PREPARATE DIN CARNE
CIORBA DE VITA
|
INGREDIENTE:
800 gr carne
de vita
un morcov
o ceapa
o albitura
doua rosii
leustean
500 ml bors
smantana
un ardei iute
|
Se curata carnea de pielite si se portioneaza. Se pune la fiert in apa cu sare si se spumeaza de cateva ori. Se curata morcovul, ceapa si albitura, se spala si se toaca. Dupa ce carnea aproape s-a fiert, se adauga legumele tocate si se continua fierberea. Rosiile se curata de pielite si se toaca marunt. Dupa ce au fiert si legumele se adauga si rosiile.
Cand totul a fiert, se adauga borsul si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Dupa ce s-a luat de pe foc, se adauga leusteanul tocat.
SFAT
Se serveste cu smantana si ardei iute .
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
|
|
SALATA ASORTATA
|
INGREDIENTE:
150 gr costita
150 gr salam picant
100 gr fasole alba boabe
100 gr fasole rosie boabe
doua cepe
un castravete
doi morcovi
doua rosii
o salata verde
patrunjel
3 linguri cu ulei
de masline
zeama de lamaie
sare, piper
|
Se pun la fiert ambele feluri de fasole cu un morcov si o ceapa. In timp ce fasolea fierbe, se pregatesc celelalte ingrediente. Costita si salamul se taie fasii. Morcovul se curata, se spala si se taie fasiute pe lung. Castravetele se curata si se taie betisoare, iar rosiile se taie rondele. Se curata si a doua ceapa si se taie solzisori.
Dupa ce fasolea a fiert, se lasa la scurs, iar intre timp se imbraca un platou cu frunze de salata. Dupa ce s-a scurs, se asaza fasolea pe platou, separata pe culori. Se aranjeaza si celelalte ingrediente pregatite, pe gramajoare, alaturi de fasole. Cand legumele au fost aranjate, se sareaza, se pipereaza si se stropesc cu ulei de masline si cu zeama de lamaie.
SFAT
Se presara patrunjel tocat.
BAUTURA: Vodca
|
|
PULPA DE MIEL CU PIURE
|
INGREDIENTE:
600 gr pulpa
de miel
50 gr susan
400 gr cartofi
50 gr unt
o salata verde
patrunjel
sare
piper
ulei
un castravete
|
Se curata carnea de pielite, se spala, se sareaza, se pipereaza, se unge cu ulei si se da la cuptor intr-o tava cu putina apa. Din cand in cand, se scoate vasul si se unge carnea cu zeama din vas. Cand este aproape gata, se adauga susanul peste bucatile de carne.
Separat, se curata cartofii si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg si se piseaza. Cand au devenit o pasta, se adauga untul si sare daca mai este nevoie, apoi se amesteca. Se asaza pe o farfurie o frunza de salata, pe ea doua linguri de piure, iar alaturi carnea de miel, ornata cu patrunjel.
SFAT
Se serveste cu feliute de castravete.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
MANCARE DE VITA CU STAFIDE
|
INGREDIENTE:
800 gr carne
de vita
50 gr stafide
50 gr prune uscate
o ceapa
400 gr cartofi
patrunjel
sare
piper
ulei
|
Se alege carnea de vita, se spala si se taie bucati potrivit de mari. Se sareaza, se pipereaza si se asaza intr-un vas in care s-a pus o cana cu apa si se da la cuptor. Din cand in cand se unge carnea cu zeama lasata in tava. Cand carnea este gata fiarta, se adauga stafidele si se mai lasa cateva minute.
Intre timp se curata cartofii si ceapa si se taie rondele. Se incinge ulei intr-o tigaie si se rumenesc usor atat ceapa, cat si cartofii. Se servesc pe o farfurie bucati de carne de vita, alaturi de rondele de cartofi si ceapa. Se orneaza cu patrunjel verde.
SFAT
Se asezoneaza cu prune uscate.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE TON CU MASLINE
|
INGREDIENTE:
o conserva cu ton
4-5 linguri cu maioneza
doua rosii
cateva masline
boabe de porumb
sare
piper
|
Tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas. Rosiile se spala, se curata de seminte si se taie cubulete. Maslinelor li se scot samburii si se taie marunt.
Se amesteca rosiile maruntite si maslinele cu conserva de ton, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate consuma asa sau se poate adauga si maioneza.
SFAT
In compozitie se pot adauga si boabe de porumb.
