PREPARATE DIN CARNE
PASTE CU CARNE DE VITA
|
INGREDIENTE:
o jumatate
kilogram de carne de vita
o punga cu paste
un pahar cu bulion
piper
delicat
ulei
3 catei de usturoi
sare
gogosari acri
|
Se portioneaza carnea de vita, se sareaza si se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Se lasa sa se prajeasca, dupa care se scoate si se pastreaza calda. Pastele se pun la fiert intr-o oala cu apa si cu sare, avand grija sa nu se sfarame.
Sosul de rosii se prepara din bulion, un pahar cu apa, usturoi pisat, piper si delicat dupa gust. Se lasa sa fiarba, dupa care se serveste alaturi de paste si de carnea de vita.
SFAT
Se pot servi cu gogosari acri.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
|
|
PUI CU SOS DE SMANTANA
|
INGREDIENTE:
4 copane de pui
500 gr smantana
sare
piper alb
o cutie cu ciuperci
4 catei de usturoi
doua cepe
un pahar cu ulei
un pahar cu apa
o lingura cu unt
patrunjel
|
Se aleg patru copane mari de pui si se fierb. Se lasa sa se scurga putin, dupa care se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce s-au prajit, se scot si se asaza pe o farfurie sa se pastreze calde.
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, iar usturoiul se curata si se piseaza. Se pun la prajit in putin ulei, se lasa sa se inabuse, dupa care se pune un pahar cu apa. Se adauga apoi smantana si se lasa in continuare la fiert. Se pune sare si piper dupa gust. Ciupercile se spala si se calesc in unt. Sosul de smantana se serveste alaturi de copanele de pui si de ciuperci.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel taiat marunt.
BAUTURA: Merlot
|
|
SALATA DE PUI CU MERE
|
INGREDIENTE:
un piept de pui
2-3 morcovi
o legatura de ceapa verde
doua mere
doua oua fierte
cateva linguri cu ulei
sare
piper
vegeta
maioneza
|
Pieptul de pui se fierbe in apa cu putina sare sau vegeta. Dupa ce s-a fiert, se scoate si se taie fasii. Morcovii se curata si se taie cubulete. Ceapa verde se spala si se taie bucati mici, iar merele se curata de coaja si se taie fasii.
Se amesteca toate aceste ingrediente cu putin ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Ouale se fierb, se curata de coaja si se servesc alaturi de salata.
SFAT
Se poate servi cu maioneza.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
MANCARE DE VITA CU CASTRAVETI
|
INGREDIENTE:
un kg carne
de vita
un borcan
cu castraveti murati
un pahar cu bulion
sare
piper
o capatana de usturoi
marar
ulei
|
Carnea de vita se taie bucati care se pun la prajit in ulei. Peste ele se adauga apa cat sa le acopere si se lasa la fiert. Castravetii se taie feliute subtiri, iar usturoiul se curata si se piseaza marunt.
Peste carnea de vita se adauga bulionul, usturoiul si castravetii si se lasa la fiert pana ce se formeaza un sos. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, iar deasupra se presara marar verde tocat.
SFAT
Se poate servi cu mamaliguta.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN PESTE
PESTE IN ASPIC
|
INGREDIENTE:
600 gr peste (somon sau salau)
10 gr gelatina
un morcov
3 oua
sare
doua cepe
foi de dafin
verdeata
gogosari murati
|
Pestele se curata, se dezoseaza si se taie felii subtiri. Oasele si capul se pun la fiert intr-o oala cu apa, impreuna cu ceapa, sarea si foile de dafin. Dupa ce s-au fiert, se pun in aceeasi oala si bucatile de peste. Cand s-au fiert, se scot pe un platou si se asaza la distanta unele de altele. Se da platoul la rece.
Zeama in care s-a fiert pestele se strecoara si se dizolva in ea gelatina. Se pune din nou la fiert, se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se strecoara cu ajutorul unui tifon. Intre timp se fierb ouale, se curata si se taie in doua. Se asaza jumatatile de oua pe bucatile de peste, iar intre acestea se pune cate o felie de morcov. Peste ele se toarna aspicul tinut la rece. Se da din nou la rece, pana ce se intareste aspicul.
SFAT
Se garniseste cu verdeata sau gogosari murati.
BAUTURA: Vin spumos
|
|
SALATA DE PORUMB CU TON
|
INGREDIENTE:
doua conserve
cu ton maruntit
o conserva cu porumb boabe
50 gr masline negre
o salata verde mica
zeama de lamaie
|
Se scurge tonul de surplusul de ulei din conserva si se asaza intr-o salatiera. Porumbul se scurge si el de zeama, daca este cazul, apoi se asaza peste peste. Maslinele se spala si se lasa o ora la desarat.
