23 FEBRUARIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
PUI
CU BAME
|
INGREDIENTE:
un pui mare
doua cepe
un kg bame
o ceasca de bors
4 rosii sau o
lingura de bulion
un paharel cu vin
sare
|
Se taie puiul in bucati si se prajeste in ulei incins. Dupa ce bucatile s-au rumenit putin, se adauga un praf de sare si ceapa tocata.
Intre timp se curata bamele de codite si se oparesc cu bors (sau cu otet indoit cu apa). Se clatesc apoi in mai multe ape reci si se lasa la scurs cateva minute. Dupa ce bamele s-au scurs foarte bine, se pun in cratita peste bucatile de pui si se amesteca bine. Deasupra se pun rosiile taiate sau bulionul si putina apa. Se lasa sa fiarba inabusit circa 30 de minute.
Cand amestecul e gata fiert, se toarna deasupra un paharel de vin si se introduce cateva minute la cuptor.
SFAT
Se poate servi cu ardei iute.
BAUTURA: Riesling
|
|
RASOL
DE VACA
|
INGREDIENTE:
un kg carne de vaca
4 morcovi
3 cepe
o radacina de patrunjel
6 cartofi
o jumatate de varza
4 l apa
|
Se pune carnea de vaca la fiert intr-o oala cu apa clocotita si se spumeaza de cateva ori, pana ce nu se mai formeaza spuma. In zeama in care fierbe carnea se adauga morcovii, ceapa si radacina de patrunjel, toate netaiate. Se lasa la fiert la foc potrivit. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga in supa cartofii taiati in doua si cateva bucati din varza fiarta in prealabil.
Se lasa totul sa fiarba inca 5-6 minute, dupa care se scoate carnea, se asaza pe o farfurie, iar imprejurul ei se pun cartofii, varza si morcovii din supa, toate taiate felii subtiri.
SFAT
Se serveste cu sos de hrean sau muraturi.
BAUTURA: Votca
|
|
IEPURE
CU MASLINE
|
INGREDIENTE:
o jumatate de iepure
3 linguri de ulei
4 cepe
250 gr arpagic
200 gr masline
un paharel vin
o lingura bulion
sare
piper
|
Se curata bine iepurele, se separa bucata potrivita pentru friptura, iar restul se taie in bucati. Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei. Cand ceapa incepe sa prinda o culoare galbuie, se pun bucatile de iepure si se lasa sa se rumeneasca. Se adauga din cand in cand putina apa calda peste amestec, pentru a se fragezi carnea.
Separat, se prajeste usor arpagicul in ulei si se toarna peste mancare. Cand carnea de iepure este suficient de frageda, se adauga un paharel de vin, amestecat inainte cu bulionul si maslinele fierte separat in apa, timp de 10 minute.
Se lasa mancarea sa scada, dupa care se potriveste de sare si piper.
SFAT
Mancarea se serveste numai calda.
BAUTURA: Merlot
|
|
PIEPT DE PASARE CU SOS DE ROSII
|
INGREDIENTE:
un piept de pasare
3 l apa
doua cepe
un morcov
o legatura de patrunjel
50 gr unt
o cana bulion
o lingura faina
boabe de piper
sare
|
Se curata pieptul de pielita, se taie felii si se fierbe intr-o cratita.
Separat se prajeste ceapa cu morcovul in unt pana ce incepe sa se ingalbeneasca, iar peste ea se adauga faina. Se stinge amestecul cu o ceasca din zeama in care a fiert pieptul de pasare si se face un sos potrivit de gros, in care se adauga bulionul.
Se amesteca totul bine, se toarna sosul peste carnea de pasare, se presara patrunjelul tocat si se lasa la fiert inca 10 minute, la foc mic.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
CIORBA
DE BERBEC
|
INGREDIENTE:
doi litri de apa
un litru de bors
un kg carne de berbec
un morcov
o radacina de patrunjel
o varza mica
500 gr rosii
un ardei gras
sare
|
Se taie carnea in bucati, nici prea mari, nici prea mici, si se fierb in apa, cu un morcov si patrunjel. Se spumeaza de cateva ori si se potriveste de sare.
Cand carnea e fiarta pe jumatate, se adauga varza taiata, rosiile si ardeiul gras taiat marunt, apoi borsul. Se mai lasa pe foc cateva minute, dupa care se poate servi.
