x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Revoluţia culinară a început în şcoală

Revoluţia culinară a început în şcoală

de Simona Chiriac    |    15 Oct 2009   •   00:00
Revoluţia culinară a început în şcoală
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

În anul 2005, elevii britanici s-au aflat sub semnul revoluţiei. Nu s-a vârsat sânge, nu au curs lacrimi, ci... s-a mâncat sănătos şi corect. Campania lansată de Jamie Oliver - "Hrăneşte-mă mai bine!" - a reprezentat un adevărat punct de cotitură pentru elevi şi nu numai.



Au fost reorganizate cantinele şcolare şi s-au îmbunătăţit meniurile servite, s-au organizat cursuri de perfecţionare pentru bucătărese şi, foarte important, a determinat autorităţile publice să ia măsuri. 280 milioane de lire au fost cheltuite pentru îmbunătăţirea prepartelor servite în şcoli, sau recent, 150 de milioane de lire au fost alocate pentru a se asigura că fiecare şcoală secundară va avea inclusă în curriculum lecţii de gătit începând cu anul 2011.

De asemenea, elevii au primit gratuit câte o carte ce cuprinde reţete sănătoase, un pas important în lupta împotriva obezităţii (conform studiilor, un sfert din numărul adolescenţilor sunt deja obezi).

MANIFEST
Ceea ce a fost la început doar un manifest (născut dintr-un puternic sentiment de revoltă împotriva preparatelor nesănătoase pe care copiii erau nevoiţi să le mănânce în şcoli), a devenit o mişcare naţională ce a depăşit încet, dar sigur, graniţele Marii Britanii. "Am vrut să dovedesc că pentru acelaşi preţ ca al unei pungi cu chipsuri, de doar 37 de pence, se poate pregăti o masă bine gătită, hrănitoare", spunea Jamie. Ceea ce a şi fost demonstrat.

JAMIE, LA ŞCOALĂ
Pentru început... seria televizată, "Jamie's scholl dinner" ("Mesele de la şcoală"), cuprinzând patru episoade difuzate în perioada 23 februarie-16 martie 2005. Filmările (care au durat un an) au fost realizate la Kidbrook School din Greenwich, Jamie Oliver şi Nora Sands (bucătăreasa şcolii) lucrând cot la cot pentru a găti preparate gustoase, sănătoase şi mai ales atractive pentru copii. Cu toate acestea, elevii au rămas pentru o vreme fideli cartofilor prăjiţi şi fripturilor prăjite în baie de ulei.

Spre frustrarea tuturor, ei nici nu voiau să audă de toate mâncărurile interesante, pregătite cu migală (bucătăresele erau nevoite chiar să muncească suplimentar în speranţa de a-i mulţumi pe copii), iar regula celor cinci legume şi fructe pe zi părea imposibil de respectat. Aşa că a fost nevoie de un plan ingenios, în care elevii primeau recompense pentru toate mâncărurile nesănătoase pe care le aruncau la coş, profesorii făcând front comun, astfel încât elevii să mănânce doar la cantina şcolii.

Cu toate acestea, folosirea ingredientele noi (cele mai multe dintre ele în stare proaspătă), a depăşit cu mult bugetul alocat unui copil pe zi: 37 pence. Pentru elevi, cel mai îndrăgit preparat a fost aşa-numitul "pui zvăpăiat" (un pui umplut cu ierburi aromate, stropit cu zeamă de lămâie şi fript pe grătar).

JAMIE ÎN... ARMATĂ
O soluţie a fost instituirea unei "tabere militare", unde bucătăresele au învăţat să gătească precum pentru o garnizoană: eficient, rapid şi în cantităţi impresionante. Efectele au început să fie resimţite, semn că a fost câştigată o primă bătălie. Tinerii au fost invitaţi în bucătărie ca să observe în amănunţime cum se prepară chifteluţele, spre exemplu, iar alţii au putut să facă cunoştinţă cu... legumele, aşa cum ajung ele în şcoală din grădini sau sere (aşa cum mulţi dintre britanici nu au gătit niciodată în viaţa lor, tot aşa nici unii copii nu au putut mirosi sau gusta o parte dintre legume în starea lor proaspătă).

JAMIE ÎN FAMILIE
La Peterlee, în regiunea Durham, Jamie Oliver a părăsit şcoala pentru familie. Realizând că unul dintre motivele principale pentru care copiii sunt dependenţi de junk food este tocmai obişnuinţa alimentară din familie, Jamie a învăţat un băieţel cât de gustos poate fi un meniu pregătit în întregime în bucătăria din propria locuinţă. Unul dintre efectele campaniei a fost petiţia semnată de mai bine de 270.000 de persoane, adresată premierului Tony Blair, cerându-i să îmbunătăţească meniurile din şcoli.

După patru ani, lucrurile au început să se schimbe favorabil, iar alte ţări au început să-şi regândească politica educaţională în ceea ce priveşte alimentaţia. Ce urmează pentru Jamie Oliver?
"Să fiu sincer, aş vrea să văd că şcolile, consiliile locale şi părinţii preiau iniţiativa. Am arătat deja că se poate face. Cred că a venit timpul când trebuie să le spui oamenilor că au puterea de a face lucrurile să se schimbe. Sper să fie inspiraţi de programul meu şi să dea dovadă de curaj."

×