Din sumar: Recomandarea saptamanii: Jo etvagyat! / Reteta de vedeta - Sorina Tibacov. De dulce / Indulceste-te ardeleneste - caiet de retete / Cronica de restaurant - Floarea Orientului / Calendar gastronomic - Timpul ritualurilor magice / Popasuri monahale - Sacrificiu pentru credinta / Bucate si traditii alese la Bistra Muresului / Dragostea de bucatarie din strabuni se cunoaste / Zacusca din Bosnia pregatita la Moeciu / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Agenda gurmanda / Food world / Caiet de retete /
Reteta de suflet
Ultimele zile de toamna curata cum e aurul topit. In padure, la Pustnicu, nu departe de Bucuresti, taman in locul unde, peste apa, se vede semeata manastirea Pasarea, ne-am dat intalnire cu⦠o familie de ardeleni. Emigrati la Giurgiu. Actorul Livius Rus - cel care intr-o toamna moldava, la Bacau, infiora asistenta adolescentina cu rolul sau din "Profesorul de franceza" - si sotia lui, Ilonka, ne acceptasera invitatia la un gratar, cu peste, pe malul lacului. Doar ca lacul nu mai era cum il stiam. Iar pestele - un pastrav dulce de Potoci, din apa rece a altui lac, Bicazul - dezlegase baierele amintirilor. Si asa am ajuns cu povestile la Taga, cea odinioara bogata in lacuri si pesti. "Azi nu mai este peste in lac, cum o fost odata", zice pe-ndelete ardeleanul Rus. Si-atunci, ce se mai mananca la Taga? Slana si carnati. Retete sunt cat lumea, dar in ziua aceea am rememorat o reteta de "tocana ardeleneasca cu mamaliga", asa cum ne-o "daruise" o prietena mai veche a noastra, care vietuieste la numai o aruncatura de bat de Taga, la Turda, ziarista Dana Deac (alta Dana Deac). Pentru reteta ei ai nevoie de: 500 g carne de porc si carnati afumati, 200 g smantana, 500 ml lapte, 5 morcovi, doua capatani de usturoi, o lingura de sare, patrunjel verde. Si acum, haideti sa vedem si cum se prepara: "Se taie carnea cuburi si carnatii bucati. Morcovii se dau prin razatoare si patrunjelul se taie marunt. Intr-o cratita cu ulei incins se pun carnea, carnatii, sarea si morcovii. Dupa cateva minute se acopera cu apa si se lasa la fiert. Separat, se face un rantas din 4 linguri de faina stinse cu 500 ml lapte si se pune amestecand mereu. Sosul se toarna peste carnea cu morcovii, se adauga usturoiul pisat, smantana si se fierbe 20 minute. Cand e gata se presara patrunjel verde tocat si se serveste cu mamaliga calda sau rece, cu muraturi si o cana cu vin sau tuica de prune."Delicii ardelenesti
Citește pe Antena3.ro