SFAT
Se consuma cu ardei iute.
BAUTURA: Tuica
|
|
CIORBA TARANEASCA
|
INGREDIENTE:
3 litri apa
un litru bors
un kg carne de vaca
o ceapa
un morcov
un patrunjel
jumatate de telina
o mana de fasole
o jumatate de varza
doi cartofi
doua rosii
o lingura de bulion
verdeata
sare
|
Se taie carnea de vaca in bucati potrivite si se pun la fiert intr-o oala cu apa. Dupa ce incepe sa fiarba se spumeaza de cateva ori si se potriveste de sare. Se taie marunt tot zarzavatul si se adauga in apa in care fierbe carnea. Se mai lasa sa fiarba cateva minute, dupa care se pun cartofii, rosiile, varza si o lingura de bulion. Se lasa la fiert atat cat trebuie ca sa nu se sfarame zarzavatul.
Se fierbe separat un litru de bors si se strecoara in oala in care fierbe zarzavatul. Se adauga verdeata, se potriveste de sare si se mai adauga sare de lamaie, daca mai trebuie acrita. Se mai lasa pe foc pana mai da in cateva clocote.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata deasupra.
BAUTURA: Gin
|
|
SUPA DE CARTOFI CU PRAZ
SI CARNE
|
INGREDIENTE:
3 litri apa
500 gr carne
400 gr cartofi
un morcov
o radacina de patrunjel
telina
4-5 fire de praz
30 gr unt
sare
|
Se fierb morcovul, patrunjelul, telina si carnea in apa cu sare. Cand sunt gata fierte se strecoara, iar in zeama ramasa se fierb cartofii taiati cubulete si prazul taiat in felii subtiri. Se lasa sa fiarba pana ce cartofii incep sa se sfarame. Apoi se adauga inapoi in supa carnea si zarzavaturile si se mai lasa pe foc cateva minute. Inainte de servire, se topeste in supa putin unt, pentru mai multa savoare.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
SALATA
DE PASARE
CU CIUPERCI
SI MAIONEZA
|
INGREDIENTE:
500 gr ciuperci
500 gr carne de pasare
300 ml ulei
zeama de lamaie
sare
piper
patrunjel verde tocat
3 oua
|
Se curata bine carnea de pui, se taie cubulete si se pune la fiert. Intre timp se curata si ciupercile, se spala si se pun sa fiarba in apa cu putina sare si piper. Cand sunt gata fierte, se taie feliute si se amesteca cu bucatile de carne fierte si scurse.
Separat se face maioneza din cele 3 galbenusuri cu ulei si zeama de lamaie, in care se adauga putina sare si putin piper. Se amesteca maioneza cu carnea si ciupercile si se omogenizeaza bine.
SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde tocat.
BAUTURA: Palinca
|
|
PREPARATE DIN PESTE
FILE DE CALCAN CU LAPTE
|
INGREDIENTE:
300 gr file
de calcan
3 cani de lapte
50 gr unt
200 gr orez fiert
3 cani apa
sare
piper
|
Amestecati intr-un vas apa si laptele si puneti pe foc. Cand lichidul incepe sa fiarba, adaugati pestele si lasati totul la foc mic timp de 5 minute. Scoateti apoi pestele din lapte, puneti-l pe o farfurie si adaugati langa el orezul fiert, amestecat cu putin unt si condimentat cu sare si piper dupa gust.
SFAT
Presarati deasupra verdeata tocata marunt.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
PESTE
CU FASOLE VERDE
|
INGREDIENTE:
un kg fasole verde
500 ml lapte
300 gr peste
6 linguri faina
3 galbenusuri
frunze de hazmatuchi
|
Se curata fasolea si se spala. Se fierbe un sfert de ora in apa cu sare, dupa care se adauga pestele deja curatat si se mai lasa pe foc inca 10 minute. Cand totul este fiert, se scoate fasolea, se lasa la scurs, apoi se bate cu mixerul pana ce se obtine o pasta.
Pasta de fasole obtinuta se pune intr-o tava, iar intre timp se bate si pestele cu mixerul. In pasta de peste obtinuta se adauga laptele, galbenusurile, faina si frunzele de hazmatuchi. Se amesteca totul bine pana ce se omogenizeaza, se adauga un praf de sare si se varsa peste stratul de fasole care se afla in tava. Se da totul la cuptor 15 minute.
