x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

22 Feb 2005   •   00:00

23 FEBRUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

PUI CU BAME
INGREDIENTE:
  • un pui mare
  • doua cepe
  • un kg bame
  • o ceasca de bors
  • 4 rosii sau o lingura de bulion
  • un paharel cu vin
  • sare
  • Se taie puiul in bucati si se prajeste in ulei incins. Dupa ce bucatile s-au rumenit putin, se adauga un praf de sare si ceapa tocata.

    Intre timp se curata bamele de codite si se oparesc cu bors (sau cu otet indoit cu apa). Se clatesc apoi in mai multe ape reci si se lasa la scurs cateva minute. Dupa ce bamele s-au scurs foarte bine, se pun in cratita peste bucatile de pui si se amesteca bine. Deasupra se pun rosiile taiate sau bulionul si putina apa. Se lasa sa fiarba inabusit circa 30 de minute.

    Cand amestecul e gata fiert, se toarna deasupra un paharel de vin si se introduce cateva minute la cuptor.

    SFAT

    Se poate servi cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Riesling

    RASOL DE VACA
    INGREDIENTE:
  • un kg carne de vaca
  • 4 morcovi
  • 3 cepe
  • o radacina de patrunjel
  • 6 cartofi
  • o jumatate de varza
  • 4 l apa
  • Se pune carnea de vaca la fiert intr-o oala cu apa clocotita si se spumeaza de cateva ori, pana ce nu se mai formeaza spuma. In zeama in care fierbe carnea se adauga morcovii, ceapa si radacina de patrunjel, toate netaiate. Se lasa la fiert la foc potrivit. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga in supa cartofii taiati in doua si cateva bucati din varza fiarta in prealabil.

    Se lasa totul sa fiarba inca 5-6 minute, dupa care se scoate carnea, se asaza pe o farfurie, iar imprejurul ei se pun cartofii, varza si morcovii din supa, toate taiate felii subtiri.

    SFAT

    Se serveste cu sos de hrean sau muraturi.

    BAUTURA:

    Votca

    IEPURE CU MASLINE
    INGREDIENTE:
  • o jumatate de iepure
  • 3 linguri de ulei
  • 4 cepe
  • 250 gr arpagic
  • 200 gr masline
  • un paharel vin
  • o lingura bulion
  • sare
  • piper
  • Se curata bine iepurele, se separa bucata potrivita pentru friptura, iar restul se taie in bucati. Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei. Cand ceapa incepe sa prinda o culoare galbuie, se pun bucatile de iepure si se lasa sa se rumeneasca. Se adauga din cand in cand putina apa calda peste amestec, pentru a se fragezi carnea.

    Separat, se prajeste usor arpagicul in ulei si se toarna peste mancare. Cand carnea de iepure este suficient de frageda, se adauga un paharel de vin, amestecat inainte cu bulionul si maslinele fierte separat in apa, timp de 10 minute.

    Se lasa mancarea sa scada, dupa care se potriveste de sare si piper.

    SFAT

    Mancarea se serveste numai calda.

    BAUTURA:

    Merlot

    PIEPT DE PASARE CU SOS DE ROSII
    INGREDIENTE:
  • un piept de pasare
  • 3 l apa
  • doua cepe
  • un morcov
  • o legatura de patrunjel
  • 50 gr unt
  • o cana bulion
  • o lingura faina
  • boabe de piper
  • sare
  • Se curata pieptul de pielita, se taie felii si se fierbe intr-o cratita.

    Separat se prajeste ceapa cu morcovul in unt pana ce incepe sa se ingalbeneasca, iar peste ea se adauga faina. Se stinge amestecul cu o ceasca din zeama in care a fiert pieptul de pasare si se face un sos potrivit de gros, in care se adauga bulionul.

    Se amesteca totul bine, se toarna sosul peste carnea de pasare, se presara patrunjelul tocat si se lasa la fiert inca 10 minute, la foc mic.

    SFAT

    Se serveste cu muraturi.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CIORBA DE BERBEC
    INGREDIENTE:
  • doi litri de apa
  • un litru de bors
  • un kg carne de berbec
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • o varza mica
  • 500 gr rosii
  • un ardei gras
  • sare
  • Se taie carnea in bucati, nici prea mari, nici prea mici, si se fierb in apa, cu un morcov si patrunjel. Se spumeaza de cateva ori si se potriveste de sare.

    Cand carnea e fiarta pe jumatate, se adauga varza taiata, rosiile si ardeiul gras taiat marunt, apoi borsul. Se mai lasa pe foc cateva minute, dupa care se poate servi.

