x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete pentru Paște - Cozonac ardelenesc cu brânză de vaci

Rețete pentru Paște - Cozonac ardelenesc cu brânză de vaci

30 Mar 2016   •   18:20
Rețete pentru Paște - Cozonac ardelenesc cu brânză de vaci

Pentru acest cozonac avem nevoie de următoarele ingrediente:


1 kg făină de patiserie,
4 ouă,
două gălbenușuri,
500 ml lapte,
50 g drojdie de bere,
150 g unt sau 200 ml ulei,
200 g zahăr tos, vanilie,
coajă rasă de la o lămâie,
o jumătate de linguriță de sare fină.

Pentru umplutură:

250 g brânză de vaci (dulce),
 4 linguri de zahăr tos,
două linguri de griș fiert și răcit,
două ouă,
50 g stafide,
un pliculeț de zahăr vanilinat,
coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală,
o linguriță de sare fină.


Cum procedăm cu aluatul

Toate ingredientele pentru aluat se prepară numai cu ingrediente la temperatura camerei. Drojdia se lichefiază cu o lingură de zahăr și se dizolvă în puțin lapte călduț. Se presară puțină făină și se bate cu telul, după care se lasă să dospească o jumătate de oră, la loc cald. Se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă apoi sarea, trei ouă și cele două gălbenușuri și se bate cu telul compoziția ca să se omogenizeze.


Umplutura

Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, apoi se amestecă într-un castron cu brânza și mirodeniile. Se adaugă albușurile bătute spumă cu un praf de sare. Se mai pun grișul și stafidele, după care cozonacii se umplu procedându-se ca la rețeta de „Cozonac ardelenesc cu nucă”.


Aluatul se împarte în două. Se ia prima bucată și se întinde pe planșeta de lemn presărată cu făină. Se pune pe ea, din belșug, umplutură , se rulează și se așază în forme unse cu unt, lăsându-se la crescut timp de 20 de minute. Se ung cozonacii cu un ou bătut, se presară zahăr tos și se bagă tăvile la cuptor, mai întâi la foc mare (10 minute), apoi la foc potrivit, încă o jumătate de oră.

×
Subiecte în articol: cozonac cu branza de vaci