8 DECEMBRIE 2004
PREPARATE DIN CARNE
FICATEI CU OREZ
INGREDIENTE:
400 gr de orez
150 gr de ficatei de pui
o ceapa mica
3 linguri de ulei de masline
o lingurita de unt
vin rosu
doua linguri de suc de rosii
sare
Se taie ficateii in bucati mici, se spala si se curata. Apoi ceapa se taie marunt si se prajeste in ulei. Se adauga ficateii si se lasa pana cand vor prinde putina culoare.
Se stropeste cu vinul rosu si se lasa sa se evapore. Se pune sucul de rosii, se sareaza si se lasa 10 minute. Intre timp, se fierbe orezul. Se amesteca cu ficateii, se adauga untul si se amesteca bine.
SFAT
Se pot servi cu patrunjel tocat fin, presarat pe deasupra.
BAUTURA:
Pinot noir
SUPA DE GAINA
INGREDIENTE:
o gaina
o ceapa mare
sare
apa
Se fierbe gaina intreaga, pusa in apa rece cu ceapa taiata pe jumatate. Se curata de spuma si se lasa sa fiarba fara capac, pe foc foarte mic, sa nu fiarba cu clocote mari.
Cand carnea este fiarta, se scoate gaina, se pune pe o farfurie la caldura, iar supa se serveste cu taitei sau zdrente.
SFAT
Carnea de pasare se serveste cu un sos pentru carne sau cu mujdei.
BAUTURA:
Sauvignon
GAINA CU SMOCHINE
INGREDIENTE:
o gaina
o ceapa
12 smochine
o jumatate de pahar cu vin alb
doua linguri de zahar
sare
o lingura patrunjel verde tocat marunt
apa
50 gr unt
doua linguri
de bulion
Gaina curatata, spalata, se taie bucati si se pune cu ceapa tocata si unt intr-o cratita, pe foc mic, sa se inabuse bine impreuna pana incep a se rumeni. Se toarna apa cat sa le acopere si se lasa sa fiarba. Se mai adauga cate putina sare si apa pana cand carnea este fiarta.
Atunci se adauga smochinele spalate si tinute in apa sa se inmoaie. Se mai adauga vinul, bulionul si zaharul ars, stins cu 2-3 linguri de apa. Se mai pune si putina apa, se lasa sa fiarba, dar sa nu scada prea mult.
SFAT
Zaharul nu se arde prea mult pentru ca mancarea va deveni amara.
BAUTURA:
Pinot gris
TOCANITA DE PORC
INGREDIENTE:
500 gr carne de porc
2 cepe
o lingura de bulion
patrunjel verde
sare
piper
o lingura de untura
Se taie carnea bucatele si se rumeneste in untura impreuna cu ceapa taiata solzisori subtiri. Se lasa sa fiarba inabusite pana scade apa lasata de carne.
Se adauga apa cat sa acopere carnea si se lasa sa fiarba. Dupa o jumatate de ora se pune sare, piper, bulion si se da la cuptor.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
CARNATI CU SOS DE ROSII
INGREDIENTE:
500 gr carnati
o jumatate de ceasca de sos
de rosii
ulei
Se taie carnatii bucati mari cat un deget si se prajesc in ulei. Se toarna peste ei sosul de rosii preparat din rosii prajite in ulei amestecat cu faina, stins cu apa si fiert pana devine gros ca o smantana. Se adauga si putin piper.
Se lasa sa fiarba acoperit un sfert de ora, dupa care se servesc.
SFAT
Daca sunt mici, carnatii se inmoaie in apa rece inainte de a fi prajiti.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
PUI CU ROSII
INGREDIENTE:
800 gr pui
400 gr ceapa
1 kg rosii
100 ml ulei
300 gr zeama de varza
100 gr smantana
10 gr sare
2 gr piper
20 gr patrunjel
Se spala puiul transat, se presara cu sare si piper, se tavaleste prin faina si se prajeste in ulei incins, dupa care se scoate pe o farfurie. Ceapa curatata, spalata si taiata marunt se inabusa in grasimea ramasa de la puiul prajit, dupa care se adauga faina, stinsa cu zeama de carne.
Se pun bucatile de pui, rosiile curatate de pielita si se lasa sa fiarba o jumatate de ora.
SFAT
Se serveste cu smantana si patrunjel verde tocat fin, deasupra.