    SFAT

    Se consuma cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Tuica

    CIORBA TARANEASCA
    INGREDIENTE:
  • 3 litri apa
  • un litru bors
  • un kg carne de vaca
  • o ceapa
  • un morcov
  • un patrunjel
  • jumatate de telina
  • o mana de fasole
  • o jumatate de varza
  • doi cartofi
  • doua rosii
  • o lingura de bulion
  • verdeata
  • sare
  • Se taie carnea de vaca in bucati potrivite si se pun la fiert intr-o oala cu apa. Dupa ce incepe sa fiarba se spumeaza de cateva ori si se potriveste de sare. Se taie marunt tot zarzavatul si se adauga in apa in care fierbe carnea. Se mai lasa sa fiarba cateva minute, dupa care se pun cartofii, rosiile, varza si o lingura de bulion. Se lasa la fiert atat cat trebuie ca sa nu se sfarame zarzavatul.

    Se fierbe separat un litru de bors si se strecoara in oala in care fierbe zarzavatul. Se adauga verdeata, se potriveste de sare si se mai adauga sare de lamaie, daca mai trebuie acrita. Se mai lasa pe foc pana mai da in cateva clocote.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata deasupra.

    BAUTURA:

    Gin

    SUPA DE CARTOFI CU PRAZ SI CARNE
    INGREDIENTE:
  • 3 litri apa
  • 500 gr carne
  • 400 gr cartofi
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • telina
  • 4-5 fire de praz
  • 30 gr unt
  • sare
  • Se fierb morcovul, patrunjelul, telina si carnea in apa cu sare. Cand sunt gata fierte se strecoara, iar in zeama ramasa se fierb cartofii taiati cubulete si prazul taiat in felii subtiri. Se lasa sa fiarba pana ce cartofii incep sa se sfarame. Apoi se adauga inapoi in supa carnea si zarzavaturile si se mai lasa pe foc cateva minute. Inainte de servire, se topeste in supa putin unt, pentru mai multa savoare.

    SFAT

    Se serveste cu crutoane.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SALATA DE PASARE CU CIUPERCI SI MAIONEZA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr ciuperci
  • 500 gr carne de pasare
  • 300 ml ulei
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde tocat
  • 3 oua
  • Se curata bine carnea de pui, se taie cubulete si se pune la fiert. Intre timp se curata si ciupercile, se spala si se pun sa fiarba in apa cu putina sare si piper. Cand sunt gata fierte, se taie feliute si se amesteca cu bucatile de carne fierte si scurse.

    Separat se face maioneza din cele 3 galbenusuri cu ulei si zeama de lamaie, in care se adauga putina sare si putin piper. Se amesteca maioneza cu carnea si ciupercile si se omogenizeaza bine.

    SFAT

    Se presara deasupra patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Palinca

    PREPARATE DIN PESTE

    FILE DE CALCAN CU LAPTE
    INGREDIENTE:
  • 300 gr file de calcan
  • 3 cani de lapte
  • 50 gr unt
  • 200 gr orez fiert
  • 3 cani apa
  • sare
  • piper
  • Amestecati intr-un vas apa si laptele si puneti pe foc. Cand lichidul incepe sa fiarba, adaugati pestele si lasati totul la foc mic timp de 5 minute. Scoateti apoi pestele din lapte, puneti-l pe o farfurie si adaugati langa el orezul fiert, amestecat cu putin unt si condimentat cu sare si piper dupa gust.

    SFAT

    Presarati deasupra verdeata tocata marunt.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PESTE CU FASOLE VERDE
    INGREDIENTE:
  • un kg fasole verde
  • 500 ml lapte
  • 300 gr peste
  • 6 linguri faina
  • 3 galbenusuri
  • frunze de hazmatuchi
  • Se curata fasolea si se spala. Se fierbe un sfert de ora in apa cu sare, dupa care se adauga pestele deja curatat si se mai lasa pe foc inca 10 minute. Cand totul este fiert, se scoate fasolea, se lasa la scurs, apoi se bate cu mixerul pana ce se obtine o pasta.

    Pasta de fasole obtinuta se pune intr-o tava, iar intre timp se bate si pestele cu mixerul. In pasta de peste obtinuta se adauga laptele, galbenusurile, faina si frunzele de hazmatuchi. Se amesteca totul bine pana ce se omogenizeaza, se adauga un praf de sare si se varsa peste stratul de fasole care se afla in tava. Se da totul la cuptor 15 minute.