BAUTURA: Riesling
|
|
RULOURI DE PESTE CU GOGOSARI
|
INGREDIENTE:
12 bucati file
de peste marinat
doi gogosari murati
sare
piper
ulei
zeama de lamaie
o salata verde
|
Se aleg bucati de peste mai carnoase, se sareaza si se stropesc cu ulei si zeama de lamaie. Intre timp se scurg gogosarii de zeama murata si se taie cubulete de marime potrivita.
Se intind apoi fileurile, iar in centrul lor se pune cate o bucatica de gogosar, apoi se ruleaza. Se asaza pe un platou si se pipereaza.
SFAT
Se servesc pe frunze de salata.
BAUTURA: Traminer
|
|
CROCHETE CU DOVLECEI
|
INGREDIENTE:
crochete de crap
sare
piper
100 ml de ulei
doi dovlecei
zeama de lamaie
gogosari acri
|
Crochetele de crap semipreparate se pun la prajit in uleiul incins. Se lasa la foc mic pana ce se rumenesc. Se scot pe o farfurie si se acopera cu un capac pentru a sta calde.
Intre timp, dovleceii se spala, se taie feliute subtiri, se sareaza si se pun la prajit in ulei incins. Dupa ce s-au prajit, se scot si se servesc alaturi de crochetele de crap.
SFAT
Se pot servi cu gogosari acri sau cu lamaie.
BAUTURA: Merlot
|
|
TARTINE CU CASCAVAL SI ANSOA
|
INGREDIENTE:
200 gr file
de ansoa
200 gr cascaval
4 felii de paine
piper
zeama de lamaie
un gogosar
|
Se iau fileuri de ansoa si se pun pe o farfurie sa se mai scurga de grasime. Se taie cascavalul felii si se pune cate o felii de cascaval pe o felie de paine.
Tartinele se asaza pe un platou si se pun in cuptorul cu microunde pentru un minut sau doua, atat cat sa se topeasca cascavalul. Cand se scot, se asaza fileurile de peste deasupra cascavalului. Apoi se picura deasupra tuturor putina zeama de lamaie.
SFAT
Se serveste imediat dupa ce s-a scos din cuptor cu felii de gogosari.
BAUTURA: Vin spumant
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA DE PRAZ
|
INGREDIENTE:
5 fire de praz
200 gr maioneza
piper negru boabe
ulei de masline
sare
o salata verde
o jumatate
de lamaie
leustean
|
Se aleg cateva fire de praz mai frumoase, se spala si se taie bucati potrivite ca marime. Se curata si salata si se taie fasii mai subtiri.
Se ia un vas putin adanc si se asaza in el prazul si salata. Se picura deasupra ulei de masline si se amesteca impreuna cu maioneza gata preparata. Se lasa cateva minute la rece, apoi se scoate si se toarna deasupra zeama de la o jumatate de lamaie, se adauga piperul boabe si se sareaza.
SFAT
Se garniseste cu leustean.
BAUTURA: Palinca
|
|
CIORBA DE CEAPA ROSIE
|
INGREDIENTE:
700 gr ceapa rosie
doi morcovi
o telina
200 ml suc
de rosii
sare
piper
un litru de bors
o legatura
de patrunjel
|
Se curata ceapa si se taie rondele. Morcovii si telina se spala, se curata si se lasa intregi sau se dau pe razatoare, dupa preferinta. Se pun toate la fiert intr-o oala cu apa, in care s-au adaugat putina sare si piper.
Dupa ce legumele sunt aproape fierte se adauga sucul de rosii si se continua fierberea. Se ia oala de pe foc si se adauga borsul fiert separat. Se mai lasa putin sa dea in cateva clocote.
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat.
BAUTURA: Tuica
|
|
MANCARE DE CIUPERCI CU OU
|
INGREDIENTE:
400 gr ciuperci
4 oua
un morcov
o ceapa
ulei
sare
piper
verdeata
lamaie
|
Se spala ciupercile si se taie bucati potrivite. Morcovul se spala si se da pe razatoarea mica, iar ceapa se curata si se toaca marunt. Se ia o tigaie si se pune in ea uleiul sa se incinga, apoi se adauga ceapa, morcovul si ciupercile. Se lasa atat cat e nevoie pentru a se rumeni si a prinde culoare.