Intre timp se spala frunzele de salata si se taie fasii, apoi se adauga peste ton si porumb. Deasupra tuturor se pun maslinele, scurse de apa in care au stat la desarat.
SFAT
Salata se serveste rece, stropita cu zeama de lamaie.
BAUTURA: Votca
|
|
RULOURI DE MACROU CU SPANAC
|
INGREDIENTE:
6 bucati de macrou afumat
500 gr spanac
3 linguri cu bulion
piper
sare
doua linguri cu ulei
salata verde
zeama de lamaie
|
Se curata pestele si se taie transversal, astfel incat sa ramana coada intreaga. Intre timp se curata spanacul si se spala, apoi se pune la fiert in apa cu sare. Cand este gata, se scoate si se lasa cateva minute intr-o strecuratoare, pentru a se indeparta surplusul de apa. Se pipereaza dupa gust.
Jumatatile de peste afumat se intind pe un platou, iar deasupra lor se pune cate o lingura sau doua cu spanac, dupa care se ruleaza si se prind cu o scobitoare sau un bat pentru frigarui, astfel incat sa-si pastreze forma de rulou. Se face un sos de rosii din bulion, ulei si putina apa. Sosul se pune la fiert si se lasa sa se ingroase, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se asaza pe platou alaturi de peste.
SFAT
Se serveste cu frunze de salata si zeama de lamaie.
BAUTURA: Feteasca Neagra
|
|
CHIFTELE DE GUVIZI
|
INGREDIENTE:
4 oua
un kg de guvizi
100 gr faina
50 gr orez
o legatura
de marar
doua cepe
100 ml ulei
sare
piper
ceapa verde, usturoi
|
Se pune orezul la fiert, iar pestele se trece prin masina de tocat. Dupa ce orezul s-a fiert, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intre timp se taie ceapa cubulete si verdeata se toaca marunt. Se amesteca impreuna cu orezul si cu pasta de peste si se omogenizeaza bine. La sfarsit se sparg ouale in compozitia obtinuta si se amesteca pana se incorporeaza complet. Se ia apoi cate o lingura din amestec, se modeleaza in palma pana capata o forma rotunda, apoi se trece prin faina si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se lasa pana ce se rumenesc.
SFAT
Se servesc reci, cu ceapa verde sau usturoi.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
PIZZA CU ARDEI
|
INGREDIENTE:
ALUAT
5 oua
250 gr iaurt
12 linguri cu faina
UMPLUTURA
4 ardei
100 gr masline
100 gr ciuperci
100 gr cascaval
4 linguri cu ulei
ketchup
|
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele, pana ce compozitia formata este omogena. Se toarna intr-o tava rotunda unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor.
Intre timp se taie ardeii felii si se calesc putin in ulei. Se lasa sa se raceasca putin. Deasupra blatului se rade cascavalul, se pun ciupercile si maslinele, se asaza ardeii si se da iar la cuptor pentru cateva minute, pana se inmoaie cascavalul si se rumenesc ciupercile.
SFAT
Se serveste cu ketchup.
BAUTURA: Bere blonda
|
|
TARTINE CU RIDICHI
|
INGREDIENTE:
o paine feliata
10 ridichi mari
200 gr branza de vaci
boia dulce
100 gr smantana
50 gr maioneza
piper
zeama de lamaie
sare
|
Se freaca branza de vaci cu sare, boia si smantana. Se dau pe razatoare 3-4 ridichi si se amesteca in compozitie pana se omogenizeaza. Se adauga piperul si maioneza, dupa care se lasa cateva minute la rece.
Ridichile ramase se spala, se curata, apoi se taie rondele. Se iau felii de paine si se ung cu compozitia de branza, apoi se asaza deasupra feliile de ridichi. Se stropeste totul cu zeama de lamaie.
SFAT
Tartinele pot fi cu paine normala sau cu paine prajita.
BAUTURA: Tuica
|
|
PLACINTA CU SPANAC
|
INGREDIENTE:
500 gr faina
3 linguri cu ulei
o lingura cu sare
o cana cu apa calda
200 gr spanac
3 oua
|
Se face un aluat, amestecandu-se faina cu uleiul, sarea si apa calda. Coca obtinuta se framanta pana ce devine mai elastica, se unge cu putin ulei, se impatureste si se da la rece timp de o ora.
