x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

03 Mai 2005   •   00:00


  • 4 mai 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    CIORBA DE VITA
    INGREDIENTE:
  • 800 gr carne de vita
  • un morcov
  • o ceapa
  • o albitura
  • doua rosii
  • leustean
  • 500 ml bors
  • smantana
  • un ardei iute
  • Se curata carnea de pielite si se portioneaza. Se pune la fiert in apa cu sare si se spumeaza de cateva ori. Se curata morcovul, ceapa si albitura, se spala si se toaca. Dupa ce carnea aproape s-a fiert, se adauga legumele tocate si se continua fierberea. Rosiile se curata de pielite si se toaca marunt. Dupa ce au fiert si legumele se adauga si rosiile.

    Cand totul a fiert, se adauga borsul si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Dupa ce s-a luat de pe foc, se adauga leusteanul tocat.

    SFAT

    Se serveste cu smantana si ardei iute .

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    SALATA ASORTATA
    INGREDIENTE:
  • 150 gr costita
  • 150 gr salam picant
  • 100 gr fasole alba boabe
  • 100 gr fasole rosie boabe
  • doua cepe
  • un castravete
  • doi morcovi
  • doua rosii
  • o salata verde
  • patrunjel
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • sare, piper
  • Se pun la fiert ambele feluri de fasole cu un morcov si o ceapa. In timp ce fasolea fierbe, se pregatesc celelalte ingrediente. Costita si salamul se taie fasii. Morcovul se curata, se spala si se taie fasiute pe lung. Castravetele se curata si se taie betisoare, iar rosiile se taie rondele. Se curata si a doua ceapa si se taie solzisori.

    Dupa ce fasolea a fiert, se lasa la scurs, iar intre timp se imbraca un platou cu frunze de salata. Dupa ce s-a scurs, se asaza fasolea pe platou, separata pe culori. Se aranjeaza si celelalte ingrediente pregatite, pe gramajoare, alaturi de fasole. Cand legumele au fost aranjate, se sareaza, se pipereaza si se stropesc cu ulei de masline si cu zeama de lamaie.

    SFAT

    Se presara patrunjel tocat.

    BAUTURA:

    Vodca

    PULPA DE MIEL CU PIURE
    INGREDIENTE:
  • 600 gr pulpa de miel
  • 50 gr susan
  • 400 gr cartofi
  • 50 gr unt
  • o salata verde
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • ulei
  • un castravete
  • Se curata carnea de pielite, se spala, se sareaza, se pipereaza, se unge cu ulei si se da la cuptor intr-o tava cu putina apa. Din cand in cand, se scoate vasul si se unge carnea cu zeama din vas. Cand este aproape gata, se adauga susanul peste bucatile de carne.

    Separat, se curata cartofii si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg si se piseaza. Cand au devenit o pasta, se adauga untul si sare daca mai este nevoie, apoi se amesteca. Se asaza pe o farfurie o frunza de salata, pe ea doua linguri de piure, iar alaturi carnea de miel, ornata cu patrunjel.

    SFAT

    Se serveste cu feliute de castravete.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    MANCARE DE VITA CU STAFIDE
    INGREDIENTE:
  • 800 gr carne de vita
  • 50 gr stafide
  • 50 gr prune uscate
  • o ceapa
  • 400 gr cartofi
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • ulei
  • Se alege carnea de vita, se spala si se taie bucati potrivit de mari. Se sareaza, se pipereaza si se asaza intr-un vas in care s-a pus o cana cu apa si se da la cuptor. Din cand in cand se unge carnea cu zeama lasata in tava. Cand carnea este gata fiarta, se adauga stafidele si se mai lasa cateva minute.

    Intre timp se curata cartofii si ceapa si se taie rondele. Se incinge ulei intr-o tigaie si se rumenesc usor atat ceapa, cat si cartofii. Se servesc pe o farfurie bucati de carne de vita, alaturi de rondele de cartofi si ceapa. Se orneaza cu patrunjel verde.

    SFAT

    Se asezoneaza cu prune uscate.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE TON CU MASLINE
    INGREDIENTE:
  • o conserva cu ton
  • 4-5 linguri cu maioneza
  • doua rosii
  • cateva masline
  • boabe de porumb
  • sare
  • piper
  • Tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas. Rosiile se spala, se curata de seminte si se taie cubulete. Maslinelor li se scot samburii si se taie marunt.

    Se amesteca rosiile maruntite si maslinele cu conserva de ton, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate consuma asa sau se poate adauga si maioneza.

    SFAT

    In compozitie se pot adauga si boabe de porumb.

