugă ceapa mărunţită şi cârnaţii. Se ia spuma din când în când.
Încercaţi dacă sunt bine fierte şi adăugaţi usturoiul tocat, pasta de roşii, vinul, piper şi dregeţi de sare.
Mai fierbeţi timp de 20 de minute, opriţi focul şi adăugaţi verdeaţa tocată fin. Se serveşte fierbinte cu mămăliguţă.

Pui cu sos de zmeură şi mămăligă
● Ingrediente:
2 piepturi de pui, 3 roşii, 200 ml vin alb demisec, 2 linguri cu făină, 500 ml apă, 125 g mălai, un borcan cu sos de zmeură ,sare, piper, ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, ardei capia, ardei gras
● Preparare: Se face o mămăligă vârtoasă din apă, mălai şi jumătate de linguriţă cu sare, se răstoarnă pe o farfurie sau pe un tocător de lemn şi, după ce s-a răcit, se taie forme diferite.
 Piepturile de pui se dezosează, se spală, se scurg de apă şi se taie cuburi potrivite. Se condimentează cu sare şi piper, se trec prin făină şi se pun la prăjit în ulei încins într-o tigaie adâncă.
 Când carnea a devenit aurie, se toarnă vinul alb, o jumătate de ceaşcă de apă şi se prăjesc în continuare până scade sosul obţinut.
Se presară sare şi piper, se adaugă roşiile curăţate de piele şi tăiate felii apoi se mai ţin pe foc două minute, amestecând cu o paletă.
Pe farfurii întinse, se montează bucăţile de pui cu sosul de vin, alături de bucăţi de mămăligă, şi se decorează cu sos de zmeură. Se mai pot adăuga frunze de pătrunjel proaspăt. La sfârşit, totul se presară cu piper şi se serveşte imediat.

Sarmale cu bacon
● Ingrediente
: 250 g orez, 500 g carne de porc, 150 g slănină, un morcov, două cepe, 200 g bacon, zeamă de varză, 800 g roşii, boia dulce, varză murată, cimbru, frunze de dafin, 250 ml ulei, sare, piper măcinat, 6 boabe de piper, mălai, smântână
● Preparare:Carnea de porc se spală, apoi slănina şi baconul împreună cu carnea şi cepele curăţate se dau prin maşina de tocat. Se amestecă bine cu orezul spălat, cimbrul uscat, bine mărunţit, morcovul dat prin răzătoarea mică, sarea, piperul şi boiaua dulce.
 Se aleg frunzele întregi de varză, se curăţă de cotoare şi se porţionează în mărimea dorită. Restul de varză  se toacă mărunt şi se pune într-o oală cu puţin ulei. Se formează sărmăluţele şi se aşază în oală. Între rândurile de sarmale, se poate adăuga varză tocată fin şi bucăţele de slănină. Se presară boabele de piper şi foile de dafin după gust.
 Se toarnă deasupra un litru de zeamă de varză şi apă cât să cuprindă sarmalele. Se lasă la fiert la foc mic timp de o oră.
Se adaugă roşiile date pe răzătoare şi se mai fierbe totul încă o oră, apoi se rumenesc la cuptor timp de 30 de minute. Se servesc cu mămăliguţă, ardei iute şi smântână, după gust.

Frigărui de cârnaţi cu mere şi pui
● Ingrediente:
300 g cârnaţi pentru bere, 2 piepturi de pui, 3 mere acrişoare, 2 cutii de roşii în suc propriu, sare, piper, ulei de măsline, cimbru, ciuperci,
● Preparare: Încingeţi cuptorul. Roşiile se pasează şi se amestecă împreună cu sucul din cutii. Pasta obţinută se pune într-o cratiţă.
Se adaugă puţin ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper, apoi se lasă să fiarbă până când se îngroaşă sosul, amestecând din când în când.
Piepturile de pui se curăţă de piele şi se dezosează, apoi se taie în cuburi potrivite. Merele se spală, se curăţă de coajă şi de cotoare şi se taie în felii mai groase.
Ciupercile se curăţă, se spală, se scurg şi se presară cu puţină sare şi piper.
 Pe frigărui se începe montarea alternativă a cârnaţilor, feliilor de mere, ciupercilor şi a cuburilor de pui. După ce se formează toate frigăruile, se ung cu ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper, apoi se presară cu cimbru uscat.
 Se aşază într-o tavă mai puţin adâncă şi se pun la cuptor. Sunt gata când cuburile de pui au devenit albe şi pot fi pătrunse cu dinţii unei furculiţe.
Se servesc cu sosul de roşii amestecat cu cimbru uscat sau proaspăt.

×