x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Revelionul, cu o sută şi încă un an în urmă

1
Autor: Magda Cristina Ursache 22 Dec 2012 - 19:30
Revelionul, cu o sută şi încă un an în urmă Gerapromo/Getty Images/iStockphoto
În urmă cu... nu, nu cu un an, nici cu o sută, ci fix cu 101 ani înapoi... Revelionul tinerilor intelectuali bucureşteni, al literaţilor, al muzicienilor, al studenţilor iubitori de cultură, s-a organizat, ca de obicei, la Clubul Tinerimii Române. Şi tot ca de obicei meniul a fost propus şi servit de Casa Capşa.

Pe final de Belle Epoque, Bucureştiul nu se dezicea de faima ce şi-o câştigase în Europa, de oraş boem, cosmopolit şi mereu gata pentru distracţie, care-i adusese şi renumele de “Micul Paris”. Meniurile revelioanelor se înscriau şi ele pe această linie a bunului gust şi a gustului bun. “Înalta bucătărie” franceză se făcea simţită cu prilejul oricărui eveniment mai de soi, iar de la un revelion girat de unul dintre cele mai stilate restaurante bucureştene nu puteau lipsi caviarul, somonul, curcanul şi şampania fină. Meniul nopţii dintre ani a fost, de altfel, următorul: “Caviar frais (caviar proaspăt)/ Consomme de Volaille (supă de pasăre)/ Saumon du Rhin a la parisienne (somon de Rin în stil parizian)/ Sauce tartar (sos tartar)/ Jambon de Prague a la gelee (jambon de praga în aspic)/ Pate de foie gras de Strasbourg (pateu de ficat de gâscă)/ Agneau a la broche (miel la frigare)/ Dindonneau roti (curcan rotisat)/ Salade (salată)/ Glace Capşa (îngheţată Capşa)/ Gaufrettes (gofrete)/ Bonbons. Pieces montees (bomboane, prăjituri)/ Tortes (torturi)/ Corbeilles de fruits (coşuri de fructe)/ Sherry Vieux/ G.H. Mumm Champagne Gout Americain/ Cafe/ Fine Champagne (lichior/ şampanie/ cafea)”.

Dacă veţi dori să încercaţi, din acest meniu, măcar o reţetă festivă, atunci vă propun – cu ajutorul maestrului bucătar care conducea celebra şcoală “Cordon Bleu” din Paris pe la 1911-1912, H. Pellaprat – să gătiţi miel la frigare, în stil franţuzesc. H. Pellaprat ne arăta, în "Traite de la cuisine familiale", că mielul, ca şi purcelul de lapte, poate fi fript simplu sau umplut. În cazul în care dorim să îl preparăm umplut, se fierb şi se taie ficatul şi plămânul mielului, se amestecă bine cu puţină carne tocată de porc, condimente mărunţite (cimbru, rozmarin, busuioc), ciuperci tăiate, călite în puţin unt şi răcite, sare şi piper. Se umple pieptul mielului, se leagă bine, se pune pe frigare şi se frige timp de o oră şi jumătate.

Dar să lăsăm bucătăreala şi să vedem ce s-a mai întâmplat, în zilele de dinainte şi de după Anul Nou, în Capitală şi în ţară. În ultimele zile ale anului 1911, principele Ferdinand a fost la… vânătoarea organizată de primul ministru P.P. Carp, la Ţibăneşti, în judeţul Vaslui. Vânătoarea a ţinut 3 zile – 30 şi 31 decembrie şi 1 ianuarie – şi, în ciuda viscolului mare, viitorul rege al României şi tovarăşii lui au reuşit să împuşte 3 ţapi, 2 lupi şi 140 de iepuri. Printre invitaţi s-au aflat şi tânărul principe Carol, principele Furstenberg, contele Cernin, maiorul Sturdza, C. Golescu şi dr. Grigore Antipa. Duminică, 1 ianuarie 1912, în sala “Dacia” s-a ţinut balul popular al Cercului cultural “Viitorul” al muncitorilor români din Transilvania şi Ungaria, urmând ca vineri, 6 ianuarie, sub înaltul patronaj al M.S. Regina Elisabeta să se ţină, în sala Liedertafel, o serată dansantă a Societăţii de binefacere Tibişoi, cu orchestră de lăutari şi un prânz pentru care se puteau cumpăra bilete în valoare de 5 lei. Era doar începutul balurilor de iarnă din 1912, care vor învălui Capitala în sunetul valsului, până spre primăvară.