    BAUTURA:

    Riesling

    RULOURI DE PESTE CU GOGOSARI
    INGREDIENTE:
  • 12 bucati file de peste marinat
  • doi gogosari murati
  • sare
  • piper
  • ulei
  • zeama de lamaie
  • o salata verde
  • Se aleg bucati de peste mai carnoase, se sareaza si se stropesc cu ulei si zeama de lamaie. Intre timp se scurg gogosarii de zeama murata si se taie cubulete de marime potrivita.

    Se intind apoi fileurile, iar in centrul lor se pune cate o bucatica de gogosar, apoi se ruleaza. Se asaza pe un platou si se pipereaza.

    SFAT

    Se servesc pe frunze de salata.

    BAUTURA:

    Traminer

    CROCHETE CU DOVLECEI
    INGREDIENTE:
  • crochete de crap
  • sare
  • piper
  • 100 ml de ulei
  • doi dovlecei
  • zeama de lamaie
  • gogosari acri
  • Crochetele de crap semipreparate se pun la prajit in uleiul incins. Se lasa la foc mic pana ce se rumenesc. Se scot pe o farfurie si se acopera cu un capac pentru a sta calde.

    Intre timp, dovleceii se spala, se taie feliute subtiri, se sareaza si se pun la prajit in ulei incins. Dupa ce s-au prajit, se scot si se servesc alaturi de crochetele de crap.

    SFAT

    Se pot servi cu gogosari acri sau cu lamaie.

    BAUTURA:

    Merlot

    TARTINE CU CASCAVAL SI ANSOA
    INGREDIENTE:
  • 200 gr file de ansoa
  • 200 gr cascaval
  • 4 felii de paine
  • piper
  • zeama de lamaie
  • un gogosar
  • Se iau fileuri de ansoa si se pun pe o farfurie sa se mai scurga de grasime. Se taie cascavalul felii si se pune cate o felii de cascaval pe o felie de paine.

    Tartinele se asaza pe un platou si se pun in cuptorul cu microunde pentru un minut sau doua, atat cat sa se topeasca cascavalul. Cand se scot, se asaza fileurile de peste deasupra cascavalului. Apoi se picura deasupra tuturor putina zeama de lamaie.

    SFAT

    Se serveste imediat dupa ce s-a scos din cuptor cu felii de gogosari.

    BAUTURA:

    Vin spumant

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE PRAZ
    INGREDIENTE:
  • 5 fire de praz
  • 200 gr maioneza
  • piper negru boabe
  • ulei de masline
  • sare
  • o salata verde
  • o jumatate de lamaie
  • leustean
  • Se aleg cateva fire de praz mai frumoase, se spala si se taie bucati potrivite ca marime. Se curata si salata si se taie fasii mai subtiri.

    Se ia un vas putin adanc si se asaza in el prazul si salata. Se picura deasupra ulei de masline si se amesteca impreuna cu maioneza gata preparata. Se lasa cateva minute la rece, apoi se scoate si se toarna deasupra zeama de la o jumatate de lamaie, se adauga piperul boabe si se sareaza.

    SFAT

    Se garniseste cu leustean.

    BAUTURA:

    Palinca

    CIORBA DE CEAPA ROSIE
    INGREDIENTE:
  • 700 gr ceapa rosie
  • doi morcovi
  • o telina
  • 200 ml suc de rosii
  • sare
  • piper
  • un litru de bors
  • o legatura de patrunjel
  • Se curata ceapa si se taie rondele. Morcovii si telina se spala, se curata si se lasa intregi sau se dau pe razatoare, dupa preferinta. Se pun toate la fiert intr-o oala cu apa, in care s-au adaugat putina sare si piper.

    Dupa ce legumele sunt aproape fierte se adauga sucul de rosii si se continua fierberea. Se ia oala de pe foc si se adauga borsul fiert separat. Se mai lasa putin sa dea in cateva clocote.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel tocat.

    BAUTURA:

    Tuica

    MANCARE DE CIUPERCI CU OU
    INGREDIENTE:
  • 400 gr ciuperci
  • 4 oua
  • un morcov
  • o ceapa
  • ulei
  • sare
  • piper
  • verdeata
  • lamaie
  • Se spala ciupercile si se taie bucati potrivite. Morcovul se spala si se da pe razatoarea mica, iar ceapa se curata si se toaca marunt. Se ia o tigaie si se pune in ea uleiul sa se incinga, apoi se adauga ceapa, morcovul si ciupercile. Se lasa atat cat e nevoie pentru a se rumeni si a prinde culoare.

