x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Retete din Ardeal

Retete din Ardeal

de Simona Lazar    |    29 Noi 2006   •   00:00

Din sumar: Recomandarea saptamanii: Jo etvagyat! / Reteta de vedeta - Sorina Tibacov. De dulce / Indulceste-te ardeleneste - caiet de retete / Cronica de restaurant - Floarea Orientului / Calendar gastronomic - Timpul ritualurilor magice / Popasuri monahale - Sacrificiu pentru credinta / Bucate si traditii alese la Bistra Muresului / Dragostea de bucatarie din strabuni se cunoaste / Zacusca din Bosnia pregatita la Moeciu / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Agenda gurmanda / Food world / Caiet de retete /


Reteta de suflet

Ultimele zile de toamna curata cum e aurul topit. In padure, la Pustnicu, nu departe de Bucuresti, taman in locul unde, peste apa, se vede semeata manastirea Pasarea, ne-am dat intalnire cu… o familie de ardeleni. Emigrati la Giurgiu. Actorul Livius Rus - cel care intr-o toamna moldava, la Bacau, infiora asistenta adolescentina cu rolul sau din "Profesorul de franceza" - si sotia lui, Ilonka, ne acceptasera invitatia la un gratar, cu peste, pe malul lacului. Doar ca lacul nu mai era cum il stiam. Iar pestele - un pastrav dulce de Potoci, din apa rece a altui lac, Bicazul - dezlegase baierele amintirilor. Si asa am ajuns cu povestile la Taga, cea odinioara bogata in lacuri si pesti. "Azi nu mai este peste in lac, cum o fost odata", zice pe-ndelete ardeleanul Rus. Si-atunci, ce se mai mananca la Taga? Slana si carnati. Retete sunt cat lumea, dar in ziua aceea am rememorat o reteta de "tocana ardeleneasca cu mamaliga", asa cum ne-o "daruise" o prietena mai veche a noastra, care vietuieste la numai o aruncatura de bat de Taga, la Turda, ziarista Dana Deac (alta Dana Deac). Pentru reteta ei ai nevoie de: 500 g carne de porc si carnati afumati, 200 g smantana, 500 ml lapte, 5 morcovi, doua capatani de usturoi, o lingura de sare, patrunjel verde. Si acum, haideti sa vedem si cum se prepara: "Se taie carnea cuburi si carnatii bucati. Morcovii se dau prin razatoare si patrunjelul se taie marunt. Intr-o cratita cu ulei incins se pun carnea, carnatii, sarea si morcovii. Dupa cateva minute se acopera cu apa si se lasa la fiert. Separat, se face un rantas din 4 linguri de faina stinse cu 500 ml lapte si se pune amestecand mereu. Sosul se toarna peste carnea cu morcovii, se adauga usturoiul pisat, smantana si se fierbe 20 minute. Cand e gata se presara patrunjel verde tocat si se serveste cu mamaliga calda sau rece, cu muraturi si o cana cu vin sau tuica de prune."

Delicii ardelenesti

Nu de putine ori am auzit (ori am rostit chiar eu) aceste vorbe: Ardealul este o Europa in miniatura. Iar cand e vorba despre bucate, mai abitir se simte vorba asta (ca se simte pe limba, dulce-piscatoare!). Asa ca a scrie despre gastronomia ardeleneasca nu e deloc o sarcina usoara. Iar retetele si povestile pe care le-am strans in acest numar sunt infime fata de bogatia de gusturi si de savoare pe care ne-o ofera acest intins de tara. Ne-am oprit aici asupra retetelor de prajituri culese din zona Albei (cu sarg si talent adunate de o pictorita - dulciuri coapte cu drag in cuptorul in care sotul ei, ceramistul, coace vasele de lut). Dar si asupra retetarului targmuresean ori a retetelor aduse de o bosniaca tocmai la Moeciu, in munti. Si tot aici va aducem dinainte retete unguresti, adevarate. Si-ar mai fi loc, dar promitem sa revenim altadata!
  • ×