Ramanem in universul gastronomiei vegetariene, cu Elena Nita Ibrian si retetele ei. "N-o sa va dau niciodata o reteta pe care n-am incercat-o. Eu nu culeg retete. Eu le creez si le incerc. Le verific proprietatile, care la ce este buna, care si cum se pregateste."
Ramanem in universul gastronomiei vegetariene, cu Elena Nita Ibrian si retetele ei. "N-o sa va dau niciodata o reteta pe care n-am incercat-o. Eu nu culeg retete. Eu le creez si le incerc. Le verific proprietatile, care la ce este buna, care si cum se pregateste." Elena Nita Ibrian recomanda sa se evite prelucrarea prea accentuata a ingredientelor, pentru ca cele mai multe dintre ele isi pierd din calitati prin fierbere, prajire, frigere sau coacere. "Altele - cum ar fi nautul, crupele de porumb, boabele de soia - trebuie totusi prelucrate, nu le poti manca asa." Despre ulei"Uleiul, in alimentatie, poate fi inlocuit cu seminte - nucile sau alunele pot contribui la necesarul de uleiuri. Daca vrem totusi sa folosim ulei, e mai bun «oloiul» presat la rece. Iar turtele obtinute prin presarea semintelor de floarea-soarelui sau de porumb sunt foarte bune pentru sarmale sau budinca"⦠Flori in mojar
"Toate florile sunt bune" - imi atrage atentia doamna Elena Nita Ibrian, cand ma arat nedumerit. "Trandafirul se usuca si se poate face o pulbere pe care o folosesti in creme. La clatite, se pot pune flori de maces. Eu adun galbenele, musetel, trei-frati-patati, salcam - dar numai din cel cu floare alba - crizanteme, trifoi sau muguri de lucerna. Folosesc florile asa sau le pisez in mojar si le fac sosuri, cu cremogen, sau le pastrez in zahar invertit. Pulberea de trandafir o folosesc si la coliva, in loc de cacao". Zahar invertit
Stii deja: cel mai bun inlocuitor al zaharului este mierea naturala, dar daca nu ai, poti prepara si tu zahar invertit. Ai nevoie de un kilogram de zahar, 400 ml apa si o lingurita rasa de acid citric. Le pui pe toate la fiert intr-un vas emailat, la foc potrivit, timp de 10 minute. Cu o lingura din lemn vei lua spuma. In urma fierberii, vei obtine un amestec de glucoza si fructoza, care are o putere foarte mare de indulcire. Zaharul invertit previne anumite boli datorita prezentei acidului citric.
|
Se aleg 200 g de petale rosii de trandafir si se pregatesc impreuna cu 200 g branza de vaci, 50 g unt, 50 g flori albe de urzica moarta, 5 fire de busuioc, 5 fire de salvie, o lingura si jumatate de pulbere de seminte de rosii (uscate si frecate in mojar), o lingurita de pulbere de plante aromatice si condimentate, o lingurita de pulbere de alge, o lingurita de pulbere de polen, o lingura de miere, tarate. Petalele de trandafir se maruntesc fin si se amesteca bine cu branza de vaci trecuta mai intai printr-o sita. Se adauga verdeturile maruntite, pulberile, untul frecat spuma si tarate cat cuprinde, pana cand se face o crema omogena. Pasta de petale de trandafir se pune pe farfurie si se decoreaza cu flori de urzica alba moarte. Se poate decora si cu flori de sezon. Citește pe Antena3.ro Pentru a o prepara, ai nevoie de 150 g frunze de andive, 50 g urzici, 250 g branza proaspata de vaci, o ceapa de apa (mare), o legatura de patrunjel sau marar, 10-15 masline desarate, o lingurita de pulbere de plante aromatice si condimentate, o jumatate de lingurita de laptisor de matca, 10 felii de paine neagra, 50 g unt, tarate. Andivele se taie marunt. La fel se procedeaza cu verdeturile si cu ceapa. Se amesteca totul cu branza trecuta prin sita, cu pulberea de plante aromatice, cu untul frecat spuma, laptisorul de matca si taratele, cat cuprinde. Se asaza pe felii de paine neagra si se decoreaza cu masline. In loc de masline, se poate folosi, pentru decor, morcov ras. Suc de orz verde Recolteaza tulpina de orz verde inainte de a da spicul. Spala-l si-l marunteste pana cand se transforma intr-o pasta. Aceasta o introduci in extractor. Sucul obtinut astfel il torni in sticle de culoare inchisa si il pastrezi in frigider pentru numai 4-5 zile. Il bei diluat cu apa: 50 ml suc la 150 ml apa. Il consumi cate 3-4 pahare pe zi, cu inghitituri mici. Ai nevoie, pentru a o prepara, de 400 g de varza murata, 150 g nuci, doua linguri de ulei, un pastarnac, un fir de praz, o legatura de marar, doua linguri de fulgi de grau germinat, 5 fire de busuioc, 5 fire de tarhon, o lingura si jumatate de pulbere de seminte de gogosar (uscate si pisate in mojar), o lingurita de pulbere de alge, o lingurita de pulbere de polen si o felie de sfecla rosie. Varza se scurge bine de moare si, fara a fi spalata sau tinuta in prealabil in apa rece, se taie fideluta. Tot asa se taie si prazul, iar pastarnacul se rade. Nucile se macina marunt. Se amesteca toate acestea cu uleiul, pulberile si fulgii de grau. Verdeturile tocate marunt si sfecla rosie rasa se folosesc ca decor. Sos de smantana cu trandafiri Folosesti 300 g smantana. 100 g de petale de trandafiri rosii, o legatura de hasmatuchi, o jumatate de lingurita de pulbere de plante aromatice si condimentate, o jumatate de lingurita de pulbere de alge, o lingurita si jumatate de pulbere de seminte de gogosari, o lingurita de usturoi pisat. Petalele de trandafir se maruntesc si se amesteca impreuna cu smantana, pulberile de plante si seminte, usturoiul. Se decoreaza cu petale de trandafiri sau hasmatuchi taiat marunt. Pulbere din seminte de plante aromatice Aduna seminte de chimion, anason, fenicul, negrilica, marar, coriandru, fructe de ienupar. Le usuci perfect si le pastrezi in pungi de hartie. Le poti transforma in pulbere prin macinare sau in mojar. |
Sfaturi si secrete pentru vegetarieni
|
|