SFAT
Se serveste cu cascaval ras deasupra.
BAUTURA: Riesling
|
|
CROCHETE
DE PESTE
CU CONOPIDA
|
INGREDIENTE:
o conopida mica
400 gr morun
6 felii de paine fara coaja
6 linguri ulei
suc de lamaie
sare
frunze de tarhon
o cana lapte
|
Pestele se spala, se fierbe in apa cu sare si se paseaza. Se pune pasta obtinuta intr-un castron si se amesteca cu miezul de paine inmuiat in prealabil in lapte si apoi stors. Peste acestea se adauga frunzele de tarhon taiate marunt si sucul de lamaie. Se omogenizeaza totul foarte bine si se amesteca si cu un praf de sare. Se ia din compozitie cate putin si se fac rulouri de 4-5 cm lungime.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun crochetele de peste sa se rumeneasca.
Separat, se fierbe conopida in apa cu sare si se desface in buchetele mici, care se servesc cu crochetele.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
PESTE
CU SMANTANA
SI CASCAVAL
|
INGREDIENTE:
un kg peste
3 oua
3 linguri cu smantana
3 linguri cu cascaval ras
o lingura faina
foi de dafin
50 gr unt
sare
piper
|
Se unge o cratita cu putin unt si se toarna in ea ouale intregi, batute ca pentru jumari, cu sare si piper. Se fierbe pestele si se curata de oase si pielita, dupa care se asaza peste amestecul de oua.
Deasupra se toarna smantana amestecata cu faina, cascavalul ras si restul de unt taiat bucati. Se da la cuptor cateva minute sa se rumeneasca.
SFAT
Cand este gata, se mai rade deasupra putin cascaval.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
PESTE IN VIN ROSU CU DAFIN
|
INGREDIENTE:
un crap
doua pahare vin rosu
150 gr unt
o lingura faina
250 gr arpagic
250 gr ciuperci
foi de dafin
cimbru
sare
piper
|
Se curata pestele, se portioneaza, se sareaza si se lasa sa stea cateva minute cu sare. Se curata arpagicul si se rumeneste in unt. Se adauga faina, ciupercile taiate, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera bucatile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand este gata fiert, se scoate pestele si se asaza pe un platou. De jur-imprejurul lui se pun arpagicul si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat.
SFAT
Se poate garnisi cu frunze de salata verde.
BAUTURA: Cabernet
|
|
Alt fel
DE PESTE PRAJIT
|
INGREDIENTE:
500 gr file
de peste
un ou
sare
piper negru macinat
chimen macinat
coriandru
o lingurita
de amidon
3 linguri ulei
|
Pestele se curata, se spala bine, se zvanta si se taie in bucati. Oul se bate impreuna cu sarea, iar separat se amesteca condimentele cu amidonul.
Se pune uleiul intr-o tigaie si se lasa sa se incinga. Cand este bine incins, se pun la prajit bucatile de peste, trecute mai intai prin ou, iar apoi prin amestecul de condimente. Se lasa sa se prajeasca pana pestele capata o culoare galben-maronie.
SFAT
Se serveste cu conopida, orez sau alte legume.
BAUTURA: Bere
|
|
PESTE
ELVETIAN
|
INGREDIENTE:
600 gr peste
un cubulet unt
doua cepe
sare
piper
un pahar vin
doua oua
3 linguri cu smantana
o legatura de patrunjel
|
Intr-o cratita unsa cu unt se pun cepele taiate pestisori, iar deasupra bucatile de peste gata curatate si spalate. Se adauga sare si piper, se toarna vinul si se acopera pestele cu hartie unsa cu unt. Se da totul la cuptor si se lasa la foc mic cam jumatate de ora.
Separat se freaca galbenusurile cu smantana, se sareaza, se adauga verdeata tocata marunt si se toarna peste peste dupa ce e scos din cuptor.
SFAT
Se serveste cu cartofi fierti si felii de lamaie.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
PESTE
CU SPANAC
|
INGREDIENTE:
750 gr file de peste
600 gr spanac
5 linguri ulei
3 cepe tocate
o legatura marar tocat
3 linguri cu menta tocata
200 ml apa
sare
piper
50 ml vin alb sec
|
Se taie pestele in bucati mici si se lasa la scurs cateva minute. Intre timp se caleste ceapa in ulei incins si se adauga menta si mararul. Apoi se pun bucatile de peste crud, sarate si piperate, se lasa 5 minute la prajit. Se acopera cu apa si se lasa se fierbe inabusit, la foc mic.