Intre timp se fierb ouale, astfel incat sa fie cleioase. Cand legumele s-au rumenit, se asaza pe o farfurie, iar deasupra lor se pune un ou curatat de coaja si taiat pe din doua. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata sau lamaie.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
SUPA CU GALUSTE
|
INGREDIENTE:
doi litri supa
de legume
doua oua
o lingurita cu unt
6 linguri cu gris
sare
piper
ceapa rosie
patrunjel
|
Se freaca untul cu ouale pana se obtine o spuma. Se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu. Cand se obtine o pasta cu o consistenta mai densa, se adauga un praf de sare. Intre timp, se strecoara zeama de legume si se pune intr-o cratita pe foc. Se asteapta sa dea in clocot, apoi se inmoaie o lingurita in unt si se iau rotocoale mici din pasta de gris, carora li se da drumul in supa. Dupa ce s-a pus toata pasta de gris, se acopera oala pe jumatate cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic circa un sfert de ora. Din cand in cand, se mai ridica capacul si se intorc galustele.
Cand sunt gata facute, se scot din oala cu spumiera, se asaza intr-o farfurie, ca sa nu se sfarame, iar deasupra se toarna supa.
SFAT
Se poate servi cu patrunjel tocat si ceapa rosie.
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DULCI
STRUDEL CU BRANZA SI STAFIDE
|
INGREDIENTE:
o foaie de placinta
500 gr branza
de vaca
4 oua
o lingura cu faina
zahar dupa gust
stafide
smantana
unt
|
Se intinde o foaie de placinta, dupa care se lasa cateva minute. Se amesteca branza de vaca impreuna cu ouale, faina, zaharul si stafidele. Se amesteca totul bine si se pune cu lingura pe foaia bine unsa cu unt.
Se face un sul cu ajutorul fetei de masa, pe care o ridicam dinspre partea lunga a mesei. Se taie sulul in 2 sau 3 bucati, adunandu-se marginile ca sa nu se imprastie compozitia. Se unge tava cu unt, se asaza placinta si se stropeste deasupra cu unt. Se da la cuptor, la foc potrivit. Cand este gata se asaza pe o farfurie, se presara zahar si se serveste cald.
SFAT
Se poate servi si cu smantana.
BAUTURA: Cappuccino
|
|
PRAJITURA COMBINATA
|
INGREDIENTE:
BLAT
250 gr unt
200 gr zahar
5 oua
80 ml lapte
100 gr nuci
300 gr faina
30 gr cacao
un plic praf de copt
CREMA
3 fiole cu esenta de vanilie
doua pachete crema de vanilie
o lamaie
ciocolata rasa
|
Pentru obtinerea blatului se amesteca untul cu laptele, ouale puse pe rand si zaharul. Cand se obtine o masa omogena se pun nucile maruntite, faina, cacaua si praful de copt. Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava si se da la cuptor, la foc potrivit.
Crema de vanilie se pregateste urmarind indicatiile de pe pachet, la care se adauga coaja si zeama de la o lamaie si cele 3 fiole cu esenta de vanilie. Dupa ce s-a copt blatul, se taie in doua si se umple cu crema de vanilie.
SFAT
Deasupra se presara ciocolata rasa.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
PRAJITURA GLAZURATA
|
INGREDIENTE:
COMPOZITIE
200 gr zahar
250 gr faina
un ou
50 gr unt
doua linguri cu miere
100 gr lapte
un varf lingurita bicarbonat
coaja rasa de lamaie
vanilie
GLAZURA
250 gr zahar
250 gr unt
50 gr cacao
6 linguri cu lapte
|
Se freaca zaharul cu untul, dupa care se adauga si restul de ingrediente. Se pune la copt intr-o tava unsa si tapetata cu faina.
Pentru glazura se pun la fiert, la foc mic, toate ingredientele. Se amesteca pana ce compozitia capata aspectul unei smantani groase. Cand blatul s-a copt, prajitura se scoate si se taie bucati, dupa care se da prin glazura si se serveste calda.
SFAT
Se poate orna cu alune sau miez de nuca.
BAUTURA: Lapte cald
|
|
MELCISORI CU NUCA
|
INGREDIENTE:
300 gr faina
150 gr zahar
zahar vanilinat
doua galbenusuri
200 gr unt
3 linguri cu smantana
arome
nuca
o lingura cu cacao
|
Faina, zaharul, zaharul vanilinat, galbenusurile si untul se amesteca, pana ce se obtine o compozitie omogena. Se imparte aluatul obtinut in doua parti, iar o jumatate se amesteca impreuna cu cacaua, nuca si smantana.
Se intind doua foi, una alba si una neagra si se pun una peste alta. Se ruleaza si se tin o ora la rece. Se taie rulada in felii care se pun in tava tapetata cu hartie si se da la copt.
SFAT
Se servesc la ceai sau lapte.
BAUTURA: Ceai de fructe de padure
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-