BAUTURA:
Cabernet
SNITEL DE VITA
INGREDIENTE:
1 kg carne de vita
150 gr untura
3 gr boia de ardei
100 ml vin
2 gr piper
800 gr ceapa
80 gr faina
80 gr bulion
30 gr sare
Se curata, se spala si se taie carnea in 6 portii. Se bat bine, se pune sare si se trec prin faina, dupa care se prajesc in untura bine incinsa.
Untura ramasa se strecoara si in ea se caleste ceapa taiata fideluta, dupa care se stinge cu bulionul, boiaua si vinul. Se toarna sosul peste snitele, se adauga sarea si piperul si se lasa la fiert un sfert de ora.
SFAT
Se servesc cu garnitura de orez sau cartofi fierti.
BAUTURA:
Feteasca
CARNATI CU CARTOFI
INGREDIENTE:
6-8 cartofi
o ceasca de ulei
sare
100 gr costita
afumata
300 gr carnati
Se curata cartofii, se spala si se golesc de miez cu un cutit ascutit. Se taie bucati de carnati cat sa incapa in fiecare cartof. Apoi se introduc in fiecare cartof impreuna cu bucati de costita afumata.
Se acopera fiecare cartof cu o felie de costita si se asaza unul langa altul intr-o forma de sticla incasabila. Peste cartofii umpluti se adauga apa calda, putina sare si miezul de la cartofi. Se introduce forma la cuptor pentru o ora, cu o ceasca de ulei si una de sos de rosii, amestecate cu apa calda.
SFAT
Se servesc calzi, cu verdeata tocata deasupra si salata de sezon.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
PREPARATE DIN PESTE
PASTRAVI CU SMANTANA
INGREDIENTE:
6 pastravi
sare
o cana de smantana
verdeata tocata
2 linguri de unt
Se curata pastravii si se golesc de intestine. Se pun la sarat timp de zece minute. Se prajesc in unt fierbinte.
Se scot pe o farfurie mare, se acopera cu smantana si verdeata tocata si se servesc imediat.
SFAT
Se pot servi alaturi de mujdei.
BAUTURA:
Votca
OMLETA CU PESTE
INGREDIENTE:
12 oua
120 ml lapte
20 gr sare
200 gr peste
80 gr unt
1 gr piper
Se curata si se spala pestele. Daca este sarat, trebuie desarat. Apoi se prajeste in tigaie. Cand este gata, se scoate, se dezoseaza, se taie marunt.
Ouale se amesteca cu pestele, pana cand s-au incorporat bine. Se adauga lapte, sare si piper. In grasimea ramasa in tigaie se toarna omleta. Se coace 10 minute la foc mic.
SFAT
Se poate asezona cu verdeata.
BAUTURA:
Tuica
SALATA POLONEZA DE HERING
INGREDIENTE:
600 gr heringi
300 gr ceapa
100 ml ulei
2 gr piper
300 gr cartofi
300 gr castraveti acri
50 ml ulei
15 gr sare
Se curata heringii, se desareaza si se taie felii de 1,5-2 cm latime. Se adauga cartofii fierti si taiati cubulete, ceapa tocata fideluta.
Apoi se adauga castraveciorii acri taiati in sferturi de rondele, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca bine.
SFAT
Se poate asezona cu marar tocat fin presarat pe desupra.
BAUTURA:
Palinca
ROSII UMPLUTE CU TON IN ULEI
INGREDIENTE:
10 rosii
2 cutii de ton
in ulei
4 linguri de ulei
patrunjel verde
sare
piper
100 gr unt
Se scoate tonul din cutii, se amesteca cu unt si ulei si se freaca bine cu sare si piper pana se obtine o pasta. Rosiile se scobesc si se asaza intr-un vas cu sare si otet, unde se tin 10 minute.
Se scurg usor si se umplu cu crema de ton. Se aranjeaza pe un platou un strat de patrunjel verde tocat marunt, iar desupra se pun rosiile.
SFAT
Se asezoneaza cu verdeata.
