x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete de preparate cu peşte

Reţete de preparate cu peşte

19 Oct 2012   •   20:36
Reţete de preparate cu peşte
Salată cu ton afumat şi sos de muştar
● Ingrediente:
400 g ton afumat, o salată verde, 250 g roşii cherry, 4 cartofi, 2 ardei capia, 50 g măsline feliate, 50 g porumb, o linguriţă de seminţe de muştar, 100 ml ulei de măsline, 50 ml oţet de mere, sare, piper, cimbru, o lămâie, crutoane
● Preparare: Într-un castronel se pun seminţele de muştar, uleiul de măsline, oţetul de mere, sare şi piper, după gust.
Se presară puţin cimbru și se amestecă bine într-un blender. Sosul obţinut se introduce la rece pentru zece minute.
Tonul afumat se curăţă de oase, se taie în bucăţi mai mici care se stropesc cu suc de lămâie, se amestecă şi se pun pe un platou.
Cartofii se spală, se fierb în apă cu sare, se lasă să se răcească puţin şi se curăţă de coajă cât sunt călduţi. Se taie cuburi sau felii mai subţiri, după dorinţă, şi se pun într-un castron, împreună cu ardeii capia spălaţi şi tăiaţi rondele.
Se adaugă roşiile cherry spălate şi tăiate în jumătăţi, boabele de porumb bine scurse, măslinele şi salata verde spălată, ruptă bucăţi mai mici.
Toate legumele se amestecă, se împart în boluri, se adaugă bucăţile de ton scurse de sucul de lămâie şi se toarnă sosul de muştar răcit.

Roşii umplute cu peşte şi orez
● Ingrediente:
8 roşii, 300 g orez, 2 cepe, peşte conservat în ulei, salată, sare, piper, 
ulei de măsline, o lămâie, mărar, morcov,
● Preparare: Într-un borcan se pune sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare şi piper şi se pune capacul. Se agită bine şi se obţine o vinegretă care se toarnă peste bucăţile de peşte, aşezate într-un vas, şi se lasă să se pătrundă, până la servire.
Se încinge ulei într-o tigaie, se adaugă ceapa tocată fin, se căleşte timp de cinci minute, apoi se adaugă orezul spălat.
Se căleşte în continuare, se condimentează cu sare şi piper, se toarnă apă caldă, cât să-l depăşească cu două degete şi se lasă să fiarbă. Focul trebuie să fie mic, pentru ca orezul să nu se prindă pe fundul vasului. Se amestecă des. Când orezul este fiert, se drege de sare. Se opreşte focul.
Roşiile se spală, li se taie un căpăcel, se scoate interiorul cu o linguriţă, apoi se umplu cu orezul amestecat cu jumătate din cantitatea de mărar tocat.
Se ung cu puţin ulei, se aşază într-o tavă înaltă şi se introduc în cuptor încins, la foc portrivit, pentru 10 minute.
Roşiile se aşază pe farfurii şi se montează deasupra bucăţi de peşte din sosul vinegretă. Se servesc presărate cu restul de mărar şi salată proaspătă.

Paste cu scoici şi parmezan
● Ingrediente:
400 g spaghete, 400 g scoici în cochilie, o ceapă, un căţel de usturoi, 400 g parmezan, 500 ml vin alb, o frunză de dafin, o lingură de oţet, sare, piper, 70 g unt, o legătură de pătrunjel, pudră de chilli, pastă de tomate.
● Preparare: Pastele se fierb în apă cu sare şi puţin unt, se scurg şi se trec sub un jet de apă. Se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se tempereze.
Într-o oală se pune vinul alb, frunza de dafin, oţetul, un litru de apă, sarea şi piperul. Când amestecul începe să fiarbă, se adaugă scoicile curăţate cu o perie şi spălate cu apă rece.
Se fierb timp de 5-10 minute, timp în care ele se deschid. Cele care rămân închise se aruncă, pentru că nu sunt comestibile. Se scot din cochilie şi se pun într-un castron. Se încinge restul de unt, se pun ceapa şi usturoiul tocate, se călesc împreună timp de câteva minute, apoi se adaugă scoicile.
Se prăjesc câteva minute. Pe un platou se montează în centru pastele amestecate cu parmezan, sare, piperul şi pătrunjelul tocat şi se pun pe margini scoicile prăjite. Se servesc imediat, presărate cu pătrunjel fin tocat.

Cuiburi de cartofi cu peşte
● Ingrediente:
un kilogram de cartofi, 500 g fileuri de peşte proaspăt, două linguri cu capere murate, o conservă de roşii, o ceapă, un ardei gras, o foaie de dafin, ulei de măsline, sare, piper, o legătură pătrunjel, o legătură mărar
● Preparare: Cartofii se curăţă de coajă şi se fierb în apă cu puţină sare. După ce s-au fiert, se scot din apă, se pasează, se adaugă două linguri de ulei, sare şi piper, după gust. Se bat cu o furculiţă şi se toarnă din apa în care au fiert până când compoziţia devine un piure mai gros. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă pentru montare.
Ceapa şi ardeiul gras se toacă cubuleţe, se călesc cinci minute în două linguri de ulei apoi se adaugă roşiile pasate şi caperele.  Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă foaia de dafin şi se lasă să fiarbă 10 minute la foc potrivit. Se amestecă des, pentru a nu se prinde de fundul vasului. Fileurile de peşte se spală, se taie în bucăţi mai potrivite şi se pun să fiarbă în sosul de roşii. Se lasă 10 minute, apoi se ia vasul de pe foc.
Din piureul de cartofi se fac cuiburi pe farfurii şi, în mijlocul fiecărui cuib, se pune din compoziţia de roşii cu peşte. Se presară cu pătrunjel şi mărar tocat fin.

×