Spanacul se toaca marunt si se adauga peste fileul de peste. Se fierbe totul inca 10 minute si, cu 5 minute inainte de a stinge focul, se stropeste cu vin.
SFAT
Se serveste cat este cald.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
CHIFTELE
DE CARTOFI
|
INGREDIENTE:
5 cartofi fierti
50 gr telemea
3 oua
3 linguri faina
usturoi dupa gust
o lingurita boia dulce
verdeata (marar, patrunjel)
|
Cartofii fierti si telemeaua se rad pe razatoarea mica. Usturoiul se trece prin presa daca este uscat sau se toaca frunzele cat mai fin daca este verde. Se toaca, de asemenea, si verdeata. Se amesteca bine toate aceste ingrediente intr-un castron.
Separat, se bat ouale cu faina si boiaua si apoi se rastoarna in castron peste celelalte ingrediente. Se amesteca bine totul pana cand compozitia este bine legata. Se incinge uleiul si se ia cu lingura din compozitie, prajindu-se la foc mic, rumenindu-se pe ambele parti.
SFAT
Se pot servi cu garnitura de orez si salata verde.
BAUTURA: Pinot Noir
|
|
PILAF CU PRUNE USCATE
|
INGREDIENTE:
300 gr orez
400 gr prune uscate
50 gr zahar
40 gr ulei
un litru apa
|
Se aleg prunele, se spala in mai multe ape si se pun la inabusit in apa cu ulei. Cand prunele incep sa se umfle se adauga orezul spalat. Se toarna restul de apa si zaharul, se mai lasa la fiert 2-3 minute, iar apoi se pune vasul in cuptor.
SFAT
Se poate servi cu castraveti acri.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
PRAZ
CU MASLINE
|
INGREDIENTE:
100 gr masline
un kg praz
doua linguri ulei
500 gr rosii sau trei linguri bulion
o cana apa fierbinte
foi de dafin
o lingurita vegeta
patrunjel verde
|
Prazul se curata, se spala bine si se taie rondele, care se calesc cu cele doua linguri de ulei si trei linguri de apa. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga rosiile sau bulionul, se amesteca totul si se mai fierbe inca cinci minute. Peste acest amestec se pun si maslinele, impreuna cu apa fierbinte si cu vegeta. Se da apoi vasul la cuptor. Acest fel de mancare se poate servi cald sau rece, ca garnitura la chiftelute.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
FASOLE VERDE
CU MAIONEZA
SI USTUROI
|
INGREDIENTE:
500 gr fasole verde
150 gr maioneza
usturoi
patrunjel verde
|
Se curata fasolea si se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert se scurge si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit pastaile de fasole se toaca si se pun intr-un vas. Se adauga maioneza si usturoiul trecut prin presa. Se amesteca totul si se pune intr-o salatiera.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA: Muscat Otonel
|
|
ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
300 gr ciuperci
8 rosii
doua cepe
doua linguri ulei
doua lingurite cu pasta de tomate
o lingurita cu zahar
usturoi
o lingura pesmet
sare
piper
|
Se aleg rosii frumoase, se taie jumatati si se curata de seminte. Se pune un praf de sare si se lasa sa se scurga zeama. Ceapa tocata marunt, impreuna cu ciupercile tocate se calesc in ulei cu putina sare si piper. Cand ciupercile incep sa se inmoaie, se pun usturoiul pisat, o lingurita cu pasta de rosii, pesmetul si putina apa. Se amesteca bine totul pe foc, pana cand compozitia se ingroasa.
Se umplu rosiile cu acest amestec si se presara pesmet. Se asaza intr-un vas rezistent la foc. Se adauga o lingura de ulei si pasta de rosii subtiata cu apa peste rosiile umplute. Pentru a avea un gust cat mai bun, peste ele se dauga si o lingurita de zahar. Se introduc in cuptor. Se servesc reci.