    SFAT

    Se serveste cu cascaval ras deasupra.

    BAUTURA:

    Riesling

    CROCHETE DE PESTE CU CONOPIDA
    INGREDIENTE:
  • o conopida mica
  • 400 gr morun
  • 6 felii de paine fara coaja
  • 6 linguri ulei
  • suc de lamaie
  • sare
  • frunze de tarhon
  • o cana lapte
  • Pestele se spala, se fierbe in apa cu sare si se paseaza. Se pune pasta obtinuta intr-un castron si se amesteca cu miezul de paine inmuiat in prealabil in lapte si apoi stors. Peste acestea se adauga frunzele de tarhon taiate marunt si sucul de lamaie. Se omogenizeaza totul foarte bine si se amesteca si cu un praf de sare. Se ia din compozitie cate putin si se fac rulouri de 4-5 cm lungime.

    Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun crochetele de peste sa se rumeneasca.

    Separat, se fierbe conopida in apa cu sare si se desface in buchetele mici, care se servesc cu crochetele.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    PESTE CU SMANTANA SI CASCAVAL
    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • 3 oua
  • 3 linguri cu smantana
  • 3 linguri cu cascaval ras
  • o lingura faina
  • foi de dafin
  • 50 gr unt
  • sare
  • piper
  • Se unge o cratita cu putin unt si se toarna in ea ouale intregi, batute ca pentru jumari, cu sare si piper. Se fierbe pestele si se curata de oase si pielita, dupa care se asaza peste amestecul de oua.

    Deasupra se toarna smantana amestecata cu faina, cascavalul ras si restul de unt taiat bucati. Se da la cuptor cateva minute sa se rumeneasca.

    SFAT

    Cand este gata, se mai rade deasupra putin cascaval.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    PESTE IN VIN ROSU CU DAFIN
    INGREDIENTE:
  • un crap
  • doua pahare vin rosu
  • 150 gr unt
  • o lingura faina
  • 250 gr arpagic
  • 250 gr ciuperci
  • foi de dafin
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • Se curata pestele, se portioneaza, se sareaza si se lasa sa stea cateva minute cu sare. Se curata arpagicul si se rumeneste in unt. Se adauga faina, ciupercile taiate, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera bucatile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic.

    Cand este gata fiert, se scoate pestele si se asaza pe un platou. De jur-imprejurul lui se pun arpagicul si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat.

    SFAT

    Se poate garnisi cu frunze de salata verde.

    BAUTURA:

    Cabernet

    Alt fel DE PESTE PRAJIT
    INGREDIENTE:
  • 500 gr file de peste
  • un ou
  • sare
  • piper negru macinat
  • chimen macinat
  • coriandru
  • o lingurita de amidon
  • 3 linguri ulei
  • Pestele se curata, se spala bine, se zvanta si se taie in bucati. Oul se bate impreuna cu sarea, iar separat se amesteca condimentele cu amidonul.

    Se pune uleiul intr-o tigaie si se lasa sa se incinga. Cand este bine incins, se pun la prajit bucatile de peste, trecute mai intai prin ou, iar apoi prin amestecul de condimente. Se lasa sa se prajeasca pana pestele capata o culoare galben-maronie.

    SFAT

    Se serveste cu conopida, orez sau alte legume.

    BAUTURA:

    Bere

    PESTE ELVETIAN
    INGREDIENTE:
  • 600 gr peste
  • un cubulet unt
  • doua cepe
  • sare
  • piper
  • un pahar vin
  • doua oua
  • 3 linguri cu smantana
  • o legatura de patrunjel
  • Intr-o cratita unsa cu unt se pun cepele taiate pestisori, iar deasupra bucatile de peste gata curatate si spalate. Se adauga sare si piper, se toarna vinul si se acopera pestele cu hartie unsa cu unt. Se da totul la cuptor si se lasa la foc mic cam jumatate de ora.

    Separat se freaca galbenusurile cu smantana, se sareaza, se adauga verdeata tocata marunt si se toarna peste peste dupa ce e scos din cuptor.

    SFAT

    Se serveste cu cartofi fierti si felii de lamaie.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    PESTE CU SPANAC
    INGREDIENTE:
  • 750 gr file de peste
  • 600 gr spanac
  • 5 linguri ulei
  • 3 cepe tocate
  • o legatura marar tocat
  • 3 linguri cu menta tocata
  • 200 ml apa
  • sare
  • piper
  • 50 ml vin alb sec
  • Se taie pestele in bucati mici si se lasa la scurs cateva minute. Intre timp se caleste ceapa in ulei incins si se adauga menta si mararul. Apoi se pun bucatile de peste crud, sarate si piperate, se lasa 5 minute la prajit. Se acopera cu apa si se lasa se fierbe inabusit, la foc mic.