BAUTURA:
Chardonnay
STUFAT DE MORUN CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
5 felii morun
250 gr ciuperci
doua linguri de unt
o ceapa
o lingurita faina
un pahar de vin
patrunjel verde tocat
sare
piper
o jumatate de pahar de apa
Se aleg ciuperci mai mici, se spala si se pun cu o lingura de unt sa fiarba inabusite in apa ce o lasa ele. Se pun feliile de morun cu ceapa tocata intr-o cratita cu cealalta lingura de unt, pe foc mic, sa se inabuse, acoperite cu capac, pana cand incep a se rumeni.
Apoi se adauga faina, vinul, apa, sare, piper si patrunjel verde tocat si se fierb pana scade apa.
SFAT
Se aranjeaza pe o farfurie mare feliile de peste si intre ele se pun ciupercile.
BAUTURA:
Sauvignon
SUPA MERIDIONALA DE PESTE
INGREDIENTE:
1 kg peste mic de diferite
sortimente
o jumatate de pahar ulei
o capatana de usturoi
verdeata
coaja de lamaie
o lingura de bulion
250 gr cartofi
o lingura de faina
sare
boabe de piper
2 l de apa
Se curata si se toaca ceapa marunt, se inabusa in ulei si se adauga cartofii si apa. Se fierb la un foc potrivit 30-40 de minute, apoi se adauga bucatile de peste, lamaia, boabele de piper si bulionul dizolvat intr-o lingura de apa calda.
Se lasa sa mai fiarba 10 minute, pana cand pestele este aproape fiert. Se dizolva faina in putina zeama de peste, se toarna in oala si se lasa sa mai fiarba 10 minute.
SFAT
Cand supa este gata, se presara deasupra verdeata tocata.
BAUTURA:
Chardonnay
PESTE CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
1 kg peste
500 gr ciuperci
100 ml untdelemn
300 gr rosii
un varf de lingurita piper
o foaie de dafin
o ramura
de cimbru
100 ml vin
lamaie
marar sau
patrunjel
sare
Pestele curatat se asaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba.
Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune untdelemnul. Tava se introduce in cuptor la foc mediu, unde se lasa cam o ora, ca pestele sa se friga incet. Se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele, cat si ciupercile. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
SFAT
Se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.
BAUTURA:
Chardonnay
PASTRAVI LA TAVA CU MIGDALE
INGREDIENTE:
1 kg pastravi
5 cepe
50 gr migdale
10 ciuperci
1 kg rosii
100 ml vin alb
500 ml ulei
o legatura
patrunjel verde
Pastravii se curata de solzi, se golesc de intestine, se spala, apoi se taie aripioarele. Rosiile si ceapa se taie felii, iar patrunjelul se toaca marunt.
Intr-un vas rezistent la caldura se asaza un strat de felii de rosii, un strat de ciuperci bine spalate si taiate felii si un strat de ceapa. Se presara patrunjel tocat si se adauga pestele. Se acopera cu restul de rosii, ceapa si migdale, se presara patrunjel, se toarna vinul si uleiul si se introduce la cuptor sa fiarba 40-50 minute.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA:
Merlot
PREPARATE DIN LEGUME
CIUPERCI DELICIOASE
INGREDIENTE:
1 kg ciuperci proaspete
3-4 rosii
doua legaturi de patrunjel verde
un pahar cu vin alb
sare
piper
un pahar ulei
Se spala foarte bine ciupercile, se scot coditele si se curata de partea care a stat in pamant. Se asaza ciupercile si coditele intr-o tava de placinta, iar deasupra se pun felii de rosii curatate de pielite si seminte.
Se presara patrunjelul verde tocat fin, sare, piper, apoi se adauga vinul si uleiul. Se asaza tava in cuptorul fierbinte, se modereaza focul si se lasa in cuptor sa fiarba pana scade lichidul si sa ramana numai sosul de ulei.
SFAT
Se servesc din castronele de portelan, cand s-au racit.
BAUTURA:
Merlot
MANCARE DE MORCOVI
INGREDIENTE:
3 morcovi
o ceapa
50 gr unt
sare
o lingurita zahar
patrunjel verde tocat
o jumatate de lingurita de faina
Dupa ce s-au ras de coaja si s-au spalat, morcovii se taie felii foarte subtiri. Se taie ceapa marunt si se pune impreuna cu morcovii in unt, intr-o cratita, pe foc mic pana se rumenesc putin.
Se toarna apa cat sa ii acopere si se lasa sa fiarba. Cand mai au putina apa, se adauga zaharul, faina, sarea si patrunjelul tocat marunt. Se formeaza un sos care se fierbe doua minute, apoi se serveste.
