PREPARATE DIN CARNE
PIEPT DE PORC UMPLUT
|
INGREDIENTE:
800 gr piept
de porc
150 gr orez
50 gr stafide
ceapa verde
un ou
50 gr nuci
piper boabe si macinat
ciuperci de padure
sare
ulei
verdeata
|
Se alege o bucata de piept de porc si o pregatim ca pentru rulada. Carnea taiata, dupa ce am nivelat bucata pentru friptura, se toaca si se amesteca cu sare si piper, un ou, verdeata. Din aceasta tocatura se fac perisoare mai mari, se dau prin faina si se prajesc. Bucata de piept de porc se taie fasii de 4 cm. Fiecare fasie se ruleaza avand la mijloc o perisoara pregatita. Se asaza rulourile de piept de porc intr-o tava, se adauga sare si piper si se dau la cuptor.
Separat, se fierbe orezul cu stafide, cu un praf de sare si putin ulei. Dupa ce orezul a fiert se adauga ceapa verde taiata si se amesteca.
Dupa ce friptura este gata se serveste cu garnitura de orez, ciuperci de padure si nuci.
SFAT
Pieptul de porc umplut se poate servi cu salata de varza.
BAUTURA: Merlot
|
|
SARAMURA DE PUI
|
INGREDIENTE:
doi piepti de pui
sare
ulei
piper
doua foi de dafin
un ardei iute
|
Pieptul de pasare se bate si se sareaza pe ambele parti, dupa care se pune la fript pe gratarul incins si uns cu grasime.
Separat, se fierbe putina apa cu sare, cu boabe de piper, doua foi de dafin si ardeiul iute ciupit la un capat. Dupa ce carnea s-a fript, se scoate intr-un vas si se toarna peste ea saramura pregatita anterior. Se acopera vasul si se lasa cateva minute pana se patrunde carnea.
SFAT
Se serveste calda, cu usturoi verde.
BAUTURA: Tuica
|
|
BRANZA CU PIEPT AFUMAT
|
INGREDIENTE:
600 gr piept de porc afumat
400 gr de branza cu mucegai
ulei
patrunjel verde
|
Se taie pieptul de porc afumat felii si se rumeneste in ulei pe ambele parti. Branza cu mucegai se taie si ea felii si se asaza fiecare felie de branza pe cate o felie de piept de porc.
Se introduce in cuptor cateva minute, cat sa se topeasca branza.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
BAUTURA: Feteasca Neagra
|
|
PUI LA CUPTOR CU FRUCTE
|
INGREDIENTE:
un pui
doua portocale
o lamaie verde
100 gr miez
de nuca
200 gr capsuni
sare
ulei
|
Se alege un pui frumos, se sareaza, se unge cu ulei si se introduce in cuptor. Dupa ce s-a fript, se imparte in patru si se serveste cu garnitura de fructe si nuci.
SFAT
Dupa gust, se poate servi si cu smantana.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PREPARATE DIN PESTE
PESTE ALB CU SOS DE RIDICHI
|
INGREDIENTE:
800 gr file
de peste alb
150 gr
de smantana
doua linguri cu ulei de masline
zeama de lamaie
o ridiche alba rasa
|
Fileul de peste se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert se scoate si se lasa la racit.
Se pregateste un sos rece din smantana frecata cu ulei de masline si cu zeama de lamaie. Se adauga in sos si ridichea alba, rasa. Dupa ce pestele s-a racit, se toarna peste el sosul alb.
SFAT
Se serveste rece, garnisit cu patrunjel tocat.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
|
|
SALAU CU CARTOFI NATUR
|
INGREDIENTE:
800 gr file
de salau
600 gr cartofi
o legatura
de patrunjel
o lamaie
sare
100 gr de faina
un pahar cu ulei
|
Se curata cartofii, se taie in sferturi si se pun la fiert in apa cu sare.
Intre timp se spala fileul de peste, se sareaza, se trece prin faina si se rumeneste in ulei. Dupa ce s-a prajit, se stropeste cu zeama de lamaie si se serveste alaturi de cartofii natur.
SFAT
Se presara patrunjel tocat.
BAUTURA: Traminer
|
|
TARTINE CU ICRE BICOLORE
|
INGREDIENTE:
8 felii de paine prajita
20 gr unt
100 gr
de mozzarella
50 gr masline
50 gr icre
de somon
50 gr icre
de pastrav
o lamaie
o legatura
de patrunjel
|
Painea curatata de coaja se prajeste pe plita sau la prajitorul electric. Pe feliile de paine prajite si unse cu unt se pun fasii de mozzarella (sau alta branza dulce), aceasta avand rolul de a absorbi sarea din icre, si de-abia apoi icrele.
Peste icre se pun felii subtiri de lamaie si jumatati de masline fara samburi.
SFAT
Tartinele pot fi ornate cu frunzulite de patrunjel sau dupa gustul gospodinei.
BAUTURA: Vin spumant alb sec
|
|
CRAP FIERT IN VIN ROSU
|
INGREDIENTE:
800 gr crap
500 ml vin rosu
200 gr broccoli
foi de dafin
piper
sare
patrunjel verde
|
Se spala pestele si se portioneaza. Se fierb bucatile de peste in vin, cu sarea, piperul si foile de dafin. Dupa ce pestele s-a fiert, se scoate pe un platou.