    Spanacul se toaca marunt si se adauga peste fileul de peste. Se fierbe totul inca 10 minute si, cu 5 minute inainte de a stinge focul, se stropeste cu vin.

    SFAT

    Se serveste cat este cald.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    PREPARATE DIN LEGUME

    CHIFTELE DE CARTOFI
    INGREDIENTE:
  • 5 cartofi fierti
  • 50 gr telemea
  • 3 oua
  • 3 linguri faina
  • usturoi dupa gust
  • o lingurita boia dulce
  • verdeata (marar, patrunjel)
  • Cartofii fierti si telemeaua se rad pe razatoarea mica. Usturoiul se trece prin presa daca este uscat sau se toaca frunzele cat mai fin daca este verde. Se toaca, de asemenea, si verdeata. Se amesteca bine toate aceste ingrediente intr-un castron.

    Separat, se bat ouale cu faina si boiaua si apoi se rastoarna in castron peste celelalte ingrediente. Se amesteca bine totul pana cand compozitia este bine legata. Se incinge uleiul si se ia cu lingura din compozitie, prajindu-se la foc mic, rumenindu-se pe ambele parti.

    SFAT

    Se pot servi cu garnitura de orez si salata verde.

    BAUTURA:

    Pinot Noir

    PILAF CU PRUNE USCATE
    INGREDIENTE:
  • 300 gr orez
  • 400 gr prune uscate
  • 50 gr zahar
  • 40 gr ulei
  • un litru apa
  • Se aleg prunele, se spala in mai multe ape si se pun la inabusit in apa cu ulei. Cand prunele incep sa se umfle se adauga orezul spalat. Se toarna restul de apa si zaharul, se mai lasa la fiert 2-3 minute, iar apoi se pune vasul in cuptor.

    SFAT

    Se poate servi cu castraveti acri.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    PRAZ CU MASLINE
    INGREDIENTE:
  • 100 gr masline
  • un kg praz
  • doua linguri ulei
  • 500 gr rosii sau trei linguri bulion
  • o cana apa fierbinte
  • foi de dafin
  • o lingurita vegeta
  • patrunjel verde
  • Prazul se curata, se spala bine si se taie rondele, care se calesc cu cele doua linguri de ulei si trei linguri de apa. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga rosiile sau bulionul, se amesteca totul si se mai fierbe inca cinci minute. Peste acest amestec se pun si maslinele, impreuna cu apa fierbinte si cu vegeta. Se da apoi vasul la cuptor. Acest fel de mancare se poate servi cald sau rece, ca garnitura la chiftelute.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    FASOLE VERDE CU MAIONEZA SI USTUROI
    INGREDIENTE:
  • 500 gr fasole verde
  • 150 gr maioneza
  • usturoi
  • patrunjel verde
  • Se curata fasolea si se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert se scurge si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit pastaile de fasole se toaca si se pun intr-un vas. Se adauga maioneza si usturoiul trecut prin presa. Se amesteca totul si se pune intr-o salatiera.

    SFAT

    Se orneaza cu patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Muscat Otonel

    ROSII UMPLUTE CU CIUPERCI
    INGREDIENTE:
  • 300 gr ciuperci
  • 8 rosii
  • doua cepe
  • doua linguri ulei
  • doua lingurite cu pasta de tomate
  • o lingurita cu zahar
  • usturoi
  • o lingura pesmet
  • sare
  • piper
  • Se aleg rosii frumoase, se taie jumatati si se curata de seminte. Se pune un praf de sare si se lasa sa se scurga zeama. Ceapa tocata marunt, impreuna cu ciupercile tocate se calesc in ulei cu putina sare si piper. Cand ciupercile incep sa se inmoaie, se pun usturoiul pisat, o lingurita cu pasta de rosii, pesmetul si putina apa. Se amesteca bine totul pe foc, pana cand compozitia se ingroasa.

    Se umplu rosiile cu acest amestec si se presara pesmet. Se asaza intr-un vas rezistent la foc. Se adauga o lingura de ulei si pasta de rosii subtiata cu apa peste rosiile umplute. Pentru a avea un gust cat mai bun, peste ele se dauga si o lingurita de zahar. Se introduc in cuptor. Se servesc reci.