    Intre timp se fierb ouale, astfel incat sa fie cleioase. Cand legumele s-au rumenit, se asaza pe o farfurie, iar deasupra lor se pune un ou curatat de coaja si taiat pe din doua. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata sau lamaie.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SUPA CU GALUSTE
    INGREDIENTE:
  • doi litri supa de legume
  • doua oua
  • o lingurita cu unt
  • 6 linguri cu gris
  • sare
  • piper
  • ceapa rosie
  • patrunjel
  • Se freaca untul cu ouale pana se obtine o spuma. Se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu. Cand se obtine o pasta cu o consistenta mai densa, se adauga un praf de sare. Intre timp, se strecoara zeama de legume si se pune intr-o cratita pe foc. Se asteapta sa dea in clocot, apoi se inmoaie o lingurita in unt si se iau rotocoale mici din pasta de gris, carora li se da drumul in supa. Dupa ce s-a pus toata pasta de gris, se acopera oala pe jumatate cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic circa un sfert de ora. Din cand in cand, se mai ridica capacul si se intorc galustele.

    Cand sunt gata facute, se scot din oala cu spumiera, se asaza intr-o farfurie, ca sa nu se sfarame, iar deasupra se toarna supa.

    SFAT

    Se poate servi cu patrunjel tocat si ceapa rosie.

    BAUTURA:

    Tuica

    PREPARATE DULCI

    STRUDEL CU BRANZA SI STAFIDE
    INGREDIENTE:
  • o foaie de placinta
  • 500 gr branza de vaca
  • 4 oua
  • o lingura cu faina
  • zahar dupa gust
  • stafide
  • smantana
  • unt
  • Se intinde o foaie de placinta, dupa care se lasa cateva minute. Se amesteca branza de vaca impreuna cu ouale, faina, zaharul si stafidele. Se amesteca totul bine si se pune cu lingura pe foaia bine unsa cu unt.

    Se face un sul cu ajutorul fetei de masa, pe care o ridicam dinspre partea lunga a mesei. Se taie sulul in 2 sau 3 bucati, adunandu-se marginile ca sa nu se imprastie compozitia. Se unge tava cu unt, se asaza placinta si se stropeste deasupra cu unt. Se da la cuptor, la foc potrivit. Cand este gata se asaza pe o farfurie, se presara zahar si se serveste cald.

    SFAT

    Se poate servi si cu smantana.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    PRAJITURA COMBINATA
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • 250 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 5 oua
  • 80 ml lapte
  • 100 gr nuci
  • 300 gr faina
  • 30 gr cacao
  • un plic praf de copt

    CREMA
  • 3 fiole cu esenta de vanilie
  • doua pachete crema de vanilie
  • o lamaie
  • ciocolata rasa
  • Pentru obtinerea blatului se amesteca untul cu laptele, ouale puse pe rand si zaharul. Cand se obtine o masa omogena se pun nucile maruntite, faina, cacaua si praful de copt. Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava si se da la cuptor, la foc potrivit.

    Crema de vanilie se pregateste urmarind indicatiile de pe pachet, la care se adauga coaja si zeama de la o lamaie si cele 3 fiole cu esenta de vanilie. Dupa ce s-a copt blatul, se taie in doua si se umple cu crema de vanilie.

    SFAT

    Deasupra se presara ciocolata rasa.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    PRAJITURA GLAZURATA
    INGREDIENTE:

    COMPOZITIE
  • 200 gr zahar
  • 250 gr faina
  • un ou
  • 50 gr unt
  • doua linguri cu miere
  • 100 gr lapte
  • un varf lingurita bicarbonat
  • coaja rasa de lamaie
  • vanilie

    GLAZURA
  • 250 gr zahar
  • 250 gr unt
  • 50 gr cacao
  • 6 linguri cu lapte
  • Se freaca zaharul cu untul, dupa care se adauga si restul de ingrediente. Se pune la copt intr-o tava unsa si tapetata cu faina.

    Pentru glazura se pun la fiert, la foc mic, toate ingredientele. Se amesteca pana ce compozitia capata aspectul unei smantani groase. Cand blatul s-a copt, prajitura se scoate si se taie bucati, dupa care se da prin glazura si se serveste calda.

    SFAT

    Se poate orna cu alune sau miez de nuca.

    BAUTURA:

    Lapte cald

    MELCISORI CU NUCA
    INGREDIENTE:
  • 300 gr faina
  • 150 gr zahar
  • zahar vanilinat
  • doua galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 3 linguri cu smantana
  • arome
  • nuca
  • o lingura cu cacao
  • Faina, zaharul, zaharul vanilinat, galbenusurile si untul se amesteca, pana ce se obtine o compozitie omogena. Se imparte aluatul obtinut in doua parti, iar o jumatate se amesteca impreuna cu cacaua, nuca si smantana.

    Se intind doua foi, una alba si una neagra si se pun una peste alta. Se ruleaza si se tin o ora la rece. Se taie rulada in felii care se pun in tava tapetata cu hartie si se da la copt.

    SFAT

    Se servesc la ceai sau lapte.

    BAUTURA:

    Ceai de fructe de padure
    ×