x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţetele unui stil de viaţă

0
01 Aug 2007 - 00:00

Sunt convinsă că puţini se vor porni să pregătească aceste reţete vechi de aproape un veac. Prăjiturile făcute in casă sunt in acest secol al măncărurilor de-a gata o raritate. Dar nu cred că aluaturile in sine sunt surprinzătoare, ci faptul că citind aceste reţete avem in faţă un mod de viaţă.

Sunt convinsă că puţini se vor porni să pregătească aceste reţete vechi de aproape un veac. Prăjiturile făcute in casă sunt in acest secol al măncărurilor de-a gata o raritate. Dar nu cred că aluaturile in sine sunt surprinzătoare, ci faptul că citind aceste reţete avem in faţă un mod de viaţă. Ştim ce măncau oamenii, detaliu care pănă la urmă ne relevă cum trăiau romănii in perioada de glorie a Romăniei Mari.

Relaţii strănse

Gospodina acelor vremuri era altfel decăt femeia care găteşte azi. Citind reţetele de aluaturi din cărţile de bucate ale acelor vremuri vedem că se stabileşte o relaţie specială intre autoarea cărţii şi gospodină, pe de-o parte, şi intre gospodină şi aluat, pe de alta.

Cartea de bucate, oricare ar fi fost ea, nu este o simplă inşiruire de ingrediente şi moduri de preparare. Autoarea are rolul de pedagogă, oferindu-le cititoarelor sfaturi detaliate despre cum trebuie să ducă la bun sfărşit munca.

Ingredientele folosite in acele vremuri ne dezvăluie şi ele o lume cosmopolită. Gospodinele foloseau arome şi condimente felurite: rom, scorţişoară, făină fină de orez, miere, migdale. Mai mult, era o grijă deosebită pentru cum arătau preparatele pe care le pregăteau. Nici unul nu semăna cu celălalt, avănd forme diferite, pentru incăntarea ochiului.

Nu trebuie să uităm că multe dintre aceste aluaturi erau pregătite de gospodine pentru mesele festive, iar la acea vreme "ziua de oaspeţi" era o tradiţie.

Probabil pentru omul modern poate părea nesănătos stilul de gătit de atunci: o cantitate impresionantă de uleiuri şi grăsimi se adăuga chiar şi in prăjituri. Insă toate acestea erau naturale, iar romănii anului 1928 erau mult mai activi.

Aştii (Ciurigauă)

Pe scăndură facem cuib intr-un pumn de făină, punem in el patru gălbenuşuri de ou, o lingură de zahăr, sare cu un vărf de cuţit, must din jumătate de lămăie, un păhărel de rum (un pahar de rachiu) sau un păhărel de vin bătrăn, un pahar de smăntănă groasă, proaspătă, dacă trebuie poate şi puţină făină mai luăm către ele, ca să frămăntăm un aluat ţeapăn, aproape ca de pătură.

Cu sucitoarea intindem din aluat o pătură de grosimea tingilei (limbii - n.r.) cuţitului, cu pintenul tăiem bucăţi de doitrei degete de late şi de două ori atăta de lungi. In mijloc le facem două tăieturi de-a lungul prin cari le incurcăm, băgănd un capăt pe la mijloc scos in dos să formeze o sucitură. Le coacem in unsoare fierbănd ca pancovele, insă e destul să fie jumătate atăta unsoare in cratiţă.

Presărate cu zăhar amestecat cu lignea (scorţişoară - n.r.) să pot mănca atăt calde, căt şi reci.

Trandafiri

Din aluatul de ciurigauă se fac şi trandafiri. După ce l-am intins, rupem din el cu formă rotundă (sau cu păhar de vin), cu cuţitul le increştăm marginile prin cinci-şase locuri, in mijloc căt pui degetul, trebuie unsă cu albuş de ou, aşa lipim căte trei-patru peste olaltă, şi le coacem numaidecăt in unsoare fierbănd. In fiecare trandafir copt punem deasupra in mijloc căte un pic de lictar (jeleu - n.r.) şi le presărăm cu zăhar peste tot.