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare! Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare!  Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Campania iMapp Bucharest, premiată

Campania iMapp Bucharest, premiată
Campania internațională de solidaritate „One World. One Heart”, lansată anul acesta de iMapp Bucharest, în plină carantină generată de pandemie, a fost aleasă, prin votul publicului, ca fiind câştigătoare...

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!
Dormitorul copiilor poate fi transformat acum într-o scenă de basm prin intermediul lenjeriilor de pat de la Finette. Acest magazin online aduce în atenția publicul său țintă o colecție impresionantă de...

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!
Se spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Doar ca, personal, nu prea am luat in seama aceasta zicala, deoarece societatea ne ofera posibilitati de alegere infinite, astfel incat sa putem sa...

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!
Dintotdeauna ai fost genul de persoana care adora sa fie in centrul atentiei, iar cei din jur au remarcat dezinvoltura ta? Ti-ai dorit sa fii actor, sau sa lucrezi in televiziune? Nu este suficient doar sa fii talentat...

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget
În luna noiembrie 2020, gourmetGIFT.ro, specialistul în coșuri cadou gourmet și cadouri corporate premium, oferă 5% discount suplimentar la toate comenzile de coșuri cadou Crăciun. Se pot comanda coșuri cadou...

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 11-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Romică şi Adriana, cu o excelentă transformare în Conchita Wurst & Trevor Ashley, a fost aseară lider de...

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020
Galerie Foto iMapp Bucharest – unul dintre cele mai importante evenimente de video mapping din lume, organizat de Creart – instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, a fost...

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon
Ultima ediție de audiții din acest sezon X Factor a trimis doi noi concurenți în grupele Loredanei și cea a lui Florin Ristei, seara trecută, la Antena 1, în timp ce Ștefan Bănică și Delia, care mai au un...

Costel, invitat special, duminică, la iUmor

Costel, invitat special, duminică, la iUmor
Galerie Foto Cel mai cunoscut trio din stand-up comedy-ul din România a urcat pentru prima dată pe scena iUmor, în acest sezon, iar duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, este rândul lui Costel....

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!
Galerie Foto Cu doar patru gale înainte de marea finală a sezonului 15 Te cunosc de undeva!, Ruleta se încăpăţânează să le aducă celor 11 concurenţi roluri din ce în ce mai grele. Au simţit-o pe pielea lor Adriana şi Ro...

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”
Seara trecută încă două scaune pentru Bootcamp au fost ocupate, astfel că în această seară, de la 20.30, la Antena 1, în ultima ediție de audiții, jurații se văd nevoiți să ia unele decizii dificile....

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!
Canalul de YouTube iUmor a înregistrat, ieri, abonatul cu numãrul două milioane! Astfel, iUmor este singura emisiune din România cu două milioane de abonaţi care se bucură pe canalul de YouTube de...

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare
Galerie Foto Ediţia de miercuri seara a adus un nou record de audienţă pentru emisiunea Chefi la cuţite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating şi cea mai mare cotă de piaţă la nivelului publicului comercial cu vârste cu...

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici
Galerie Foto Cadourile de sărbători pentru bunici pot fi o provocare pentru mulți dintre noi. Oare ce ar putea pune Moșul în ghete sau sub brad astfel încât darul să aducă bucurie seniorilor? În ciuda aparențelor, oferta...
Serviciul de email marketing furnizat de