SFAT
Daca inlocuim uleiul cu unt, acest fel de mancare se poate servi cald.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
SALATA
SICILIANA
|
INGREDIENTE:
500 gr cartofi copti
500 gr mere
400 gr telina
250 gr maioneza
sare
piper
|
Cartofii spalati se coc in cuptor. Se scot si se curata de coaja, se lasa la racit si se taie in rondele subtiri. Telina, bine curatata si spalata, se taie foarte subtire, ca taiteii. Merele se curata de coaja si se taie felii. Toate aceste ingrediente se amesteca intr-un vas impreuna cu maioneza, un praf de sare si piper.
SFAT
Dupa preferinta, se poate servi cu gogosari.
BAUTURA: Palinca
|
|
SALATA
BULGAREASCA
|
INGREDIENTE:
500 gr cartofi
250 gr rosii
doi ardei grasi
un castravete
doua cepe
3 linguri ulei
o lingura otet
sare
piper
|
Rosiile, ardeii, castravetele, ceapa, taiate in felii subtiri, se amesteca cu toate intr-un vas. Cartofii se spala, se curata, se pun la fiert, iar dupa ce au fiert se taie felii subtiri. Se amesteca cu celelalte legume si se asezoneaza cu ulei si otet. Se pune sare si piper dupa gust.
SFAT
Salata poate fi ornata cu masline sau felii de oua rascoapte.
BAUTURA: Tuica
|
|
PIZZA
VEGETALA
|
INGREDIENTE:
600 gr faina
300 ml apa calda
50 gr drojdie
o lingurita
margarina
o ceapa
un morcov
o telina
cimbru
pasta de rosii
100 gr masline
sare
piper
|
Se amesteca faina cu drojdia, dupa care se adauga apa calda, margarina si un praf de sare. Se face un aluat care se lasa sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina.
Ceapa, morcovul si telina se curata, se dau prin razatoare si se calesc. Se adauga sare, cimbru, piper si pasta de rosii. Pentru a se dilua sosul, se adauga putina apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se intinde peste aluatul crescut. Se orneaza cu masline taiate feliute, apoi se da la cuptor.
SFAT
Se serveste cu ketchup dulce sau picant.
BAUTURA: Bere
|
|
PREPARATE DULCI
TORT
CU CIOCOLATA
|
INGREDIENTE:
BLAT
10 oua
200 gr zahar pudra
120 gr faina
coaja rasa de la o lamaie
unt
CREMA
6 oua
200 gr zahar
200 gr unt
6 linguri
de ciocolata rasa
4 linguri apa
|
Galbenusurile se freaca cu zaharul, adaugandu-se si coaja rasa de la o lamaie, pana se obtine o crema. Peste aceasta compozitie se adauga albusurile batute spuma si faina putin cate putin, amestecand incet. Din aluatul obtinut se fac cinci foi subtiri si se coc intr-o tava dreptunghiulara sau rotunda, unsa cu unt. Cand toate foile sunt coapte si racite, se ung cu crema, se asaza unele peste altele si se glaseaza cu zahar ars sau cu aceeasi crema.
Pentru crema, se bat pe foc ouale intregi cu zaharul, pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rasa si topita in patru linguri de apa si untul. Se freaca totul pana se raceste, dupa care foile se umplu cu aceasta crema.
SFAT
Se pot presara deasupra alune rase sau nuca de cocos.
BAUTURA: Cappuccino
|
|
NEGRESA
GLAZURATA
|
INGREDIENTE:
BLAT
6 oua intregi
180 gr zahar
70 gr faina
3 linguri cacao
CREMA
200 gr unt
120 gr zahar
doua linguri cacao
GLAZURA DE CIOCOLATA
2-4 linguri cacao
o ceasca zahar pudra
doua lingurite ulei
4 linguri apa incalzita
|
Ouale, cacaua si zaharul se bat bine aproximativ 30 de minute, dupa care se adauga faina. Se unge o tava si se tapeteaza cu faina, dupa care se pune compozitia si se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe un platou.
Se face crema din unt, zahar si cacao, frecandu-se bine impreuna, dupa care se intinde peste blatul copt, racit si taiat in doua. Intre timp se pregateste glazura. Se amesteca zaharul cu cacaua, adaugandu-se cate o lingura de apa si uleiul pana se obtine o crema groasa care se toarna deasupra.
SFAT
Deasupra se poate presara nuca de cocos.
BAUTURA: Ciocolata calda
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-