Se face o umplutura, amestecandu-se spanacul fiert, scurs si racit, cu ouale. Cand se scoate coca din frigider, se poate imparti in doua sau se poate intinde intr-o singura foaie, in functie de forma pe care doriti sa o ia placinta. Se pune compozitia peste aluat, se stropeste cu putin ulei si se da la cuptor pana se rumeneste.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
OMLETA CU MAC
|
INGREDIENTE:
100 gr mac
doua linguri cu unt
6 oua
sare
piper
cascaval
susan
|
Se bat ouale foarte bine, pana ce deasupra se formeaza un strat subtire de spuma. Se adauga putina sare si piper. Se amesteca si o jumatate din cantitatea de mac, apoi se pune intr-o tigaie in care s-a incins deja untul. Se asteapta pana ce omleta este pe jumatate facuta, apoi se adauga si restul de mac si se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Se tine pe foc pana ce se dezlipeste singura de tigaie.
SFAT
In loc de mac se poate folosi susan sau cascaval.
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DULCI
PRAJITURA ASORTATA
|
INGREDIENTE:
BLAT
8 oua
5 linguri cu ulei
8 linguri cu zahar
10 linguri cu faina
o lingura cu cacao
CREMA
4 oua
15 linguri cu zahar
un litru de lapte
8 linguri cu faina
esenta rom
o ceasca de visine
sarlota de fructe
fulgi de nuca
de cocos
|
Pentru blat se bat albusurile spuma, cu putina sare. Se adauga zaharul si galbenusurile frecate cu ulei, apoi cacaua si faina. Se amesteca usor, pana se incorporeaza faina. Se pune compozitia intr-o tava si se lasa la cuptor circa un sfert de ora.
Intre timp se face o crema, amestecandu-se zaharul cu ouale, faina si o cana cu lapte. Restul de lapte se pune la fiert la foc mic, iar cand incepe sa fiarba se adauga compozitia obtinuta inainte. Se lasa la fiert pana se ingroasa, se da la racit si se adauga visinele si esenta de rom. Se taie blatul in doua si se umple cu crema.
SFAT
Se poate orna cu sarlota de fructe sau se pot presara fulgi de nuca de cocos.
BAUTURA: Ciocolata calda
|
|
IAURT CU BANANE
|
INGREDIENTE:
doua banane
doua linguri cu zahar
scortisoara
400 gr iaurt
|
Se taie bananele rondele, se acopera cu zaharul si scortisoara si se dau la cuptorul incins pentru cinci minute. Se scot din cuptor si se amesteca impreuna cu iaurtul.
SFAT
Se poate servi cu fulgi de porumb si felii de portocala.
BAUTURA: Limonada
|
|
TARTA CU FRUCTE
|
INGREDIENTE:
3 oua
15 linguri cu ulei
15 linguri cu lapte
o cana cu zahar
un praf de copt
o lingura cu otet
50 gr visine confiate
100 gr ananas
3 kiwi
200 gr faina
margarina (pentru uns tava)
|
Se separa galbenusurile de albusuri, apoi galbenusurile se mixeaza cu zaharul, uleiul si laptele fiert si racit. Se adauga faina in ploaie pana ce se obtine o compozitie de consistenta unei smantani mai groase. Se toarna in ea praful de copt stins cu otet si se amesteca.
Separat se bat albusurile spuma si se incorporeaza in compozitia obtinuta mai sus. Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se toarna in ea compozitia, iar deasupra se asaza visinele, ananasul taiat bucatele si kiwi taiat felii. Pentru ca fructele sa nu se lase la fundul tavii, se trece prin faina partea care vine in contact cu aluatul. Se lasa la cuptor circa trei sferturi de ora, incercandu-se uneori pentru a vedea cat de copt este aluatul.
SFAT
Se pot folosi orice fel de fructe, dar sa nu fie prea zemoase.
BAUTURA: Ceai de fructe de padure
|
|
PRAJITURA CU VANILIE SI LAPTE
|
INGREDIENTE:
7 oua
un pachet de unt
350 gr zahar
10 linguri cu faina
un litru de lapte
vanilie
ulei
un pachet
de foitaj
200 gr ciocolata
fulgi de nuca
de cocos
|
Se bat galbenusurile cu zaharul pana ce se obtine o spuma. Se adauga untul topit, laptele fierbinte, faina, vanilia si albusurile batute spuma.
Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina se asaza straturi alternative de foitaj si compozitie. Se da la cuptor la foc moderat. Se glazureaza cu ciocolata topita.
SFAT
Se pot presara si fulgi de nuca de cocos.
BAUTURA: Cafea cu lapte
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-