    SFAT

    Daca inlocuim uleiul cu unt, acest fel de mancare se poate servi cald.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SALATA SICILIANA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi copti
  • 500 gr mere
  • 400 gr telina
  • 250 gr maioneza
  • sare
  • piper
  • Cartofii spalati se coc in cuptor. Se scot si se curata de coaja, se lasa la racit si se taie in rondele subtiri. Telina, bine curatata si spalata, se taie foarte subtire, ca taiteii. Merele se curata de coaja si se taie felii. Toate aceste ingrediente se amesteca intr-un vas impreuna cu maioneza, un praf de sare si piper.

    SFAT

    Dupa preferinta, se poate servi cu gogosari.

    BAUTURA:

    Palinca

    SALATA BULGAREASCA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi
  • 250 gr rosii
  • doi ardei grasi
  • un castravete
  • doua cepe
  • 3 linguri ulei
  • o lingura otet
  • sare
  • piper
  • Rosiile, ardeii, castravetele, ceapa, taiate in felii subtiri, se amesteca cu toate intr-un vas. Cartofii se spala, se curata, se pun la fiert, iar dupa ce au fiert se taie felii subtiri. Se amesteca cu celelalte legume si se asezoneaza cu ulei si otet. Se pune sare si piper dupa gust.

    SFAT

    Salata poate fi ornata cu masline sau felii de oua rascoapte.

    BAUTURA:

    Tuica

    PIZZA VEGETALA
    INGREDIENTE:
  • 600 gr faina
  • 300 ml apa calda
  • 50 gr drojdie
  • o lingurita margarina
  • o ceapa
  • un morcov
  • o telina
  • cimbru
  • pasta de rosii
  • 100 gr masline
  • sare
  • piper
  • Se amesteca faina cu drojdia, dupa care se adauga apa calda, margarina si un praf de sare. Se face un aluat care se lasa sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina.

    Ceapa, morcovul si telina se curata, se dau prin razatoare si se calesc. Se adauga sare, cimbru, piper si pasta de rosii. Pentru a se dilua sosul, se adauga putina apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se intinde peste aluatul crescut. Se orneaza cu masline taiate feliute, apoi se da la cuptor.

    SFAT

    Se serveste cu ketchup dulce sau picant.

    BAUTURA:

    Bere

    PREPARATE DULCI

    TORT CU CIOCOLATA
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • 10 oua
  • 200 gr zahar pudra
  • 120 gr faina
  • coaja rasa de la o lamaie
  • unt

    CREMA
  • 6 oua
  • 200 gr zahar
  • 200 gr unt
  • 6 linguri de ciocolata rasa
  • 4 linguri apa
  • Galbenusurile se freaca cu zaharul, adaugandu-se si coaja rasa de la o lamaie, pana se obtine o crema. Peste aceasta compozitie se adauga albusurile batute spuma si faina putin cate putin, amestecand incet. Din aluatul obtinut se fac cinci foi subtiri si se coc intr-o tava dreptunghiulara sau rotunda, unsa cu unt. Cand toate foile sunt coapte si racite, se ung cu crema, se asaza unele peste altele si se glaseaza cu zahar ars sau cu aceeasi crema.

    Pentru crema, se bat pe foc ouale intregi cu zaharul, pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rasa si topita in patru linguri de apa si untul. Se freaca totul pana se raceste, dupa care foile se umplu cu aceasta crema.

    SFAT

    Se pot presara deasupra alune rase sau nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    NEGRESA GLAZURATA
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • 6 oua intregi
  • 180 gr zahar
  • 70 gr faina
  • 3 linguri cacao

    CREMA
  • 200 gr unt
  • 120 gr zahar
  • doua linguri cacao

    GLAZURA DE CIOCOLATA
  • 2-4 linguri cacao
  • o ceasca zahar pudra
  • doua lingurite ulei
  • 4 linguri apa incalzita
  • Ouale, cacaua si zaharul se bat bine aproximativ 30 de minute, dupa care se adauga faina. Se unge o tava si se tapeteaza cu faina, dupa care se pune compozitia si se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe un platou.

    Se face crema din unt, zahar si cacao, frecandu-se bine impreuna, dupa care se intinde peste blatul copt, racit si taiat in doua. Intre timp se pregateste glazura. Se amesteca zaharul cu cacaua, adaugandu-se cate o lingura de apa si uleiul pana se obtine o crema groasa care se toarna deasupra.

    SFAT

    Deasupra se poate presara nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    PRAJITURA FANTEZIE
    ×