SFAT
Se poate servi cu piper negru macinat presarat deasupra.
BAUTURA:
Feteasca
MACAROANE CU CARTOFI LA CUPTOR
INGREDIENTE:
500 gr cartofi
250 gr macaroane
o lingura de unt
cascaval ras
o ceasca de bulion
Se fierb cartofii in coaja, se curata si se taie felii. Se fierb si macaroanele in apa cu sare. Se scurg si se clatesc cu apa calda, se amesteca cu unt si cu cascaval ras.
Se ia o cratita, se unge cu unt, se asaza un strat cu felii de cartofi, bucatelele de unt si cascaval ras, un strat de macaroane, iar un strat de cartofi, bucatele de unt si cascaval ras. Se toarna bulionul si se da la cuptor 15-20 minute.
SFAT
Poate fi folosit ca si garnitura pentru friptura.
BAUTURA:
Cabernet sauvignon
SUPA DE CARTOFI CU PRAZ
INGREDIENTE:
3-4 cartofi
2-3 fire de praz
un pastarnac
un radacina de patrunjel
o ceapa
doua rosii
o lingura de ulei
sare
patrunjel verde
2 l apa
Se curata zarzavatul pentru supa si se spala bine, dupa care se asaza pe foc cu apa respectiva. Cand zarzavatul este bine fiert, se strecoara supa si se adauga cartofii taiati cuburi si prazul taiat felii subtiri.
Cand totul este fiert complet, se adauga sare si rosiile curatate de pielite si samburi, se pune uleiul si patrunjelul tocat fin.
SFAT
Se serveste cu crutoane. Se poate prepara si fara rosii.
BAUTURA:
Pinot Gris
SUPA-CREMA DE SPARANGHEL
INGREDIENTE:
500 gr sparanghel
150 gr smantana
un ou
sare
2 l apa
50-60 gr unt
o jumatate de
lingura de faina
Se rade usor sparanghelul, se taie in bucati de 2-3 cm si se pune intr-o oala cu apa si sare la foc. Cand sparanghelul este fiert, se ia oala de pe foc.
Intr-un vas se topeste untul, se adauga faina, se amesteca bine, apoi se toarna cateva linguri de supa. Dupa cateva clocote, se toarna in supa si se lasa sa mai fiarba impreuna 5-10 minute. Se bate cu ou si smantana si se presara pe deasupra patrunjel verde tocat fin.
SFAT
Se serveste la masa cu saleuri de cascaval.
BAUTURA:
Pinot Gris
SARMALE DE NUCA
INGREDIENTE:
20 foi de varza murata
o cana orez
doi morcovi
o telina mijlocie
4 cepe mari
o legatura verdeata
o lingura vegeta
doua linguri ulei
o foaie dafin
o crenguta cimbru
doua linguri nuca pisata
250 ml suc
de rosii
Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei si putina apa impreuna cu morcovii si telina date pe razatoarea mare. Orezul se alege, se spala si se amesteca impreuna cu legumele calite, apoi se adauga vegeta, nuca pisata si verdeata tocata fin.
Cu aceasta compozitia obtinuta umplem foile de varza in intregime. Dupa ce am facut sarmalele, le asezam intr-o cratita, punem deasupra sucul de rosii, o foaie de dafin, o crenguta de cimbru si turnam deasupra apa clocotita cat sa le acopere cam 10 cm.
SFAT
Se servesc calde cu smantana sau iaurt.
BAUTURA:
Feteasca
SUPA-CREMA EGIPTEANA
INGREDIENTE:
300 gr orez
200 gr ceapa
100 gr praz
30 gr sare
doua oua
80 gr frisca
80 gr unt
200 gr franzela
Se curata, se spala si se fierbe orezul, dupa care se trece prin sita formandu-se un piureu. Ceapa si prazul spalate si taiate potrivit se fierb in apa rece, dupa care se dau prin strecuratoare si prin sita. Se amesteca piureul de orez cu supa si piureul de ceapa si praz.