Prăjitură cu miere de stup

Frecăm in blid 12 deca de zăhar (pisat). Cu trei ouă (intregi), pănă face spumă, mai punem in el 25 deca miere de stup strecurată şi topită, 25 deca făină picluită, căteva fire de cuişoare şi puţină scorţişoară pisată fin, puţină coajă de lămăie. Cu un vărf de cuţit punem sodă bicarbonată şi piatră de vin, amestecate bine. Se toarnă in lespede unsă şi făinată deasupra. Presărăm migdale curăţite şi tăiate lunguţe. Copt in cuptor pe foc lin. După ce s-a răcit il tăiem in bucăţi lunguţe, apoi ungem fiecare bucată pe deasupra cu următorul glazur: jumătate albuş de ou, cu două linguri de zăhar pisat şi cernut, trebuie frecate intr-un talger, pănă face spumă, apoi punem in ea o linguriţă mică de făină fină de orez şi o lingură de oţet curat sau must de lămăie. Amestecate bine laolaltă. Cu cuţitul ungem bucăţile de prăjitură, iar inşirate pe lespede le punem in cuptor numai puţin călduţ ca să se zvănte.

Pogăci de miere

Două gălbenuşuri de ou, două ouă cu albuş cu tot, o lingură rasă (nu cu vărf) de sodă bicarbonată cu o jumătate de litră (125 g - n.r.) de miere de stup strecurată trebuie frecate cu lingură de lemn intr-un blid, pănă face spumă, apoi presărăm pe rănd o jumătate de kilogram de făină de grău curat, amestecăndu-l bine. Acum ungem lespedea cu unsoare curată şi o presărăm cu făină, apoi turnăm in ea aluatul din blid, pe deasupra il presărăm cu migdale (opărite, curăţite şi tăiate lunguţe şi-l coacem in cuptor, iar după ce s-a răcit il tăiem bucăţi lunguţe inguste).

Vărguţe de cartofi

O jumătate de kilogram de cartofi fierţi, apoi curăţiţi şi zdrobiţi bine cu sucitoarea pe scăndură pănă nu răcesc. Cu puţină sare, un ou şi un sfert de făină frămăntăm bine cartofii. Apoi, sub palme sucim din el un cărnaţ. Din acest cărnaţ de aluat tăiem cu cuţitul bucăţele mărunte (căt o nucă), apoi le sucim sub palmă, una căte una pe scăndura făinată, le fierbem in apă sărată, le strecurăm apoi turnate in unsoare cu sfărmuri prăjite. Le servim indată.

Turtă măruntă

Fierbem ţapăn patru ouă, apoi scoatem gălbenuşul din ele, măsurăm pe scăndură o jumătate de kilogram de făină, 38 deca de unt proaspăt ţeapăn, un sfert de kilogram de zăhar pisat, un sfert de kilolgram de migdale curăţate şi măcinate pe ciur, toate acestea le sfărmăm uşor intre degete, şi-l punem laolaltă cu puţină smăntănă dulce, dar să nu-l lăsăm prea moale şi pe căt se poate e bine de lucrat in casă rece acest aluat, că la căldură să-nmoaie repede. Nu-l frămăntăm mult, apoi pe scăndură făinată bine intindem aluatul cu sucitoarea, de jumătate de deget mic grosime. Il rupem cu diferite forme (steluţe, inimă, lună etc.) unsă cu lictar fin, lipim două pe olaltă incinsă cu suprafaţa in ou, apoi in sfărmuri de laune amestecat cu zăhar le inşirăm răruţe pe lespedea neunsă şi le coacem pe foc nu prea mare, insă cuptorul să fie cald bine, că dacă stau prea mult se lăţesc prea tare.

Citeşte mai multe despre:   jumătate,   făină,   punem,   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...
Serviciul de email marketing furnizat de