x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţetele surorilor Sfintei Clara

0
Autor: Simona Lazar 09 Dec 2011 - 21:00
Reţetele surorilor Sfintei Clara
Vezi galeria foto

In 1902, intr-o manastire dintr-o mica localitate toledana, Ocana, maica Isabel del Santisimo Sacramento, o caluarita din ordinul Sfintei Clara, se stingea din viata 'imprastiind in jur miros de sfintenie'. Carnea ei n-a putrezit si-a continuat 'sa miroasa frumos', motiv pentru care acum se afla in parcursul procesului de beatificare. Experientele ei mistice si spirituale sunt adunate in saptesprezece carti care te ghideaza cum sa intelegi profunzimea vietii religioase a calugaritelor din Ordinul Sfintei Clara si ce inseamna o existenta contemplativa.

O jumatate de mileniu de istorie
La Monasterio de la Santisima Virgen Maria, din Ocana, istoria are volute si arcuri, care se-ntind pe o jumatate de mileniu – ce va sa se-mpli­neasca in 2015. Intr-un scurt voiaj spaniol, am strans cateva dintre povestile acestei manastiri, precum si retetele ei. Pe-acestea din urma, inclusiv pe cea a dulciurilor specifice lunilor de iarna, cum sunt 'galletas de Nata', le veti afla ceva mai tarziu. Deocamdata, sa trecem in revista istoria locului...

E cea mai veche dintre manastirile din oraselul Ocana si se afla sub patronajul Fecioarei Maria. Fondarea ei este legata de numele vaduvei ca­valerului Francisco Nuñez. Catalina Roman si-a donat casa si ferma pentru intemeierea unei congregatii de calugarite, ea insasi intrand in acest ordin. Regele l-a numit ca administrator si duhovnic al manastirii pe Fernando el Catolico. Manastirea se afla odinioara nu departe de principala strada a orasului, pe calle de la Pelota, astazi cunoscuta sub numele de Julian de Huelbes. Deschiderea manastirii si sfintirea s-au facut chiar de catre cardinalul spaniol Jimenez de Cisneros si lacasul s-a aflat sub protectia vi­carului din Castilia, Fratele Juan de Marquina.

Imparateasa Isabel si calugaritele
In 1625, documentele manastirii au fost intarite de Imparatul Carol al V-lea si de catre arhiepiscopul Alonso Fronseca, asigurarea vietii monastice in deplina siguranta fiind data in grija parintelui Diego de Cisneros. Este si momentul in care manastirea se muta pe locul actual, unde sunt ridicate o catedrala si chilii, in stilul arhitectural spaniol al epocii. Cea care va face o donatie consistenta catre manastire este chiar sotia lui Carol al V-lea, Imparateasa Isabele, care nu de putine ori venea sa se roage alaturi de calugarite, petrecand zile si saptamani in sir in ruga si smerenie, alaturi de ele. Atrasa de viata lor exemplara, imparateasa se considera doar o umila sora a calugaritelor, neezitand sa faca alaturi de ele muncile cele mai marunte.

Legendele locului spun ca imparateasa, ca un om simplu, scutura poclazile de praf, curata de ceara lumanarilor pangarul, ba chiar intra si in bucatarie. Nu stim ce retete se vor fi gatind atunci, dar din caietele cele vechi ale manastirii afli cum se pregatesc 'hiesillos', 'mousse de melocoton' (spuma de piersici), 'crema de San Jose' sau 'lionesas'. Bucataria de atunci, ca de altfel intregul asezamant, au fost complet restaurate in anii ’60-’70, pentru ca in timpul Razboiului Civil, ca multe alte manastiri, si aceasta, din Ocana, a fost avariata si parasita, pentru cateva decenii calugaritele trebuind sa se refugieze in alte lacasuri din tara.

Galete si boboci de trandafir
Nici macar in refugiu maicutele nu au uitat sa ia cu ele caietul de retete. Asa se face ca s-a perpe­tuat traditia pregatirii celebrelor 'galletas de nata' (biscuiti cu smantana). Ai nevoie de smantana, zahar, faina, doua oua si putin bicarbonat. Pentru fiecare ceasca de smantana se adauga aceeasi cantitate de zahar. Ingredientele se amesteca pana cand zaharul se topeste. Galbenusurile se bat bine, separat (eventual cu un picut de sare), iar cand incep sa-si albeasca culoarea, se incorpo­reaza in smantana. Bicarbonatul se pune in faina, care de asemenea se incorporeaza, pana se obtine un aluat consistent, care se da putin la rece. Din acest aluat se intind foi groase cat o jumatate de deget (sau chiar mai putin, daca aveti... degete groase) si se taie galetele cu ajutorul formelor speciale sau cu cutitul de patiserie ori pur si simplu cu gura unui pahar. Albusurile se bat spuma si se ung cu ele toate galetele, dupa care se baga in cuptorul fierbinte. Sunt gata cand s-au rumenit.

'Hiesillos' sunt un fel de gogosi, care insa au aspectul unor... boboci de trandafir. Cel putin asa mi-au parut mie cand i-am vazut (si i-am gustat) intaia data. Aluatul se pregateste din 300 g faina, 100 ml ulei si 100 ml lapte (rece), coaja rasa de lamaie, o lingurita de drojdie. Se desface drojdia cu putin zahar, apoi se amesteca toate ingredientele, pana se obtine un aluat de consistenta potri­vita (daca e nevoie, se mai adauga faina). Se intinde aluatul si se taie fasii dreptunghiulare, care se ruleaza, strangandu-le la un capat si desfacandu-le 'petala cu petala' la celalalt capat, ca sa obtinem efectul unui boboc de trandafir. Se prajesc acesti 'boboci' in ulei nu foarte fierbinte, pana se rumenesc.

Citeşte mai multe despre:   culinara,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...
Serviciul de email marketing furnizat de