Intre timp se fierb broccoli in apa cu sare. Cand este gata, se asaza pe platou alaturi de peste.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
BAUTURA: Pinot Noir
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA DE OREZ CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
200 gr orez
cu bob lung
3 fire de ceapa verde
50 gr stafide
doua rosii
doi morcovi
o conserva
cu mazare
3-4 buchetele
de broccoli
sos vinaigrette
sau maioneza
ulei
sare
piper
|
Se spala orezul si se pune la fiert cu un praf de sare. Morcovii se curata, se spala si se taie cubulete. Rosiile spalate si curatate de seminte si pielite se taie cubulete, iar mazarea din conserva si broccoli se dau in clocot cateva minute.
Peste orezul fiert se adauga rosiile, morcovii, mazarea, stafidele, broccoli si ceapa verde taiata marunt. Se amesteca totul cu putin ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu maioneza sau sos vinaigrette.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
SUPA CHINEZEASCA
|
INGREDIENTE:
un ardei gras
cateva foi
de varza rosie
cateva foi
de varza alba
doi morcovi
o ceapa
o salata verde
ulei
sare
zeama de lamaie
|
Se pun la fiert in apa cu ulei si putina sare ceapa tocata marunt si varza taiata fasii. Se adauga ardeiul curatat de seminte si taiat cubulete sau fideluta si morcovii dati pe razatoare.
Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga salata verde taiata fasii mai mari.
SFAT
Se poate adauga zeama de lamaie.
BAUTURA: Rachiu din orez
|
|
TABOULE (SALATA DE PATRUNJEL)
|
INGREDIENTE:
3 legaturi patrunjel
3 rosii
o ceapa
100 gr grau maruntit
o lingura cu
sos de rodii
o lingura
cu ulei de masline
sare
|
Graul maruntit se pune la inmuiat in apa calduta si se lasa la inflorit o jumatate de ora. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se spala si se taie cubulete, iar patrunjelul se toaca marunt.
Dupa ce graul s-a inmuiat se amesteca impreuna cu rosiile, patrunjelul si uleiul de masline. Se stropeste cu sos de rodii.
SFAT
Se poate servi si ca garnitura la friptura de pui.
BAUTURA: Apa plata cu lamaie
|
|
ROSII UMPLUTE
|
INGREDIENTE:
150 gr orez
100 gr telemea
8 rosii
o ceapa
piper
trei linguri cu ulei
sare
un morcov
o legatura
de patrunjel
curry
|
Orezul se pune la fiert in apa, cu un praf de sare. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la calit in ulei impreuna cu morcovul ras. Dupa ce orezul s-a fiert, se amesteca impreuna cu ceapa si morcovul calite. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, adaugandu-se putin curry pentru a da culoare.
Branza se taie cubulete si se adauga peste compozitia de orez. Se aleg rosii frumoase, se taie capacele si se scoate miezul. Golul ramas se umple cu amestecul de orez si branza.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PREPARATE DULCI
CAPSUNI CU FRISCA
|
INGREDIENTE:
400 gr frisca
500 gr capsuni
|
Se aleg capsuni mari si cu grija se decupeaza capacul si se scoate putin din mijloc. Se umple capsuna cu frisca si se asaza capacul la loc. Se introduc la frigider si se servesc reci.
SFAT
Se garnisesc cu frunze de menta.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
BULGARI CU FULGI DE MIGDALE
|
INGREDIENTE:
100 gr visine
din visinata
doua linguri de cacao
150 gr unt
150 gr zahar pudra
400 gr biscuiti
fulgi de migdale sau nuca de cocos
|
Se freaca untul cu zaharul pudra, cu cacaua si biscuitii macinati. Dupa ce amestecul s-a omogenizat se adauga visinele.
Se fac bulgari din acest amestec si se tavalesc prin fulgi de migdale.
SFAT
Fulgii de migdale pot fi inlocuiti cu nuca de cocos.
BAUTURA: Cappuccino
|
|
TARTA DE MERE
|
INGREDIENTE:
250 gr faina
250 gr unt
un ou
un kg de mere
200 gr de zahar
scortisoara
sare
|
Se amesteca faina cu un praf de sare, cu oul batut si untul. Dupa ce s-a framantat bine, aluatul obtinut se lasa la rece timp de o ora, dupa care se intinde o foaie mai groasa si se pune in tava rotunda sau dreptunghiulara. Se introduce tava la cuptor la foc moderat.
Merele se curata de coaja si se taie felii subtiri. Dupa ce foaia s-a copt, se scoate, iar merele se asaza peste foaie acoperind-o complet. Se presara cu scortisoara, se adauga cateva linguri de zahar peste mere si se introduce din nou la cuptor peste cateva minute.
SFAT
Se poate servi cu frisca.
BAUTURA: Lichior de cirese
|
|
CATAIF CU FISTIC
|
INGREDIENTE:
FOAIE
3 oua
300 gr faina
sare
SIROP
200 gr zahar
150 ml apa
50 ml rom
CREMA
400 gr nuca
coaja de lamaie
100 gr zahar
scortisoara pudra
nuca de cocos
100 ml lapte
20 ml rom
|
Din oua si faina se fac taitei subtiri care se pun la uscat. Dupa ce s-au uscat, se presara intr-o tava mare si se coc circa 15 minute in cuptor pana se rumenesc putin. In acest timp se fierbe zaharul cu romul si apa si se stropesc taiteii. Se mai lasa la cuptor pana ce taiteii absorb tot siropul, iar in tava se formeaza ca o foaie, care se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se taie in patrate de 5/5 cm.
Crema de nuci se obtine fierband in lapte nucile (macinate in prealabil) cu zaharul, romul, scortisoara si coaja de lamaie. Patratele de taitei se umplu cu crema de nuci si se imbina doua cate doua.
SFAT
Se presara deasupra nuca de cocos.
BAUTURA: Moccaccino
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-