Se da la foc mic 10 minute. Se ia de pe foc, se pune sarea, se drege cu galbenusurile batute cu frisca si cu untul topit.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA:
Cabernet
VARZA DE BRUXELLES LA CUPTOR
INGREDIENTE:
750 gr varza de Bruxelles
un ou
doua linguri de ulei
sare
o lingurita vegeta
50 ml smantana
Varza se curata, se spala si se fierbe in apa 20 de minute. Se scurge si se asaza intr-un vas Jena uns cu ulei.
Se bate oul cu sarea si putin din zeama in care a fiert varza si se toarna aceasta compozitie peste varza. Se da la cuptor 15 minute.
SFAT
Se serveste calda cu smantana.
BAUTURA:
Tuica
PREPARATE DULCI
CATAIF
INGREDIENTE:
100 gr faina
un ou
300 gr zahar
rom
500 gr frisca
o ceasca unt topit
Din faina si ou se face o coca de taitei. Se intinde coca subtire si se taie taitei foarte fini care se dau la cuptor sa se rumeneasca, intr-o tava unsa. Din zahar si un pahar cu apa se face un sirop bine legat. Taiteii rumeniti se oparesc in tava cu untul fierbinte, se mai lasa putin la cuptor si apoi se insiropeaza cu siropul fierbinte, fara a se mai lasa la cuptor.
Se asaza pe o farfurie de servit un strat de 1 cm. Deasupra se asaza frisca batuta cu zahar si peste frisca alt strat de taitei insiropati.
SFAT
Se garniseste cu frisca turnata cu cornetul. Se taie in patratele.
BAUTURA:
Heres
CHOUX Ã LA CREME
INGREDIENTE:
250 ml apa
100 gr unt proaspat
un praf de sare
o lingurita de zahar
125 gr faina
4 oua
crema de vanilie
frisca batuta
glazura de zahar
Se pun sa fiarba intr-o cratita 250 ml de apa cu 100 gr unt, sare si o lingurita de zahar. Se cern 125 gr faina pe o hartie. Cand apa cu untul incep sa fiarba, se trage cratita pe margine, se toarna faina toata o data. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se impinge iar cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca, si cand incepe sa se raceasca, se adauga 4 oua.
Se toarna compozitia in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt mici turturite de 3-4 cm. Se tin la cuptor cam 25-30 de minute. Se scot calde si se taie deasupra un capacel, se umplu cu crema de vanilie. Peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul.
SFAT
Daca gogoselele sunt crescute bine, sunt goale inauntru.
BAUTURA:
Riesling
PIERSICI
INGREDIENTE:
Aluatul
450 gr faina
250 ml smantana
un ou
100 gr zahar
50 gr unt
o lingurita de bicarbonat
Crema
2 oua
150 gr zahar
doua linguri lapte
30 gr cacao
200 gr unt
100 gr nuci
zahar vanilinat
Intr-un lighenas se amesteca cu lingura smantana, oul, zaharul, untul topit si faina impreuna cu amoniacul, apoi se framanta cu mana 2-3 min. Se obtine un aluat mai vartos care se lasa sa stea 3-4 ore. Se ia apoi din aluat aproximativ un sfert si pe masa presarata cu faina se modeleaza un sul cu diametrul de 2 cm, care se taie in bucati de 2 cm.
Fiecare bucata se ruleaza in forma de bila, se asaza in tava presarata cu faina, la distanta de 3 cm intre ele. Se coc 20-25 de minute. Dupa ce s-au racit se scobesc putin la baza, se umplu cu crema si se lipesc cate doua, formand cate o piersica.
SFAT
Se pot da prin zahar.
BAUTURA:
Ceai negru
RULADA CU CREMA DE CACAO
INGREDIENTE:
Pentru rulada:
250 gr miere
200 gr gris
50 gr zahar pudra
o lingura cacao
6 oua
o jumatate pliculet praf de copt
scortisoara
Pentru crema:
2 linguri miere
250 gr unt
2 oua
70 gr zahar pudra
40 gr cacao
Mierea, galbenusurile, zaharul si apa se bat, pana cand compozitia se albeste si creste. Se adauga grisul cu scortisoara, praful de copt, cacaoa si albusurile batute spuma tare. Se amesteca pana la omogenizare. Se pune compozitia in forma tapetata cu hartie si se coace rulada la foc potrivit. Dupa ce a capatat o culoare galbuie, se scoate din cuptor si se rastoarna pe un servet curat, umed. Se indeparteaza hartia si se ruleaza aluatul, impreuna cu servetul. Se lasa cam 1 minut, dupa care se desfasoara, se da la o parte servetul, se ruleaza din nou si se lasa sa stea pana se raceste complet.
Crema se face astfel: un ou intreg, un galbenus, zaharul si cacaoa se bat cu telul, intr-un vas smaltuit, pe abur, pana ce cacaoa se dizolva complet.
SFAT
Dupa ce s-a racit, rulada se umple cu crema de cacao.
BAUTURA:
Merlot
TRIUNGHIURI CU MERE
INGREDIENTE:
100 gr miere
400 gr faina
250 gr zahar pudra
60 gr unt
3 oua
300 gr mere rase
60 g nuci pisate
20 g cacao
o jumatate
lingurita scortisoara
un praf de copt
Ouale intregi, mierea, zaharul, scortisoara si cacaoa se amesteca spuma. Se adauga nucile, untul topit si faina, amestecata cu praful de copt si se framanta un aluat moale se intinde o foaie din care se taie triunghiuri.
Se pune in mijlocul fiecarui triunghi o lingurita de mere rase si se intorc colturile triunghiului. Pe o tava tapetata cu hartie se coc la foc potrivit.
SFAT
Dupa ce s-au racit, se presara cu zahar pudra.
BAUTURA:
Ceai de fructe
PRAJITURA SPECIALA
INGREDIENTE:
BLAT:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
un plic zahar
vanilinat
CREMA:
200 gr unt
150 gr zahar pudra
200 gr cacao
150 gr zahar tos
300 gr frisca
Pentru blat se freaca bine galbenusurile cu zahar, dupa care se adauga faina si albusurile batute spuma. Cand s-au amestecat toate se adauga si zaharul vanilat. Se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu faina, se pune o foaie alba in tava si peste foaie se toarna compozitia. Se lasa la foc potrivit cateva minute, dupa care se scoate si se lasa putin la racit.
Intre timp se topeste zaharul si se rastoarna pe un fund de lemn, udat inainte cu apa. Se piseaza zaharul dupa ce s-a racit si se amesteca cu cacaua. Se freaca untul cu zaharul pudra si se amesteca cu zaharul pisat si cacaua. Se intinde crema obtinuta pe foaia de aluat, se ruleaza si se pune la racit.
SFAT
Se orneaza din belsug cu frisca si se taie a doua zi.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
BUDINCA CU DULCEATA DE VISINE
INGREDIENTE:
250 gr taitei
un borcan cu
dulceata de visine
100 gr nuci
100 gr unt
100 gr zahar tos
sare
Se fierb taiteii in apa clocotita cu sare, apoi se scurg si se clatesc cu apa rece. Se amesteca cu putin unt. Se asaza un strat de taitei intr-o forma unsa cu unt si se pun deasupra nucile taiate marunt, dulceata de visine si se acopera cu alt strat de taitei.
Se pune deasupra restul de unt taiat cubulete, se pudreaza cu zahar tos si se rumeneste budinca la cuptor.
SFAT
Se presara cu zahar pudra.
BAUTURA:
Kagor
CORNULETE PENTRU CEAI
INGREDIENTE:
o cana untura
4 cani faina
un ou
un galbenus
doua linguri zahar
drojdie de bere
o cana lapte dulce - pentru aluat
3 linguri marmelada de fructe
10 nuci tocate
coaja de lamaie
o lingura rom
Se lasa untura pe foc si cand s-a inmuiat se freaca spuma cu doua linguri de zahar, un ou intreg si un praf de sare. Se adauga faina in ploaie, amestecandu-se bine, alternativ cu laptele cald, in care s-a inmuiat drojdia. Amestecul se framanta cu mainile, apoi se lasa la dospit o ora.
Se intind bucati din aluat, se taie patrate cu latura de 5 cm, se pune pe un colt umplutura de marmelada in amestec cu nuci tocate, coaja de lamaie si o lingura de rom, se ruleaza foaia si se asaza cornurile pe o tava.
Se ung cu galbenus si se presara cu zahar tos. Se introduce tava in cuptorul incins, se lasa focul mic 15 minute, apoi se potriveste focul mai iute si se lasa pana cand se rumenesc cornurile.
SFAT
Se servesc calde sau reci, cu ceai sau cu lapte.
BAUTURA:
Ceai verde
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-